Κοινωνία

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο Κηφισός- Γέμισε με τεράστιους σωλήνες, νεκρά ζώα και μπάζα (Βίντεο)

Σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο έχουν μεταμορφωθεί τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού εξαιτίας των ασυνείδητων και της αδιαφορίας που δείχνουν οι αρμόδιοι φορείς

Σωλήνες, σκυροδέματα, μπάζα βρέθηκαν μέσα στον Κηφισό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού που θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο. 

Στο ύψος του Ρέντη διακλαδώνεται ο Κηφισός με ρέματα της Αθήνας και συγκεντρώνεται ποσότητα νερού από την Αττική που μέσω του τεχνητού καναλιού καταλήγει στον Σαρωνικό.

Σε περίπτωση ενός ακραίου φαινομένου που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει ποσότητα νερού ίση με αυτή του «Daniel» τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσει το ποτάμι και να πλημμυρίσει πυκνοκατοικημένες περιοχές, απειλώντας ακόμη και ζωές. 

Ενδεικτική είναι για τη δυναμική του Κηφισού που δέχεται τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού στο Λεκανοπέδιο είναι η εικόνα του ποταμού από το 2021 όταν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος» φούσκωσε και είχε αποφασιστεί να κλείσει ο δρόμος: 

Ο καθαρισμός του Κηφισού κρίνεται επιβεβλημένος με τα συνεργεία εκτός από υλικά οικοδομής που εναπόθεσαν ασυνείδητοι βρήκαν σκουπίδια κάθε λογής μέχρι και ρόδες αυτοκινήτων καθώς επίσης νεκρά ζώα και ποντίκια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ασυνείδητοι επέλεξαν να μεταφέρουν μέχρι και με μηχανήματα οικοδομικά υλικά μέσα στο ποτάμι. 

«Ήταν μια κατάσταση αποκαρδιωτική. Δεν έχει γίνει καθαρισμός των πλακοσκεπών τμημάτων. Στα ανοιχτά τμήματα των ρεμάτων η Περιφέρεια κάνει καθαρισμούς. Πολλά μπάζα, σκουπίδια και προς τα μέσα πιο δύσκολες συνθήκες...» είπε ο Μιλτιάδης Κύρκος, διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής. 

«Είναι δύσκολη δουλειά, δεν έχει φωτισμό, αερισμό», σημείωσε. Μέσα στον Κηφισό υπάρχουν ακόμη και μεγάλοι σωλήνες που «εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να τους βγάλουμε». 

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Καθαρίζουμε περιοχές και μετά από ένα διάστημα υπάρχουν πάλι απορρίμματα», σημείωσε ο κ. Κύρκος. 

«Είναι κομβικό να λειτουργεί ο Κηφισός σωστά» στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο κ. Κύρκος είπε πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο για φύλαξη κομβικών σημείων. 

Ο Κηφισός έχει νερό και στεγνούς μήνες

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου αλλά διαπιστώσαμε πως υπάρχει νερό 80 εκατοστά, μέχρι και ένα μέτρο τους στεγνούς μήνες. Κινούμαστε για να προλάβουμε τους βροχερούς μήνες. Στόχος είναι να προλάβουμε τον Νοέμβριο που θεωρείται ως ο μήνας με τα μεγαλύτερη ύψη βροχής», ανέφερε ο κ. Κύρκος. 

Κηφισός: Τα κλειστά τμήματα που θα καθαριστούν 

Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:

  • από τον φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ),
  • από οδό Αγίας Άννης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ),
  • από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ).
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ