Κοινωνία

Φωτιά στο Μάτι: Συγκινητικές στιγμές στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο - Μπήκαν στη θάλασσα και άφησαν 104 φαναράκια για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες)

Συγκίνηση στη μαύρη επέτειο - Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στο Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή - Άφησαν λουλούδια στο Μνημείο των Θυμάτων - Η συγκλονιστική ομιλία από συγγενή θύματος

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στις εκδηλώσεις για την έκτη επέτειο από τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στο Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή. Εκεί, οι συγγενείς άναψαν 104 φαναράκια τα οποία «απελευθέρωσαν» στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων.Σήμερα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των έξι ετών από την τραγωδία με τη φονική φωτιά στο Μάτι που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί με Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, τελέστηκε τρισάγιο, με το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους» ανέφεραν στην ανακοίνωση. Ακολούθησε, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στον δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι. Στις 20:00, διεξήχθη η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.). Στην ομιλία της, συγγενής θύματος συγκλόνισε με όσα είπε: «Έχουμε καταλάβει πόσο βασανιστικά κάηκαν οι νεκροί μας; Έχουμε ρωτήσει τους εγκαυματίες μας ευθέως τι βίωσαν; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μόνες ζωντανές αποδείξεις του τι βίωσαν και οι νεκροί μας, του τι είδαν μπροστά τους. Όχι δεν έχουμε ρωτήσει για να μην χαλάσει το ανακουφιστικό αφήγημα του μυαλού μας, ότι δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα, κατάλαβαν τα πάντα και ήταν μόνοι. Και δυστυχώς για κάποιους επέζησαν ορισμένοι για να μπορούν να διηγηθούν τι συνέβη. Αυτής της αλήθειας θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί. Και να την μάθει μαζί μας κάθε Έλληνας κάθε Ευρωπαίος. Ο πόνος μας, περνώντας τα χρόνια, θεριεύει αλλά γίνεται πιο βουβός».

Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, αφέθηκαν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...