Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Καιρός να ξυπνήσουμε-”Μαυραγορίτες” πολυεθνικές-Σούπερ Μάρκετ με τρομερές αυξήσεις εξαϋλώνουν μισθούς και συντάξεις

Το κράτος άνοιξε λογαριασμό με τις πολυεθνικές στην χώρα με την επιβολή προστίμων ( τα οποία είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν λόγω των εφέσεων των εταιρειών) αποκαλύπτοντας έτσι ένα τρομακτικό πάρτι πολυεθνικών ομίλων στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή, που δεν βγάζει πλέον το 20ήμερο, όχι τον μήνα.
 
Το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις πολυεθνικές εταιρείες δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα.

Με αφορμή δημοσιεύματα, τουλάχιστον 100 κωδικοί  προϊόντων δύο  μεγάλων γνωστών πολυεθνικών εταιρειών, αποκάλυψαν κέρδος μέσα σε 3 χρόνια, άνω των 70% σε σχέση με τα μικτά έσοδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, αλλά η είδηση είναι αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πάρτι των πολυεθνικών στην πλάτη των Ελλήνων καταναλωτών

Από την έναρξη της πανδημίας το 2019, όλοι οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι ξεκίνησαν δειλά δειλά, το σχέδιο ανατιμήσεων των βασικών και μη προϊόντων σίτισης και γενικά ότι κωδικούς υπάρχουν μέσα σε οποιαδήποτε Σούπερ Μάρκετ στην χώρα μας.

Επίσημη δικαιολογία για τις τρομακτικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα νωπά και συσκευασμένα ήταν η αύξηση της ενέργειας, την οποία ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει υπέρογκα σε σχέση με τον Ευρωπαίο ομόλογο του.

 Τα Σούπερ Μάρκετ ( είναι ουσιαστικά υποδομές έκθεσης τροφίμων και προϊόντων) έβαλαν στην συνέχεια και αυτά το δικό τους κέρδος, ξεκινώντας ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων που τελειωμό όπως φαίνεται δεν έχει και ούτε θα έχει.  

Μετά είχαμε ένα κύκλο προφάσεων και δικαιολογιών ξεκινώντας με φωτιές, πλημμύρες, πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή, και γενικά κάθε “χρήσιμη” πληροφορία ή είδηση, για να αυξηθούν οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ από εταιρείες και εκθέσεις.

Η Ελλάδα, μια χώρα μικρή, βρέθηκε εν μέσω τρομερών κερδοσκοπικών παιχνιδιών των πολυεθνικών, οι οποίες δεν υπολογίζουν κυβερνήσεις και νόμους, αισχροκερδώντας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Την σκυτάλη πήραν στην συνέχεια οι ντόπιοι έμπορες αλλά και εταιρείες, αφού είδαν το πάρτι που είχε στηθεί, είπαν και αυτοί να κερδοσκοπήσουν βγάζοντας τα “σπασμένα” με διάφορες δικαιολογίες, εκτινάσσοντας τις τιμές για παράδειγμα, της φέτας και των γαλακτομικών στον αστερισμό της Ανδρομέδας.

Το κράτος είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας κρατικών μηχανισμών ελέγχου, έχασε κατά κράτος τον έλεγχο της αγοράς, η οποία όχι μόνο δεν “ ρυθμίστηκε” ‘όπως ευαγγελίστηκαν κάποιοι ειδικοί, αλλά οδεύει στην εποχή της Γερμανικής κατοχής, και σε λίγο με ένα τενεκέ λάδι θα δίνεις  ένα ολόκληρο χωράφι.

Τι  μπορεί να κάνει ο Έλληνας καταναλωτής για να δώσει μια ισχυρή πίεση και να επιβιώσει η μέση οικογένεια

Το πρώτο και κύριο θα πρέπει να μειωθούν στις  απολύτως απαραίτητες οι ποσότητες που ψωνίζουμε, χωρίς υπερβολές.

Αν αυτό το έπρατταν αύριο 5 εκατομμύρια Έλληνες οι εταιρείες και τα Σούπερ Μάρκετ θα είχαν μείωση 40% των ποσοτήτων των προϊόντων τους.

Δεύτερον, να γίνεται η αγορά μετά από μια μικρή έρευνα αγοράς, παράλληλα με την στήριξη μικρών συνεταιριστικών Σούπερ Μάρκετ.

Η αναζήτηση φτηνών προϊόντων ( που πληρούν τις προδιαγραφές) θα απέκλειε όλες τις μεγάλες μάρκες άμεσα από την αγορά, αναγκάζοντας τις πολυεθνικές να ρίξουν τις τιμές για να πουλήσουν.

Το θέμα με τα νωπά προϊόντα τώρα είναι μεγάλο και σοβαρό, μιας και στην Αθήνα για παράδειγμα ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός.

Ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία είναι δέσμια ενός συστήματος που ξεζουμίζει τον Έλληνα καταναλωτή, ο μισθός ή η σύνταξη του οποίου δεν φτάνει για να επιβιώσει πλέον.

Το σύστημα pass, είναι μια προσωρινή λύση, χωρίς να λύνει το πρόβλημα το οποίο θα βρει οριστική λύση μόνο αν υποθετικά ξαναγυρίσουμε στην επαρχία, όπου είναι δυνατόν πολλά πράγματα.

Ο πληθωρισμός είναι μια τεχνητή κρίση που δημιουργείται από την ουσιαστική ασυδοσία εταιρειών και Σούπερ Μάρκετ, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν σκέπτονται την επόμενη ημέρα επιβίωσης των εταιρειών τους.

Είναι καιρός όμως να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, κυρίως από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να επιβιώσει η οικογένεια τους, μέσα σε ένα κυκεώνα αυξήσεων σε όλα τα είδη της ζωής τους, και αυτό το σκηνικό δυστυχώς δεν θα σταματήσει ειδικά μετά τον πόλεμο στην Γάζα, ή οπουδήποτε αλλού. 

Η ελληνική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή πρέπει να ξανασχεδιαστεί και να υλοποιηθούν προγράμματα για την επιβίωση της χώρας στα πιο ακραία σενάρια και γνώμονα την ιστορία μας που αφορούσε  πάντα μια αγροτική χώρα σαν την Ελλάδα .    

       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ