Οι πρώτοι οιωνοί σηματοδοτούν μια δυναμική εκκίνηση χρονιάς σε όρους αεροπορικών αφίξεων, με τάση διψήφιας ετήσιας ανόδου για το πρώτο τρίμηνο και ενδείξεις για μεγαλύτερα αεροσκάφη που συνδέουν μακρινούς προορισμούς υψηλής δαπάνης. Η θετική αυτή εικόνα αντανακλάται στις υψηλές προσδοκίες ζήτησης των Ελλήνων ξενοδόχων, με το σχετικό δείκτη να αγγίζει το υψηλότερο ιστορικά σημείο του το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, εξέλιξη μάλιστα που δεν παρατηρείται στη λοιπή μεσογειακή αγορά.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα τον Ιανουάριο ήταν πολύ αυξημένα και εν πολλοίς στήριξαν-ώθησαν το πλεονασματικό-μετά από τρία χρόνια- ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 16,0% τον Ιανουάριο του 2024.
Εν μέσω συγκυρίας αδύναμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης (κυρίως στη Γερμανία) και γεωπολιτικών πιέσεων, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να βγάζει άμυνες ανακτώντας την αυτόνομη δυναμική του. Οι εκτιμήσεις αναλυτών και φορέων, όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει τα φόντα να διεκδικήσει να διεκδικήσει νέα ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού. Η ανάλυση της ETE στέκεται σε δύο σημεία «κλειδιά» που καταδεικνύουν τις ισχυρές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά.
Τα ξενοδοχεία κατέγραψαν στο 1ο δίμηνο του 2024 ιστορικό υψηλό προσδοκιών ζήτησης – εξέλιξη μοναδική στη μεσογειακή αγορά – ύστερα μάλιστα από τις χαμηλότερες μετά-πανδημίας επιδόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, λόγω των κλιματικών και γεωπολιτικών γεγονότων. Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίμα στις κύριες αγορές παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα χαμηλά του 2022.
Η αεροπορική κίνηση ενισχύεται τον Ιανουάριο με αύξηση διεθνών αφίξεων 13%. Παράλληλα, Φεβρουάριος-Μάρτιος εμφανίζουν αύξηση 9% στις προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις – με προσθήκη συνδέσεων με μακρινούς υψηλής δαπάνης προορισμούς[4]. Επίσης, οι κρατήσεις εμφανίζουν αύξηση 21% – σημάδι ενδεικτικό της ισχυρής πρώιμης ζήτησης του έτους συνολικά.
Οι προκλήσεις και τα προσκόμματα
Παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα μηνύματα και τις ευοίωνες προοπτικές, απαιτείται εγρήγορση, καθώς γεωπολιτικές και κλιματικές πιέσεις παραμένουν σε ισχύ, και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσουν απροσδόκητα και καταλυτικά την πορεία του κλάδου.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΕΤΕ, η στοχοθεσία του ελληνικού τουρισμού έχει διευρυνθεί, καθώς η πάγια επιδίωξη ενίσχυσης των τουριστικών ροών πλαισιώνεται από τα ζητούμενα της βιωσιμότητας, της ποιότητας και της ισόρροπης (χωρικά και χρονικά) κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι ο κλάδος και οι υποστηρικτικοί θεσμοί εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι και συντονισμένοι προς την κατεύθυνση αυτή.