Χάρη σε φίλο του που ήξερε την λαβή Heimlich (Χάϊμλιχ) σώθηκε ένας 13χρονος στην Εύβοια, που παραλίγο να πνιγεί από ένα σουβλάκι.
Η παρέα μαθητών Γυμνασίου επισκέφθηκε τον Κάραβο, το λιμάνι του Αλιβερίου στην Εύβοια, μετά τις σχολικές εξετάσεις τους, για να κάνουν μπάνιο και να φάνε σουβλάκια.
Ήταν τότε, που ο 13χρονος έφαγε μια μεγάλη μπουκιά από το σουβλάκι του, η οποία του έφραξε τον αεραγωγό και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αμέσως, ένα άλλο μέλος της παρέας έσπευσε να του κάνει τη λαβή Heimlich, που συνιστά ωθήσεις στην κοιλιά που αποφράττουν την τροφή, και του έσωσε την ζωή.
Η γνώση σώζει ζωές
Το περιστατικό έγινε γνωστό από άτομο που έστειλε μήνυμα στην Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας, καθώς ενημερώθηκε από τους γονείς του παιδιού που έσωσε τον 13χρονο.
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το παιδί που πραγματοποίησε τους χειρισμούς είχε παρακολουθήσει και σχετικό σεμινάριο.
«Απόψε το βράδυ έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον γονέα που μου ανέφερε ενθουσιασμένος, ότι ο γιος του την ώρα που έτρωγαν γύρους με τους φίλους του σε κατάστημα στο Λιμάνι του Καράβου, ένα από τα παιδιά της παρέας έβαλε στο στόμα μια μεγάλη μπουκιά με αποτέλεσμα να του φράξει τον αεραγωγό και να μην μπορεί να πάρει ανάσα», φέρεται να έλεγε το μήνυμα.
«Άμεσα ο μικρός μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός έτρεξε κοντά στον φίλο του και κάνοντας τον χειρισμό Heimlich .. (κοιλιακές ωθήσεις) .. που είχε παρακολουθήσει από την Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας - Rescue Team 312 σε κάποιο σεμινάριο που τους είχαμε κάνει λίγους μήνες πριν, ΕΣΩΣΕ τον φίλο του», συνεχίζει.
Σύμφωνα με την Ομάδα διάσωσης, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν χρόνο που μαθαίνουν, για κάποιο παιδί που σώθηκε χάρη στο ότι είχαν διδάξει πρώτες βοήθειες.
«Η ΓΝΩΣΗ ΣΏΖΕΙ ΖΩΕΣ …!!!», ήταν η καταληκτική φράση του μηνύματος, που για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πέρα για πέρα αληθινή.
Τι είναι η λαβή Heimlich
Η λαβή Heimlich ή Χάιμλιχ στα ελληνικά είναι μια τεχνική που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό χειρουργό, Henry Heimlich, προκειμένου να γίνεται απόφραξη του αναπνευστικού σωλήνα, όταν ένα ξένο σώμα ή τροφή εισέρχεται εκεί και μπλοκάρει την αναπνοή. Η τεχνική αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1974 και μπορεί να σώσει πολλές ζωές, εάν γίνει πιο διαδεδομένη και διδάσκεται στα σχολεία ή τα εργασιακά περιβάλλοντα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και στους γονείς, καθώς πολλά παιδιά, και ιδιαίτερα μωρά, πνίγονται είτε από τη λάθος κατάποση τροφής είτε από ξένα σώματα (όπως μικρά πλαστικά παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.
Τι να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού από φαγητό
Αν είστε μόνοι σας:
-Βήξτε επανειλημμένα, για να μετατοπιστεί ή να βγει η μπουκιά.
-Αν δεν έχει αποτέλεσμα, βάλτε τη γροθιά σας στο στομάχι σας (κάτω από τα οστά του στέρνου και πάνω από τον αφαλό) και σπρώξτε δυνατά πάνω σε σκληρή επιφάνεια, π.χ. στον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι ή σε καρέκλα.
-Επίσης μπορείτε να καθίσετε κάτω στα τέσσερα και να σπρώξετε τον εαυτό σας να πέσει μπροστά και με φόρα στο πάτωμα, πιέζοντας έτσι τον αέρα στους πνεύμονες προς τα έξω, άρα και την τροφή. Η κίνηση αυτή δεν έχει επιτυχία σε εγκύους.
Αν πνίγεται κάποιος άλλος:
1. Πείτε του να βήξει επανειλημμένα.
2. Αν δεν έχει αποτέλεσμα, τον σηκώνετε όρθιο και τον γέρνετε μπροστά. Τον χτυπάτε 5 φορές δυνατά στο κέντρο την ωμοπλάτης (ανάμεσα στα 2 φτερά).
3. Αλλιώς, στέκεστε πίσω του με το στήθος σας να ακουμπά στην πλάτη του, βάζετε τη γροθιά σας στο στομάχι του (κάτω από τα οστά του στέρνου και πάνω από τον αφαλό), καλύπτετε τη γροθιά σας με το άλλο χέρι και πιέζετε απότομα και δυνατά προς τα μέσα και προς τα πάνω για 5 φορές.
4. Αν δεν έχει επιτυχία, επαναλαμβάνετε τα στάδια 2 και 3 ξανά.
5. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή χάσει τις αισθήσεις του, κάντε τεχνητή αναπνοή.
6. Είτε αρχίσει να αναπνέει είτε η λαβή Χάιμλιχ δεν έχει αποτέλεσμα, τον μεταφέρετε ούτως ή άλλως στο νοσοκομείο.