Χθες Τετάρτη, Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ένα συνολικό πακέτο νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε συνέντευξη τύπου.
Τα νέα μέτρα κατά της λειψυδρίας που ανακοίνωσε ο κος Σκυλακάκης αφορούν τα τιμολόγια, τις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, μέτρα εξοικονόμησης νερού αλλά και νέα έργα.
Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα ανά πεδίο δράσης έχουν ως εξής:
1. Τα νέα τιμολόγια
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, σχεδιάζεται έκδοση ΚΥΑ σε σχέση με την κοστολόγησης – τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, η οποία θα έχει το εξής περιεχόμενο:
- σαφείς και διαφανείς κανόνες σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος
- τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ
- τα τιμολόγια δεν θα μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή
- θα υπάρχει δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή
- θα υπάρχει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού
- θα διαορφωθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες
- θα καθοριστούν κανόνες για τη χρέωση των αφανών διαρροών
- θα γίνεται καταμέτρηση της κατανάλωσης ύδατος τουλάχιστον 3 φορές κατ’ έτος
- θα γίνεται έλεγχος εφαρμογής των κανόνων από τη ΡΑΑΕΥ
2. Μεταρρύθμιση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
Στόχος του Υπουργείου Ενέργειας, είναι η δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση αριθμού τους στο ¼ του σημερινού πλήθος επιχειρήσεων μέσω των εξής κινήσεων:
- Επέκταση ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα
- Επέκταση ΕΥΑΘ σε τουλάχιστον σε λοιπή Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική,
- Ύπαρξη ενός παρόχου ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα,
- Παροχή κινήτρων για περαιτέρω συνενώσεις
- Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (< 85%).
- Ανάληψη ειδική πρωτοβουλίας σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της ΤΑ.
- Θέσπιση ευνοϊκού διακανονισμός 75% των χρεών προς ΔΕΗ
3. Μέτρα εξοικονόμησης
Παράλληλα, θα τρέξουν και τα ακόλουθα μέτρα:
- Ολοκλήρωση μελέτης Ακαδημίας Αθηνών για ακριβή κλιματικά μοντέλα ανά Περιφέρεια (πρώτα δεδομένα εντός του φθινοπώρου.
- Ολοκλήρωση σχεδιασμού για τα φαινόμενα οξείας λειψυδρίας στα νησιά του Νοτίου Αγαίου: Από τον οποίο προκύπτουν τα απαιτούμενα έργα ανά νησί, πηγές χρηματοδότησης, μοντέλα κατασκευής, λειτουργίας & συντήρησης έργων, χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης έργων, με ιεράρχηση του βαθμού ωριμότητας και προτάσεις ωρίμανσης των υπόλοιπων έργων
- Πολιτικές εξοικονόμησης, όπως η πιλοτική δράση ΤUI για 30% εξοικονόμηση και ευρύτερη χρήση θαλασσινού νερού σε πισίνες (όπου είναι τεχνικά εφικτό)
- Υποστηρικτικές ενέργειες, όπως η απλοποίηση αδειοδότησης αφαλατώσεων, η θεσμοθέτηση και διευκόλυνση ευρύτερης χρήσης θαλασσινού νερού σε πισίνες, η ψηφιακή χαρτογράφηση γεωτρήσεων και δικτύων και υποδομών ύδρευσης και η υλοποίηση της υποχρέωσης των παρόχων για σύνταξη masterplan.
4. Επείγοντα έργα ύδρευσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ενέργειας
Θα «τρέξει» χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ με το εξής αντικείμενο:
– Προτεραιοποίηση περιοχών που βρίσκονται σε αμεσότερο πρόβλημα (συνεργασία με Υπ. Ναυτιλίας & Νησ. Πολιτικής για νησιά). Ενδεικτικός κατάλογος:
- Άνυδρα νησιά Νοτίου Αιγαίου
- Επιλεγμένες περιοχές στην Πελοπόννησο (π.χ. Κόρινθος και Δήμος Βέλου Βόχας, Ερμιονίδα, Μονεμβάσια κ.λπ.)
- Επιλεγμένες περιοχές στην Εύβοια (Κύμη-Αλιβέρι)
- Παξοί, Σκόπελος και επιλεγμένα μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου
- επιλεγμένοι ΟΤΑ της Ανατ. Κρήτης
- Δήμος Μαρμαρά-Προποντίδος στην Χαλκιδική.
– Προτεραιοποίηση έργων ανά περιοχή ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες (επιδιόρθωση δικτύων, διαχωρισμός δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά, φράγματα, τηλεμετρία και ψηφιακοί υδρομετρητές, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση). Λαμβάνονται υπόψη:
- Μέγεθος του προβλήματος (ποσοστό εξυπηρέτησης πληθυσμού)
- Υφιστάμενη κατάσταση ως προς τα δίκτυα (ποσοστό διαρροών) και τις πηγές υδροδότησης προκειμένου να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία των παρεμβάσεών μας.
- Ημιτελή έργα (αφού έτσι θα αξιοποιηθούν ήδη επενδεδυμένοι πόροι)
- Μελετητική και αδειοδοτική ωριμότητα
- Επάρκεια διοικητική του φορέα υλοποίησης
- Αποφυγή αλληλεπικαλύψεων με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία