Κοινωνία

Καρδίτσα: Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας για καταστροφικό σεισμό

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπούλια, αναπληρωτή Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, η άσκηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, είχε ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας ύστερα από σεισμό σε δημόσιο κτήριο, με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο κ. Θωμάς Σίμος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι τέτοιου είδους ασκήσεις είναι αναγκαίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην άσκηση συμμετείχαν 20 τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υποδύθηκαν θύματα της καταστροφής και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν σε προσομοίωση αυτά που διδάχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Κρίσεων Ενιαίας Υγείας».

Σύμφωνα με το σενάριο, σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση, της οποίας το επίκεντρο εντοπίζεται μόλις έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Από τον σεισμό καταρρέουν μερικώς κτηριακές εγκαταστάσεις στην πόλη. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί κάτοικοι τραυματίζονται και ορισμένοι θανάσιμα. Εκείνη την ώρα στο Παυσίλυπο υπάρχει αρκετός κόσμος, ενώ το Δημαρχείο είναι στο ωράριο λειτουργίας του, με μεγάλη επισκεψιμότητα από τους κατοίκους της περιοχής.

Σε συνέχεια της σεισμικής δόνησης και, ενώ τμήμα του κτηρίου έχει καταρρεύσει, ακούγεται από τον χώρο του Δημαρχείου ισχυρή έκρηξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, εκτινασσόμενα θραύσματα γυαλιών, μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα να προκαλέσουν τραυματισμούς σε δύο (2) περαστικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από ένα δύο λεπτά ησυχίας ακούγονται εκκλήσεις για βοήθεια και κραυγές από τους τραυματισμένους. Επικρατεί πανικός, καθότι κάποιοι από το πλήθος φοβούμενοι επερχόμενη κατάρρευση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων τρέπονται ζαλισμένοι σε φυγή, ενώ αντίθετα άλλοι περαστικοί εισέρχονται στην σκηνή του συμβάντος για να βοηθήσουν τους τραυματισμένους. Στους δρόμους επικρατεί συμφόρηση, καθώς η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω του πλήθους που εξέρχεται από το χώρο του Δημαρχείου.

Παράλληλα, έκρηξη προκαλείται και στον χώρο του κυλικείου όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου για τη χρήση της κουζίνας του κυλικείου.

Η φωτιά επεκτείνεται σε όλη την οροφή και στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνεται εκ νέου για τα νεότερα δεδομένα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας και ταυτόχρονα ενημερώνεται η Αστυνομία, η ΕΜΑΚ και οι πιστοποιημένες στην ΓΓΠΠ εθελοντικές οργανώσεις για να αναλάβουν ρόλους βάσει σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Στην προσπάθειά τους να σβήσουν την πυρκαγιά τραυματίζονται ελαφρά τέσσερα ακόμα άτομα από το προσωπικό ασφάλειας του Δήμου.

Το ΕΚΑΒ ειδοποιείται από την Αστυνομία για την ύπαρξη τραυματιών και πιθανών νεκρών. Ενημερώνεται ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και το Γ.Ν. Καρδίτσας για μαζικές απώλειες υγείας και θύματα, λόγω του συμβάντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ