Κοινωνία

Φωτιά στις Σέρρες: Το όρος Όρβηλος έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς –«Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό»

Στιγμές αγωνίας ζουν οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, όπου η φωτιά που μαίνεται για περίπου έναν μήνα κατέκαψε σχεδόν ολοσχερώς το όρος Όρβηλος.

Οι τοπικές αρχές ζητούν να επιστρέψουν τα εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά που έχει κάψει 26.000 στρέμματα παρθένου δάσους, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταστραφεί μέχρι στιγμής φέτος, όπως λένε, από πυρκαγιά. Η φωτιά παρουσίαζε διακυμάνσεις στο πέρασμα των ημερών. Είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν συχνά αναζωπυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά»

Όπως ανέφερε στο MEGA ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος το όρος Όρβηλος έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς. «Έχει κάψει το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι που είχε καεί και πριν από 20 χρόνια», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης πως ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό που παρέμεινε εκεί από τον πόλεμο. «Υπήρχαν αχαρτογράφητα ναρκοπέδια στην περιοχή. Όσες φορές προσπάθησε η Πυροσβεστική να πάει εκεί, ακούστηκαν εκρήξεις και επειδή προέχει η ανθρώπινη ζωή οπισθοχώρησαν. Για να γίνει η ανάσχεση της φωτιάς, ήταν τα εναέρια μέσα. Επί 20 ημέρες προσπαθούσαν να την περιορίσουνε αλλά αυτήν την εβδομάδα δεν έγινε προσπάθεια. Καταλαβαίνουμε ότι έχει πολλές φωτιές αλλά και εδώ πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί και είμαστε ανήσυχη για την επόμενη μέρα», είπε ο Γιώργος Τάτσιος.

Ο δήμαρχος Σιντικής πρόσθεσε πως «η φωτιά πέρασε στη Βουλγαρία, και έχουν ζητήσει εναέρια μέσα από Γαλλία, Ιταλία, και από Σουηδία. Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και ζητήσαμε κάποια πράγματα από το υπουργείο για να μην έχουμε τα ίδια. Ζητάμε τη διασφάλιση. Πριν από 10 ημέρες φτάσαμε ένα βήμα προς τη εκκένωση του χωριού Αχλαδοχώρι και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει ακόμα ένας δρόμος που να συνδέει τα χωριά για να μην θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει να γίνουν συστήματα πυρανίχνευσης. Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί στην “φωλιά της Αρκούδας”....πως θα βγουν όμως; Μεγάλες μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων και μαζικές συλλήψεις αιχμαλώτων (Βίντεο)

Oryx: Οι δυνάμεις του Κιέβου πληρώνουν τεράστιο τίμημα σε προσωπικό στο Κούρσκ-Η Μόσχα ετοίμασε την μεγαλύτερη παγίδα...