Ευρώπη
Κοινωνία

Οι 10 μικρότερες χώρες στην Ευρώπη δεν είναι αυτές που νομίζετε (Βίντεο)

Όταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι και προσπαθείς να επιλέξεις τον ταξιδιωτικό σου προορισμό, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το μέγεθος της χώρας. Το ότι ένα κράτος είναι μικρό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σου χαρίσει απίστευτες στιγμές και εμπειρίες, κάνοντας το ταξίδι σου καταπληκτικό.

Όταν λέμε «μικρό» όμως, πόσο μικρό εννοούμε; Πάμε να δούμε τις 10 μικροσκοπικότερες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλές από τις οποίες έχουν πληθυσμό μικρότερο από την πόλη σας.

10. Μαυροβούνιο (13.812 τ. χλμ.)

Ξεκινάμε την λίστα με το Μαυροβούνιο, μία χώρα που δεν απέχει μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα. Το Μαυροβούνιο είναι ένα μικρό και πολύ ορεινό κράτος στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν και μικρό, το Μαυροβούνιο συνορεύει με την Κροατία, την Βοσνία, την Σερβία, το Κόσοβο και την Αλβανία, ενώ βρέχεται από την Αδριατική.

Παρά το γεγονός πως το Μαυροβούνιο είναι το δέκατο κράτος με την μικρότερη έκταση στην Ευρώπη, πολλοί τουρίστες το επιλέγουν κάθε χρόνο εξαιτίας της παραδοσιακής και γραφικής ομορφιάς του. Η επικράτεια του κράτους καταλαμβάνει μόλις 13.812 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να καταλάβετε για πόσο μικρή περιοχή μιλάμε, το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας στην χώρα μας έχει έκταση μεγαλύτερη των 34.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

9. Κόσοβο (10.886 τ. χλμ.)

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για το Κόσοβο, το οποίο από τότε που η υπόλοιπη Ευρώπη αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος αποκαλείται επίσης και Δημοκρατία του Κοσόβου. Το Κόσοβο βρίσκεται και αυτό στην νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει αποτελέσει εστία έντασης για πολλές δεκαετίες. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Πρίστινα, ενώ οι επίσημες γλώσσες είναι τα αλβανικά και τα σερβικά.

Με πληθυσμό σχεδόν 1,8 εκατομμυρίων Ανθρώπων και έκταση 10.886 τετραγωνικών χιλιόμετρων, το Κόσοβο είναι μία πραγματικά πολύ μικρή χώρα. Είναι λίγο μεγαλύτερη από την Θράκη μας, ένα από τα μικρότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της ελληνικής επικράτειας. Σε αντίθεση με το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο δεν αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

8. Κύπρος (9.251 τ. χλμ.)

Στο νούμερο 8 βρίσκεται η Κύπρος, η οποία αν και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο Θάλασσα είναι επίσης η όγδοη μικρότερη χώρα στην Γηραιά Ήπειρο. Η Δημοκρατία της Κύπρου όπως ήδη γνωρίζετε βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, βόρεια της Χερσονήσου του Σινά, νότια της Μικράς Ασίας και δυτικά του Λεβάντες.

Ο πληθυσμός της Κύπρου φτάνει τους 1.251 εκατομμύρια κατοίκους, νούμερο αρκετά μεγάλο για νησί της Μεσογείου. Η έκτασή της φτάνει τα 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 1974, και έπειτα από την λήξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το 36% της Μεγαλονήσου. Ως αποτέλεσμα της Πράσινης Γραμμής του ΟΗΕ, η Λευκωσία είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους σήμερα.

7. Λουξεμβούργο (2.856 τ. χλμ)

Στο νούμερο 7 έχουμε μία πραγματικά μικρή αλλά πάμπλουτη χώρα, το Λουξεμβούργο, με έκταση μόλις 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει πως το ευρωπαϊκό κράτος είναι μιάμιση φορά μικρότερο από τον νομό της Αττικής.

Το Λουξεμβούργο είναι μία πολύ πλούσια πόλη που συνορεύει με το Βέλγιο, την Γαλλία και την Γερμανία. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του κράτους είναι πανέμορφη και κατ' επέκταση προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Οι Λουξεμβουργιανοί στις πόλεις τους κατάφεραν να συνδυάσουν τέλεια την γραφική ομορφιά και την πολυτέλεια.

6. Ανδόρα (468 τ. χλμ.)

Μέχρι στιγμής οι χώρες που αναφέραμε ήταν μικρές, όχι όμως τόσο μικρές όσο θα είναι οι επόμενες στην λίστα. Η έκτη μικρότερη χώρα της Ευρώπης είναι πραγματικά μικροσκοπική, με έκταση που δεν ξεπερνά τα 470 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ανδόρα βρίσκεται ανάμεσα στην Ισπανία και στην Γαλλία και ο πληθυσμός της είναι λίγο μεγαλύτερος από τους 80 χιλιάδες κατοίκους.

Η πρωτεύουσα και καρδιά του κράτους ονομάζεται Ανδόρρα λα βέλα. Βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο στα ανατολικά Πυρηναία και αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό αξιοθέατο της χώρας. Η Ανδόρρα λα βέλα είναι μία καλή ταξιδιωτική επιλογή για όσους λατρεύουν τα πέτρινα σπίτια, τα ορεινά τοπία και το σκι.

5. Μάλτα (316 τ. χλμ.)

Για τους Έλληνες η Μάλτα είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός. Τα εισιτήρια είναι αρκετά οικονομικά, η απόσταση μικρή και το κλίμα της Μάλτας μοιάζει με αυτό της Ιταλίας και κατ' επέκταση της χώρας μας. Πόσοι όμως από εσάς που θέλετε να επισκεφτείτε την Μάλτα γνωρίζετε το πραγματικό μέγεθος του νησιού; Προς έκπληξή μας η Μάλτα έχει έκταση μόλις 316 τ. χλμ., δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη από τον νομό Θεσσαλονίκης.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως η Βαλέτα είναι ένας ονειρικός προορισμός για πολλούς. Μιλάμε για μία πολύ γραφική πόλη, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος δεν είναι καθόλου βαρετή. Παράλληλα, το υπόλοιπο νησί έχει και αυτό ενδιαφέροντα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά.

Για όσους δεν το ξέρουν, η Μάλτα βρίσκεται νότια της Σικελίας, δηλαδή μεταξύ της Ιταλίας και της βόρειας Αφρικής.

4. Λιχτενστάιν (160 τ. χλμ.)

Με μέγεθος 2 φορές μικρότερο από αυτό της Μάλτας, στο νούμερο 4 έχουμε το Λιχτενστάιν. Τα σύνορα του εν λόγω κράτους της κεντρικής Ευρώπης εκτείνονται σε απόσταση μόνο 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χώρα επίσημα ομιλεί γερμανικά και βρίσκεται μεταξύ της Αυστρίας και της Ελβετίας. Από την γεωγραφική θέση της και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε πως πρόκειται για ένα πλούσιο κράτος. Πράγματι, το Λιχτενστάιν είναι η χώρα με το μικρότερο χρέος παγκοσμίως.

Το Λιχτενστάιν βρίσκεται στις Άλπεις, για αυτό και οι περισσότεροι τουρίστες που το επισκέπτονται καταφτάνουν στην χώρα τους χειμερινούς μήνες για να κάνουν σκι ή πεζοπορία. Η χώρα βέβαια είναι τόσο μικρή που δεν έχει κανένα αεροδρόμιο, πράγμα που σημαίνει πως εάν κάποιος θέλει να την επισκεφθεί μάλλον θα πρέπει πρώτα να προσγειωθεί στην κοντινή Ελβετία.

3. Σαν Μαρίνο (61 τ. χλμ.)

Και εκεί που σκεφτήκατε: «πόσο μικρότερη μπορεί να είναι μία χώρα από το Λιχτενστάιν», ερχόμαστε εμείς να σας πληροφορήσουμε πως το Σαν Μαρίνο είναι μόλις 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και βρίσκεται στην θέση 3 της λίστας. Αυτό σημαίνει πως οι δύο επόμενες χώρες είναι ακόμη μικρότερες.

Το Σαν Μαρίνο ιδρύθηκε το έτος 301, γεγονός που το καθιστά μία από τις μακροβιότερες δημοκρατίες του κόσμου. Ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 33 χιλιάδες κατοίκους, πράγμα φυσιολογικό αν σκεφτείτε πως ολόκληρη η χώρα είναι μικρότερη από το νησί της Μυκόνου. 

Όσον αφορά την γεωγραφική του τοποθεσία, το Σαν Μαρίνο είναι ένας θύλακας, δηλαδή περιτριγυρίζεται από όλες τις κατευθύνσεις από ιταλική επικράτεια. Η χώρα βρίσκεται στην βορειο-κεντρική Ιταλία και συγκεκριμένα λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Φλωρεντία. Έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά, τόσο φυσική όσο και τεχνική, η οποία μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τον ιταλικό πολιτισμό.

2. Μονακό (1,95 τ. χλμ.)

Στο νούμερο 2 τα πράγματα είναι πολύ «μικρότερα» από οποιαδήποτε άλλη χώρα της λίστας. Το Μονακό έχει έκταση μόλις 1,95 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή είναι 30 φορές μικρότερο από το ήδη μικροσκοπικό Σαν Μαρίνο. Παρά το μέγεθός του, και το Μονακό είναι ιδιαίτερα εύπορο κρατίδιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανεξάρτητη πόλη-κράτος που βρίσκεται μεταξύ της Γαλλίας και της Μεσόγειου Θάλασσας. Όντας μία χώρα που επισκέπτονται αμέτρητοι εκατομμυριούχοι ετησίως, το Μονακό έχει πάντα τεράστια γιοτ στις προβλήτες του και πανάκριβα αυτοκίνητα στους δρόμους τους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά, ωστόσο εάν γνωρίζετε μόνο αγγλικά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να συνεννοηθείτε με τους ντόπιους.

Το Μονακό είναι τέλος η χώρας της Ευρώπης με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, αφού υπάρχουν 16.403 πολίτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης. Το κράτος οφείλει μέρος της δημοφιλίας του στην διοργάνωση των αγώνων αυτοκινήτων Grand Prix.

1. Βατικανό (0,44 τ. χλμ.)

Στην θέση νούμερο 1 της λίστας βρίσκεται φυσικά το Βατικανό, με έκταση μόλις 0,44 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι 10 φορές μικρότερη από τον δήμο των Ιωαννίνων και αποτελεί εδώ και αιώνες την καρδιά της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 900 ανθρώπους, ωστόσο καθημερινά την επισκέπτονται περισσότεροι από 19 χιλιάδες τουρίστες.

Η επίσημη γλώσσα του Βατικανού είναι τα ιταλικά, πράγμα λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως η πόλη-κράτους περικυκλώνεται από την ιταλική πρωτεύουσα, την Ρώμη. Επειδή βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας, το Βατικανό αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα ολόκληρης της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σκληρές εικόνες: Γέμισαν πτώματα Ουκρανών στρατιωτών τα χαρακώματα στο Κουρσκ-Παραδοχή Ζελένσκι για τον στόχο της εισβολής (Βίντεο)

Ένα τρομερό βίντεο δείχνει ένα ουκρανικό χαράκωμα στο Κουρσκ να είναι γεμάτο με νεκρούς στρατιώτες του Κιέβου