Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πεντέλη: Τουλάχιστον 14 φορές από το 1981 έχει καεί ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πεντέλη παραδίδεται στις φλόγες. Ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 τουλάχιστον δεκατέσσερις φορές. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 11/8, χθες, 12/8 πήρε τερατώδεις διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε πολλά σημεία της Αττικής με την Πεντέλη να είναι ένα απ’ αυτά.

Μάλιστα, η φωτιά κατέκαψε εκτός από δένδρα και αρκετά σπίτια, προκαλώντας τη φρίκη αλλά και την απόγνωση στους κατοίκους.

Οι σοβαρότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Πεντέλη ήταν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1995: Η πρώτη χρονιά που η Αττική βιώνει τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή. Για τρεις μέρες, στα τέλη Ιουλίου, η Πεντέλη καίγεται. Η φωτιά ξεκινά από ένα χωράφι και σύντομα επεκτείνεται σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη, με συνέπεια να καεί το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο έως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο της εποχής, καίγονται πάνω από 150 σπίτια, ενώ 100.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη.

1998: Νέα πυρκαγιά ξεκινάει από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα, καίγοντας 75.000 στρέμματα της Δυτικής Πεντέλης.

2007: Η Πεντέλη συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών περιοχών της Ελλάδας που πλήττονται από φωτιές. Η πυρκαγιά εκδηλώνεται τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου σε τέσσερα μέτωπα, τα οποία καίνε δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη – Πολιτεία και Πεντέλη – Ντράφι.

 

2018: Η χρονιά της εθνικής τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στο Μάτι. Η πυρκαγιά ξεκινά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου από το Νταού Πεντέλης, προτού φτάσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η φωτιά εξαπλώνεται με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 40°C). Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατακαίει τη βόρεια πλευρά του Νταού και κινείται διαμέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μέσα σε λίγα λεπτά.

2022: Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης και πιο συγκεκριμένα πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος στις 19 Ιουλίου του 2022, ώρα 17:19 το απόγευμα. Κατέκαψε συνολικά 27.817 στρέμματα και εξαπλώθηκε αρκετά γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή. Υπέστησαν ζημιές 126 κατοικίες και κτίρια. Τραυματίστηκαν πάνω από 36 άτομα, ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του βλέποντας το σπίτι του να καίγεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Αρδένες Νο2-Ρωσικό ΜΜΕ: Εκατό Γάλλοι μισθοφόροι εξοντώθηκαν μέχρις ενός-Ρώσος Στρατηγός Ιβασώφ: “Η Wagner θα ξεπληρώσει τον θάνατο των δικών μας”

Οι Ουκρανοί δεν είναι πλέον σε θέση να προελάσουν και οποιεσδήποτε απόπειρες τους ματαιώνονται μαζικά από το ρωσικό...