Κοινωνία

«Άσπρισαν» από το χαλάζι Τρίκαλα και Καρδίτσα: Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό μέσα στο καλοκαίρι (βίντεο)

Έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν τον ουρανό να μαυρίζει και τους δρόμους να ντύνονται στα… λευκά εν μέσω καλοκαιριού.

Στη Φθιώτιδα, όπως μετέδωσε η ενημερωτική ιστοσελίδα της περιοχής lamiareport.gr , περισσότερο έντονο ήταν το φαινόμενο στα χωριά του Τυμφρηστού, μέχρι τα Βαρδούσια και τη Σαράνταινα.

Ειδικά στο Νεοχώρι Τυμφρηστού, η γη «άσπρισε» αφού το χαλάζι στρώθηκε για ώρες στο έδαφος σαν χιόνι.

Όπως καταγράφει το trikalanews.gr, μετά από ώρες έντονης βροχόπτωσης, τα χωριά του Ασπροποτάμου είδαν να πέφτει χαλάζι και τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

Επίσης, ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο χωριό Πετρίλο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Forecast Weather Greece:

Επίσης, στη Λάρισα, κάτοικοι και περαστικοί είδαν τα παρακάτω σύννεφα, τα σύννεφα mammatus, τα οποία έδωσαν μια διαφορετική ατμόσφαιρα στην πόλη το απόγευμα της Κυριακής (23/6), σύμφωνα με το larissanet.gr:

Τα σύννεφα mammatus εμφανίστηκαν επίσης, πάνω από Ψαθοχώρι Καρδίτσας, τη Λαμία, τη Φλώρινα και τον Τύρναβο. 

Γιατί έπεσε χαλάζι εν μέσω καλοκαιριού

Γιατί, όμως, πέφτει χαλάζι τέτοια εποχή στην Ελλάδα; Όπως εξηγεί το meteo, σε παλαιότερο άρθρο του, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια.

Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών.

Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως αναφέρει το meteo.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...