Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικό ΜΜΕ:Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία-Διαψεύδει ο Καιρίδης (Βίντεο)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μετανάστες από την Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, ως μέρος μιας άλλης προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς, να ταξιδεύουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού,ανέφεραν στο CBS News δύο ειδικοί που γνωρίζουν τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση δημοσιεύματος του CBS News από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο οποίο γίνεται λόγος για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μεταφορά μεταναστών από τη Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως πρόκειται για ψευδές δημοσίευμα, διευκρινίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους.

Τι αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ για Ελλάδα και Ιταλία

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε πέρυσι από τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, να ελέγξουν τους μετανάστες τους, που έρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, είπαν οι πηγές, ζητώντας την ανωνυμία για να συζητηθούν ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη γίνει.

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεργαστούν με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα να δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία χώρα.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για την μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που αναφέρει ότι οι μετανάστες δεν θα είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ, εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο

Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εντολή την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, είπαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες, σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Ελλάδα

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, και με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο ίδιος.

Τα σχέδια εκτροπής ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, για να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν και αυτές τεράστια προβλήματα λόγω αφίξεων μεγάλου αριθμού μεταναστών την τελευταία δεκαετία.

Ελλάδα και Ιταλία είναι σε πολλές περιπτώσεις χώρες διέλευσης μεταναστών, που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργούν κίνητρο για την επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων", καταλήγει το δημοσίευμα.

Μια ερώτηση υπάρχει εδώ και αφορά στο τι θα γίνει με τους χιλιάδες  Παλαιστινίους που διώχνει το Ισραήλ και δεν δέχεται ήδη η Αίγυπτος;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ