Κοινωνία

Οι προετοιμασίες της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό- Σήμερα στη Σίνδο οι αποφάσεις – Παραμένουν τα μπλόκα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις των αγροτών για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα μάλιστα και τη  δήλωση - "βόμβα" του Μάκη Βορίδη, πως το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα.

Αμέσως κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι. 

Το ταξίδι αστραπή Μητσοτάκη στο Βελιγράδι ανακοινώθηκε σήμερα. Ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί συγκεκριμένα από το Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς για να μετέχει σε επιχειρηματικό φόρουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθούν εκπρόσωποι αγροτών από όλη την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο, στις 11 το πρωί της Παρασκευής (9/2) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου θα αποφασίστεί ποια άτομα θα συνθέσουν την επιτροπή, η οποία θα τα πει με τον πρωθυπουργό.

Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Ωστόσο, από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν πως στο συγκεκριμένο ραντεβού δεν επιδιώκουν να παρευρεθούν απλά και μόνο σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά θέλουν να τον ακούσουν να τους δίνει λύσεις.

Τι θα περιλαμβάνει η συζήτηση

Αυτό που διαμηνύει η κυβέρνηση από την πλευρά της όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση με τους αγρότες είναι πως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνήσει με τους αγρότες σε δύο πράγματα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ 

 Πρώτον, αφορά την προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ώστε να δοθούν πιο σύντομα τα χρήματα στους αγρότες. Δεύτερον να υπάρξουν διευκολύνσεις στην ενέργεια ειδικά στους αγρότες της Θεσσαλίας, δηλαδή να είναι χαμηλότερες οι τιμές του ρεύματος.

Η συζήτηση αναμένεται να έχει δύο σκέλη, το πρώτο θα αφορά τα γενικά αιτήματα που είναι το κόστος παραγωγής και το δεύτερο σκέλος που είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση χρονοδιαγράμματα αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το αγροτικό. Για εμπαιγμό των αγροτών κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αγρότες ζουν μία αβίωτη συνθήκη ειδικά φέτος και έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία σειρά, μία δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει τις λύσεις για αυτά τα θέματα] ανέφερε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βλέπει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι άλλο να τα κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και άλλο να κλείσουν τους δρόμους. Το να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι μία μέθοδος ώστε να γίνουν ορατοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης

Στα μπλόκα τον αγροτών στον Πλατύκαμπο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Θυμόμαστε όλοι την πρώτη μέρα πως ξεκίνησε με καταστολή, με συκοφαντίες, και τώρα με κάποια μέτρα κοροϊδία, είναι κοροϊδία πραγματικά δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας.» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας .

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε ένα δις στους αγρότες. Δε λέει όμως ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά, είναι από τις εισφορές των αγροτών. Με τα ψέματα δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μια διαφορετική πολιτική στρατηγική» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες παράγουν σε ένα κόστος πολύ υψηλό» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Την Παρασκευή αντιπροσωπείες από όλα τα μπλόκα θα βρεθούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης να ορίσουν την επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Εξωφρενικό: Τα ελληνικά σχέδια για αναβάθμιση των λιμανιών στα νησιά του Αιγαίου εξοργίζουν την Τουρκία- Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 λιμάνια, από τα Διαπόντια Νησιά έως το...