Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες: Χωρίς ενεργά μέτωπα οι φωτιές σε Ροδόπη, Άνδρο και Κερατέα - Υψηλός κίνδυνος και την Κυριακή για Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας , για σήμερα Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Δείτε τον χάρτη:

Η γενική γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές στην Κερατέα και τη Ροδόπη

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου για φωτιά στην Κερατέα, σε αγροτοδασική έκταση. Η πυρκαγια μετά τα μεσάνυχτα οριοθετήθηκε και δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Στο σημείο είχαν σπεύσει ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όπως και υδροφόρες του Δήμου Λαυρεωτικής και εθελοντές.

Η φωτιά ξέσπασε στις 22:00 του Σαββάτου στην περιοχή Άνω Δασκαλειό. Στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 100 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και περίπου 30 οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτι στην περιοχή.Η Αστυνομία είχε προχωρήσει και σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της λεωφόρου Λαυρίου, αργά όμως μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Mάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με την ανησυχία να είναι έκδηλη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις Σάπες Ροδόπης κοντά στο χωριό Ασκητές, στου οποίου τους κατοίκους εστάλη προειδοποίηση 112 ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα σε Άνδρο, Εύβοια, και Σέρρες οι κάτοικοι πέρασαν ώρες αγωνίας έως ότου τα πύρινα μέτωπα οριοθετηθούν.

Με την ενεργό συμμετοχή μονάδων της 21 Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Κομοτηνής, δόθηκε ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση φωτιάς στην περιοχή Ασκήτες Ροδόπης.

Στις Σάππες Ροδόπης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια με την κατάσταση να δείχνει (23:00) ότι βελτιώνεται καθώς οι πυροσβέστες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Πυροσβεστικές ενισχύσεις έφτασαν επίσης από Καβάλα, Ξάνθη και Σουφλί. 

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένει σε γενική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις.

Διπλό πύρινο μέτωπο στα Μεσόγεια, σε Καλύβια και Μαρκόπουλο αλλά και σε Ασπρόπυργο και Σαλαμίνα αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε Ηλεία, Αχαϊα και Αρκαδία, με τις τελευταίες διάσπαρτες εστίες κοντά στα χωριά Λάτα και Πρόδρομος.

Στο Μαρκόπουλο Αττικής, οι φλόγες τύλιξαν δύο αποθήκες εργοστασίων ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στα Καλύβια, όπου έδωσαν μάχη 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα και συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

66 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Απ' αυτές οι 52 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 14.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συλλήψεις για φωτιές που ξέσπασαν σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρει:

«Συνελήφθη χθες 21 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, αλλοδαπή, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ύπαιθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Νέας Σμύρνης, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Συνελήφθη σήμερα 22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κυκλάδων, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Μύτικας του Δήμου Ερμούπολης, στη νήσο Σύρο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέα.

Συνελήφθη σήμερα 22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.668,35 Euro»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ