Κοινωνία

Η παρέλαση των καβαλάρηδων της Σιάτιστας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσήλθε και φέτος στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Ζητούν την ευλογία της Παναγίας παρακολουθώντας την Αρχιερατική θεία λειτουργία.

Θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας και η παρέλαση των καβαλάρηδων της Σιάτιστας που συμμετέχουν στην πομπή, η οποία πραγματοποιείται με κάθε επισημότητα στο μοναστήρι Μικροκάστρου, κάθε χρόνο, διατηρώντας ένα έθιμο που χάνεται στον χρόνο. Αποτελεί το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Βοΐου. Το έθιμο των «Καβαλάρηδων», που έχει βαθιά τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, θα εορταστεί και φέτος τον Δεκαπεντάγουστο στη Σιάτιστα.

Η Σιάτιστα πανηγυρίζει την γιορτή της Παναγίας στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό Μικρόκαστρο 12 χιλ. δυτικά. Στο Μοναστήρι αυτό του Μικροκάστρου φυλάσσεται η θαυματουργή, όπως πιστεύεται, εικόνα τής Παναγίας της Ελεούσας.

Με στολισμένα άλογα, ξεκινούν χαράματα της Παναγίας, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, από την Σιάτιστα, οι Καβαλάρηδες για το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο μέσω του μονοπατιού «Χαΐρ». Εκεί θα προσευχηθούν και θα ασπαστούν την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, ενώ το μεσημέρι θα επιστρέψουν στην πόλη, όπου τους περιμένει λαμπρή υποδοχή, για να ακολουθήσει γλέντι σε όλη την Σιάτιστα μέχρι το χάραμα της επόμενης μέρας.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο έχει διευρυνθεί χρονικά. Όλες αυτές τις ημέρες, οι παρέες των Καβαλάρηδων διοργανώνουν παραδοσιακά γλέντια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα η Σιάτιστα αυτή την περίοδο να δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αγγίζει το 100%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έχουν τοποθετηθεί δοχεία με νερό για τα άλογα κατά μήκος των δρόμων από όπου θα περάσουν, ενώ θα παρευρίσκεται και κτηνίατρος κατά διάρκεια τέλεσης του εθίμου.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί στην “φωλιά της Αρκούδας”....πως θα βγουν όμως; Μεγάλες μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων και μαζικές συλλήψεις αιχμαλώτων (Βίντεο)

Oryx: Οι δυνάμεις του Κιέβου πληρώνουν τεράστιο τίμημα σε προσωπικό στο Κούρσκ-Η Μόσχα ετοίμασε την μεγαλύτερη παγίδα...