Κοινωνία

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στέγης χτυπάει κόκκινο στην Αυστραλία ενώ στην Ελλάδα “ λιαζόμαστε”

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στέγης συνεχίζει να φθάνει σε νέα ορόσημα στην Αυστραλία, καλύπτοντας περισσότερο από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας το Σαββατοκύριακο.

Στην Ήπειρο αυτή έχει ηλιοφάνεια για πολύ μεγάλη περίοδο τον χρόνο, όπως και στην ευλογημένη από τον Θεό πατρίδα μας.

Αντί όμως να το εκμεταλλευθούμε αυτό ακούμε συνεχώς για σχέδια για πράσινη ενέργεια και για μεγάλα πρότζεκτ φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις, που η αποστολή τους από την φύση είναι να δίνουν αγροτικά προϊόντα στους Έλληνες πολίτες.

Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες μεγάλες πόλεις, η παραγωγή ρεύματος θα αυξηθεί και οι καταναλωτές θα γλυτώσουν έναν μεγάλο οικονομικό βραχνά, τον οποίο πληρώνουν πλέον κάθε μήνα με ένα σεβαστό ποσό.

Ολόκληρες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, καταστήματα εστίασης, με ενεργοβόρα δράση θα σωθούν παίρνοντας μια μεγάλη οικονομική ανάσα πραγματική και όχι επιδοτούμενη.  

Οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται κάθε μήνα στους καταναλωτές προκαλώντας προβλήματα ρευστότητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό, λόγω των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος που εξαρτάται από το φυσικό αέριο.

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90 % των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ).

Έτσι το όφελος με τα τωρινά δεδομένα των τιμών της ενέργειας και του κόστους εγκατάστασης μείον επιδότηση (ενδεικτικά) 55 % από το πρόγραμμα φθάνει στα 23.250 ευρώ σε βάθος 25ετίας.
Η τοποθέτηση του σταθμού

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Υπενθυμίζουμε ότι έτρεξε πρόγραμμα φωτοβολταϊκών το 2023, αλλά είχε ισχνή συμμετοχή σε σχέση με τις περιοχές που έχουν ηλιοφάνεια και απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα τα νησιά μας που “βουλιάζουν” κάθε χρόνο από τους τουρίστες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» υποδέχθηκε συνολικά 15.945 αιτήσεις εκ των οποίων τα 14.000 συστήματα αναμένεται να συνδεθούν από τον Ιανουάριο του 2024 έως και τα μέσα του 2025.

Το θέμα αφορά πλέον την επιβίωση των οικογενειακών προϋπολογισμών, τις επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες και τελικά την ίδια την χώρα μας που έχει τεράστιες δυνατότητες.   
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ