Στην Ελλάδα των αυθαιρέτων και της άτακτης δόμησης, υπάρχουν αραιά και πού μερικοί τόποι που κάνουν την αντίθεση, και εντυπωσιάζουν με την αρμονική και γεωμετρική ρυμοτομία τους.
Ένας από αυτούς είναι το ταπεινό Πατρίκι Σερρών, ένα χωριουδάκι σε σχήμα «τέλειου» παραλληλόγραμμου, του οποίου οι έξι δρόμοι μοιάζουν να έχουν τραβηχτεί με χάρακα και μοιρογνωμόνιο.
Στα νότια του ποταμού Στρυμόνα, στη μεγάλη πεδιάδα του Νομού, το Πατρίκι στέκει εκεί από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν ήταν ακόμα οικισμός κολίγων ενός πλούσιου Τούρκου αγά.
Το όνομά του οφείλει στον καλόγερο Πατρίκιο, ο οποίος μόναζε κάποτε στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Παριάκου, που χρονολογείται από το 1385. Το χωριό διατρέχουν έξι, τέλεια ευθυγραμμισμένοι κάθετοι δρόμοι, ενώ στη μέση του απλώνονται τα περισσότερα μαγαζιά και ταβέρνες.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Μονής Εσφιγμένου, το κοντινό εκκλησάκι του χωριού κατασκευάστηκε στις αρχές του 11ου π.χ. αιώνα, στις όχθες της λίμνης Αχινού, η οποία αποξηράνθηκε το 1936.