Κοινωνία

Τι θα συμβεί σε περίπτωση υπερχείλισης ρεμάτων στην Αττική: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν- Αποκλειστικό βίντεο προσομοίωσης

Η περιφέρεια Αττικής έχει στη διάθεσή της προσομοιωτή, που έχει αναλύσει την τρωτότητα των κτισμάτων της Αττικής σε περίπτωση πλημμύρας, δίνοντας στοιχεία ακόμα και για σπίτια που θα κινδυνεύσουν.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέλυσε όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις αυτοψίες σε πολλά σημεία της Αττικής και τα δορυφορικά δεδομένα.

Υπήρξε μία επικέντρωση στις περιοχές: Πικροδάφνη, Μοσχάτο, Άλιμος και Παλαιό Φάληρο και παρουσιάστηκαν ενδεικτικοί χάρτες. 

«Ζούμε σε μία νέα εποχή» είπε ο κ. Κοντοές και, παρότι σημείωσε πως «επιστημονικά η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά», οργανωτικά χωλαίνει. 

Χαρακτήρισε το μοντέλο «ιδιαίτερη καινοτομία» και εξήγησε πως γίνεται ανάλυση σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου. Υπάρχουν μέχρι και πληροφορίες για τους κατοίκους που μένουν σε αυτά τα σημεία. Αν πρόκειται δηλαδή για άτομα όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι. 

«Εκτιμούμε κίνδυνο στο επίπεδο οικοδομικού τετράγωνου, ξέρουμε πόσο τρωτό είναι το κεφάλαιο, ανθρώπινο και οικονομικό» επεσήμανε. 

Στους χάρτες που παρουσιάστηκαν, ανάλογα με τους χρωματισμούς άλλαζε και το επίπεδο του κινδύνου. Παραδείγματος χάριν, περιοχές που είχαν χρωματιστεί με κόκκινο είναι εκείνες που θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πλημμύρας. 

Παρουσιάστηκαν δύο σενάρια. Το πρώτο είχε να κάνει με την κατάσταση που θα είναι τα ρέματα σε 50 χρόνια, και το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο κίνδυνο. 

Το δεύτερο σενάριο, αυτό των 1.000 ετών, είναι πιο δυσοίωνο. Εξήγησε, ωστόσο, πως καθοριστικά των εξελίξεων θα είναι η ένταση και η διάρκεια του πιθανού έντονου καιρικού φαινομένου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ