Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Διπλό πύρινο μέτωπο-112 για εκκενώσεις οικισμών

Μεγάλη δασική φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον δήμο Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, ενώ στη μάχη έχουν ριχτεί και 11 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα ανάμεσα στους οικισμούς Κριεζά και Πετριές, αλλά με νότια κατεύθυνση από τους δυνατούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή εντάσεως 4 με ριπές 7 μποφόρ.

Iσχυροί άνεμοι μάλιστα δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ήδη αναπτύσσει μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται πλέον η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3:30 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Εύβοια, με τις φλόγες να απειλούν τρία χωριά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, τα Κριεζά, τις Πετριές και τα Κόσκινα.

Ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινείται με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς τα Κριέζα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ήδη αναπτύσσει μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου. Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.17 σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Πετριές και Κριεζά Ευβοίας και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πετριές Ευβοίας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα στάλθηκε ξανά δεύτερο μήνυμα από το 112 έλαβαν στους κάτοικοι της νότιας Ευβοίας και ειδικότερα των Κριεζών, αλλά και των Πετριών, το οποίο αναφέρει την απομάκρυνσή τους προς προς τα Λέπουρα και Βέλος αν βρίσκονται στα Κριεζά, και αν βρίσκονται στα Κόσκινα να απομακρυνθούν προς τους Ζάρακες και τα Μεσοχώρια.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο evima.gr, πως «η φωτιά είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας. Βλέπουμε τις φλόγες. Πρέπει να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πλήροφορίες του evima.gr, στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά τους να σβήσουν την φωτιά, το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Επομένως, η φωτιά κινείται προς αγροτικές εκτάσεις και όχι μέσα στους οικισμούς επί του παρόντος. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της εγγύτητας με οικισμού έχουν εκδοθεί συνολικά τέσσερα μηνύματα από το «112» εκ των οποίων ένα για ετοιμότητα των κατοίκων στις Πετριές και τα υπόλοιπα για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος, από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια και από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Μεταβαίνει από Πειραιά πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκε για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα. Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Μεταβαίνουν επίσης ακτοπλοϊκώς στις 17:00 από Αγία Μαρίνα, 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα.

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου, 36 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για τον εναέριο συντονισμό τους. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και Μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ