Κοινωνία

“Έκρηξη” εισβολής λαθρομεταναστών στον Έβρο λόγω Γερμανίας-Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας-Στις Καστανιές εκτάκτως τη Δευτέρα ο Χρυσοχοίδης

Ένα μήνα μετά την τελευταία επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη και τις… πανηγυρικές δηλώσεις ότι ο Έβρος είναι ασφαλής και απροσπέλαστος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθεί στις 09 το πρωί της Δευτέρας (16/9/2024) στο Φυλάκιο ¨ΕΦ 1¨ του Ελληνικού Στρατού στις Καστανιές Έβρου.

Η τεράστια «έκρηξη» προσφυγικών ροών στον Έβρο από την Τουρκία ανησυχεί την Κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα στους ξένους.

Γι’ αυτό και όπως ανακοινώθηκε επίσημα η επίσκεψη του Μιχάλης Χρυσοχοΐδη σε περιοχές του Έβρου.

Μόνο η παρουσία του στο συγκεκριμένο σημείο. αναπόφευκτα δημιουργεί συνειρμούς και θυμίζει όσα σοβαρά συνέβησαν τον Μάρτιο του 2020, με την απόπειρα μαζικής εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών, τους οποίους είχε τότε εργαλειοποιήσει η Τουρκία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evrosnews.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν αποκλείεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να επισκεφθεί τις δομές φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Τη νέα τεράστια δομή και όχι επέκταση, που ήδη κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και λειτουργεί ήδη εκεί και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις μαζικές… ορδές λαθρομεταναστών.

Άλλωστε, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα σημεία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς οι συσκέψεις με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διαμορφωθεί γραμμή άμυνας απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Στις συσκέψεις, όταν κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχουν επίσης στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και φυσικά, για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση Σολτς, αλλά διαμηνύει πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάει το «μπαλάκι» στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θέση της Αθήνας είναι ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα πρέπει σήμερα να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Αύξηση περιπολιών στο ποτάμι

Τα νερά του ποταμού έχουν υποχωρήσει λόγω της ξηρασίας, η φρούρηση λόγω της νηνεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει κάπως χαλαρώσει και οι συμμορίες δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν διελεύσεις, προτού σφίξουν τα πράγματα.

Επί του παρόντος, βέβαια, η Τουρκία ασκεί αυστηρούς ελέγχους εμποδίζοντας τη μεταφορά από διακινητές μεταναστών στη δική της όχθη για να περάσουν στην εδώ πλευρά, ωστόσο οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν, ανάλογα με τις επιδιώξεις της, η τουρκική πλευρά να επιτρέψει ή και να διευκολύνει την προσέγγιση στα κυκλώματα ή και η ίδια να «σπρώξει» ομάδες προς την ευρωπαϊκή όχθη.

Ετσι, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τα μέτρα ενισχύονται με την ένταση των περιπολιών στο ποτάμι και τη δημιουργία δεύτερης και τρίτης ζώνης αποτροπής, στη Θράκη.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης συνοριοφυλάκων στον ορεινό όγκο της Ροδόπης έως την Κομοτηνή, ώστε να κλείσει και ο διάδρομος από το Σουφλί μέσω του ορεινού ανάγλυφου, αλλά και της εισόδου από τη Βουλγαρία των ροών που κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα αυξάνονται με περιπολίες και μπλόκα οι έλεγχοι στον άξονα της Εγνατίας Οδού από τον Εβρο έως τη Θεσσαλονίκη, ενώ σκάφη του λιμενικού θα περιπολούν στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης σε μια προσπάθεια να φράξει ο θαλάσσιος διάδρομος από τις ακτές της ευρωπαϊκής Τουρκίας που χρησιμοποιούν συχνά οι συμμορίες για τη μεταφορά με βάρκες παράτυπων μεταναστών.

Εξάλλου, όλο το επόμενο διάστημα το μεταναστευτικό θα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Οκτώβριο, ενώ θα συζητηθεί και στις διμερείς επαφές που θα έχει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αύξηση ροών συνέχεια τις τελευταίες ημέρες

Ήδη οι πληροφορίες από αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει αύξηση ροών λαθρομεταναστών σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμα και στις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις συλλήψεις διακινητών λαθρομεταναστών και τους λαθρομετανάστες που μεταφέρουν.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζονται πολλοί να είναι στοιβαγμένοι στην καρότσα νταλίκας και να κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

Οι διακινητές, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μαζί με τους μετανάστες που μεταφέρουν, δεν διστάζουν να τραβούν βίντεο, μέσω των οποίων «διαφημίζουν» τη δουλειά που κάνουν.

Χρυσοχοΐδης: «Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος ο φράχτης στον Έβρο»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων στον Έβρο, τονίζοντας πως η κατασκευή του φράχτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται να είναι έτοιμος εντός ενός έτους: «Δεν έχουμε ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος» και πρόσθεσε «Κάνουμε το χρέος μας στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις της Γερμανίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση. «Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του Βερολίνου.

Δείτε τη συνέντευξη

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ