Κοινωνία

Κάηκε τα ξημερώματα ολοσχερώς η ιστορική Λέσχη Αρίσβης στη Λέσβο- Στάχτη το πολύτιμο αρχείο της

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» κάνοντας στάχτη σπάνια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα επεκτάθηκε στη σκεπή. Οι πρώτες πληροφορίες εκτιμούν ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Παρά την άμεση κλήση της πυροσβεστικής, η οποία προχώρησε στην κατάσβεση με πέντε (5) οχήματα και 12 πυροσβέστες, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον πάνω όροφο του κτιρίου και μαζί το ιστορικό αρχείο.

Ολοσχερώς φαίνεται να κάηκε το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου της Λέσχης Αρίσβης τη νύχτα της Τετάρτης 15 Μαΐου. Κάτοικοι λένε στο «Νησί» ότι έμειναν «μόνο τα ντουβάρια».

Ας σημειωθεί ότι το κτίσμα λειτουργούσε από το 1905 ως κλειστή λέσχη των αστικών στρωμάτων της Καλλονής με καλλιτεχνικό κα πνευματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και ως τόπος συνεύρεσής τους. Ακόμη και σήμερα το μέρος δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να υποδέχεται τα μέλη της λέσχης, θυμίζοντας ένα παλαιού τύπου καφενείο.

Το κτήριο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Μουμπτζή, στέγαζε στον πρώτο του όροφο την «Λέσχη Αρίσβη» η οποία διέθετε και την ιστορική βιβλιοθήκη..

Στο ισόγειο στεγαζόταν ο ΕΘΟΚ (Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής) και το βεστιάριο του σωματείου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος.. 

Το Ιδρυμα Μουμτζή (της Κοινότητας Καλλονής) έχει συσταθεί σε όφελος των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...