Κοινωνία

Mεσολάβηση υπουργού για την εισβολή στη Νομική καταγγέλλει ο Κοσμήτορας

Ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο το τοπίο για την... διαδρομή, που οδήγησε η προχθεσινή βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προκάλεσε κατακραυγή, λόγω των καταγγελιών φοιτητών για βιαιοπραγίες και των συλλήψεων 12 εξ αυτών.
 
Η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε σε χθεσινό δημοσίευμα πως η παρέμβαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έφερε την αστυνομική εισβολή και ο Κοσμήτορας της σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης, επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας πως ούτε η πρυτανεία ούτε η κοσμητεία δεν είχε ανάμειξη διαψεύδοντας έτσι την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που υποστήριζε πως οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της. Ο κ. Χρυσομάλλης είπε χθες (Alpha) η πλειοψηφία του φοιτητικού συλλόγου απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Τι μεσολάβησε όμως; Σε νέες του δηλώσεις (OneTV) ο Κοσμήτορας της Νομικής έκανε λόγο ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση, που επιβλήθηκε από τα πάνω, «από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού. Μέχρι εκεί μπορώ να πω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.  Χρυσομάλλης σημείωσε πως η Νομική Κομοτηνής, ήταν η μία από τις επτά υπό κατάληψη σχολές του ΔΠΘ, κι ότι πέντε τμήμα του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη είναι υπό κατάληψη εδώ και δέκα μέρες και μαζί με εμάς ξεκίνησε κατάληψη και η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, όπου τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά γιατί εκεί η κατάληψη μπορεί να θίγει και τη λειτουργία του νοσοκομείου, που εξυπηρετεί όλο το λαό της Θράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, (Action 24) πρότεινε ουσιαστικά την επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο θεωρώντας ότι «αν δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι για να λήξει μια κατάληψη η αστυνομία είναι η λύση. Η αστυνομία είναι για να σταματά παράνομες καταστάσεις».

Ωστόσο, η Ιατρική του ΔΠΘ δεν βρίσκεται εντός του ΠΓΝΑ, αλλά σε παρακείμενο κτίριο που δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο. 

Παρά τη βία και τις απειλές, η πανεπιστημιακή κοινότητα σε όλη την Ελλάδα παραμένει σε θέση μάχης, ενώ ο υπουργός Παιδείας ανακοινώνει σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τι είχε συμβεί

Υπενθυμίζεται ότι σε βίντεο, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονταν οι άντρες των ΜΑΤ να προχωρούν σε βιαιοπραγίες και να απομακρύνουν άτομα από τη Νομική, που τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ίδρυση «μη κρατικών πανεπιστημίων».

Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο στην Κομοτηνή. Από τα 18 άτομα, τα 6 αφέθηκαν ελεύθερα. Τα άλλα 12 συνελήφθησαν και με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν όλα ελεύθερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ενημέρωση ανέφερε ότι η επέμβαση στη Σχολή έγινε μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών. Ωστόσο, ο κοσμήτορας το διέψευσε, λέγοντας πως η επιχείρηση των ΜΑΤ έλαβε χώρα μετά από καταγγελία φοιτητών.

«Δεν ζητήθηκε ούτε από την κοσμητεία ούτε από την πρυτανεία η επέμβαση της αστυνομίας», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «είχε προαναγγελθεί κατάληψη από μία μειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών, η οποία έκανε μία συγκέντρωση -επιτροπή κατάληψης το είπε, συντονιστική πόλης το είπε- και αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη κατάληψη από τη Δευτέρα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ