πισίνα
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πνιγμός 8χρονης στη Χαλκιδική: Ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας για τις πισίνες - Τι λένε οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης

Ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης, όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη στην Χαλκιδική, μετά από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη λειτουργία κατασκηνώσεων, η πισίνα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ασφαλή και κατάλληλα περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση της υπό την επίβλεψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ναυαγοσώστες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εκδώσει άδειες λειτουργίας για τις δύο πισίνες της συγκεκριμένης κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022. Στη σημερινή (Τετάρτη 14/08) έκτακτη συνεδρίαση, αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών λειτουργίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.

Δείτε απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.

Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση για το πώς πέθανε το παιδί μας, λέει ο πατέρας της 8χρονης

Απαντήσεις για τον θάνατο της κόρης του ζητά ο πατέρας της 8χρονης η οποία πνίγηκε σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική.

Όπως τόνισε ο ίδιος στον Alpha, δεν τους έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση για το περιστατικό. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Παράλληλα, εκτός από τη σύλληψη της ομαδάρχισσας και του αρχηγού της κατασκήνωσης -που αφέθηκαν ελεύθεροι- η Αστυνομία αναζητά και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr ο εισαγγελέας έχει διατάξει πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Θέλει να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών, ενώ ίδιο έλεγχο έχει διατάξει και συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.

Μετά την 19χρονη ομαδάρχισσα αφέθηκε ελεύθερος και ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

Τι λένε οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης

Υπενθυμίζεται ότι δώδεκα ώρες μετά το τραγικό συμβάν η κατασκήνωση εξέδωσε ανακοίνωση. Πρόκειται για την “Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.” που λειτουργεί μια από τις πιο γνωστές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η εταιρεία παρουσιάζει συνοπτικά όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του μοιραίου συμβάντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρισκόταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.

Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο.

Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος».

«Εφεραν το παιδί μας νεκρό» λέει η γιαγιά της ανήλικης

Την ίδια ώρα, η γιαγιά της 8χρονης, συγκλονίζει: «Στείλαμε το παιδί μας να χαρεί με τους φίλους τις διακοπές του και μας το έφεραν πίσω νεκρό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ένα άτομο από το ίδιο περιβάλλον δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να προσέχεις παιδιά» μεταδίδει το thesstoday.gr.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ