Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Πόσο κοστίζει για μία 4μελή οικογένεια η μετακίνηση στα νησιά - Οι Έλληνες κάνουν περικοπές στις διακοπές

Πολύ υψηλές είναι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους Έλληνες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές του καλοκαιριού σε κάποιο γαλανόλευκο νησί.

Έρευνα μάλιστα δείχνει ότι ένας στους δύο δεν θα πάει διακοπές το φετινό καλοκαίρι, ενώ η ακρίβεια «ψαλιδίζει« τις δαπάνες των Ελλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), «κόβουν» από παντού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με έρευνα της ΙΕΛΚΑ, το 55% των Ελλήνων δεν θα κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Τα ακριβά ακτοπλοϊκά και η διαμονή, οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε βασικά αγαθά, αποτελούν εμπόδιο στις διακοπές των πολιτών.

O Λευτέρης Κιοσές, Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μίλησε στο OPEN για την ακρίβεια στα πακέτα διακοπών.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις
+19,7% αεροπορικά εισιτήρια
+12,7% πακέτο διακοπών
+12% ξενοδοχεία

Σε παλαιότερη δήλωση του στην τηλεόραση του Mega ο Λευτέρης Κιοσές, είχε αναφέρει: «Όταν πηγαίνουν πολλά άτομα μαζί κάπου αυτό προφανώς διαφοροποιεί τις τιμές. Οι μικρότερες ηλικίες έχουν διαφορετικούς τρόπους διακοπών και διαφορετικές ανάγκες και προσέγγιση. Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο όπως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον Αύγουστο. Είναι καλή εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές.

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι πιο ακριβά. Πολλοί επιλέγουν και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης υπάρχει μία στροφή και στα εξοχικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών σε αγορές και διακοπές.

Οι καταναλωτές κόβουν ακόμη και τις αγορές τροφίμων, έχοντας παράλληλα ως κριτήριο το κόστος του προϊόντος.

Επιπλέον, μόνο 1 στους 2 θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι 2024 λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή και όσοι κάνουν, δηλώνουν ότι θα είναι πιο περιορισμένες και με μειωμένες δαπάνες.

Τιμές για 4μελη οικογένεια με 2 ενήλικες, 2 παιδιά (έκπτωση 50%) και 1 ΙΧ


Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς
(συμβατικό πλοίο):

2023 : 464 €

2024 : 534 € +15,1%

Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο) :
2023 : 488 €

2024 : 564 € +15,6%

Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – τετράκλινη καμπίνα):
2023: 924 €

2024: 1.019 € +10,3%

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...