Κοινωνία

Ξεκίνησε η κακοκαιρία Atena: Ποιες περιοχές θα πλήξει-Τι θα συμβεί στην Αττική (Βίντεο)

Άρχισε η επέλαση της κακοκαιρίας Atena που επηρεάζει ήδη την Δυτική Ελλάδα και όπως αναφέρουν οι προγνώσεις, των μετεωρολόγων θα διαρκέσει έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Το 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Βόλου και πολλών περιοχών της Μαγνησίας λόγω της κακοκαιρίας Αtena, που θα πλήξει και την ανατολική Θεσσαλία. Επίσης, 112 εστάλη και σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή, αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Αναφορικά με την Αττική, αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
 

Βροχή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας:

Ισχυρή καταιγίδα στην Πατρών - Πύργου:

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία Atena στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας που έχουν ήδη ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) και θα κρατήσουν μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ο Θοδωρής Κολυδάς δημοσίευσε βίντεο με την κίνηση της κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης:

Επίσης, το meteo.gr δημοσίευσε χάρτες με το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία ανά ημέρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας. Υπενθυμίζουμε ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατα βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

- Οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 10/09 αναμένεται να ενταθούν στα δυτικά όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας. Σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

- Την Τρίτη 10/9 τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

- Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου μεταξύ 18:00-21:00 της Δευτέρας 09/09, 00:00-03:00, 03:00-06:00 και 06:00-09:00 της Τρίτης 10/9:

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

-Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

-Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

-Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

-Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τρίτη 10/9

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία, από τις προμεσημβρινές ώρες βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Μακεδονία από το βράδυ αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 4 με 6 και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων προβλέπεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 11/9

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές ή όμβρους τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 12/9

Στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 13/9

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Σάββατο 14/9

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...