Αποχώρησαν από το Τελωνείο Κήπων οι αγρότες του Έβρου που συμβολικά έκλεισαν για τρεις ώρες το σημείο, από την διέλευση φορτηγών και μόνο, χωρίς να παρεμποδιστεί η διέλευση οποιοδήποτε άλλου μέσου μεταφοράς, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν, σύμφωνα με την ερτ.
Οι αγρότες κατευθύνονται προς την περιοχή Πετάλου, τοποθεσία μεταξύ του ποταμού Έβρου και του Τελωνείου, σε μια συμβολική διαμαρτυρία με αφορμή την κατάθεση σήμερα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προς στην Περιφέρεια Έβρου της μελέτης για το αρδευτικό έργο Πετάλου, έργο ζωτικής σημασίας για τους αγρότες της περιοχής, διεκδικώντας τη χρηματοδότηση του μέσα από το μέτρο 4.3.1
Νωρίτερα η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι αγρότες του Έβρου έφθασε στο τελωνείο Κήπων. Η πορεία ξεκίνησε από το χωριό Πέπλος όπου από τις 12.30 περίπου είχαν συγκεντρωθεί αγροτικά μηχανήματα από τις περιοχές Αλεξανδρούπολης Φερών και Τυχερού.
Η απόφαση ελήφθη χθες μετα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Φερών σε ήρεμο κλίμα και πνεύμα διαλόγου, με ενθαρρυντικό το γεγονός της συμμετοχής πολλών νέων αγροτών «κάτι που δίνει δυνάμεις να συνεχίσουμε για να καλυτερέψουμε τον τόπο δίνοντας αξία στον πρωτογενή τομέα» όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.
Σε ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα νοτίου Έβρου τονίζεται ότι «τα προβλήματα του τόπου μας και η βιωσιμότητα του τόπου μας, μας οδηγούν στο δρόμο της διαμαρτυρίας, στο δρόμο του αγώνα!» Επιπροσθέτως σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Αλεξανδρής ανέφερε ότι «το επόμενο ραντεβού των αγροτών του Έβρου ορίζεται στην Agrotica Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια».
Τα αιτήματα, την επίλυση των οποίων διεκδικούν είναι:
Αποζημιώσεις και άμεση στήριξη πυροπλήκτων.
Πληρωμές ΚΑΠ 2023 άμεσα διορθωτική πληρωμή (κλοπή απο 20% εως και 100%).
Άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών,αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων, καθώς και όλων των υποδομών βελτίωσης του πρωτογενη τομέα.
ΝΕΑ ΚΑΠ (αλλαγή των παράλογων και μη εφικτών για εφαρμογή κανόνων, άρωση ,eco sem κτλ)
Κόστος παραγωγής (καύσιμα, ενέργεια, εφόδια)
Ενίσχυση περιοχής με αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (δασώσεις, βιολογικά κτλ)
Κυρίως, όμως, διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εξακολουθούμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την επιβίωση της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας. Όλοι θα ‘μαστε μπροστάρηδες στην πάλη για να μη σβήσει η αγροτιά και να μπορεί ο τόπος μας να συνεχίσει να υπάρχει με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια!»