Σε νέα μέτρα φαίνεται πως καταλήγει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για την πρόληψη τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας, μετά και τις επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως τις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Open, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχουν μπει τα social media, και μάλιστα έχει ληφθεί η απόφαση από την ΕΛΑΣ να κατεβάζει κάθε ανάρτηση, είτε πρόκειται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε σε κάποια ιστοσελίδα, η οποία θα υποκινεί σε μίσος.
Οι Αρχές ξεκινούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα έχει να κάνει με το πώς θα πρέπει να γίνεται η μετεγκατάσταση αλλοδαπών στα νησιά καθώς και το πώς θα γίνεται η είσοδος και η έξοδος στα κέντρα φιλοξενίας.
Επιθέσεις από «μοχανικούς λύκους»: Ο προβληματισμός της ΕΛΑΣ
Αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο είναι τι θα γίνει με τα άτομα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν έχουν πάρει άσυλο, έχει διαταχθεί η απέλασή τους και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να φύγουν από τη χώρα. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν η ΕΛΑΣ δεν γνωρίζει για το πού βρίσκονται.
Ο «μοναχικός λύκος» λειτουργεί μόνος του και δεν τον νοιάζει να θυσιαστεί στο όνομα του Αλλάχ, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Star. Συνήθως κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι την ημέρα που επιτίθεται σε στόχους στη Δύση.
Στον σταθμό μίλησε ο Μάνος Μεϊμαράκης, δημοσιογράφος - αναλυτής, επισημαίνοντας πως o «μοναχικός λύκος» είναι ένας άνθρωπος που δεν δεσμεύεται από κάποιες οργανώσεις ή κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο κάποιας ευρύτερης οργάνωσης, αλλά λειτουργεί μόνος του με αυτοσχέδια ή κανονικά όπλα.
Οι δύο κατηγορίες
Κατά τον αναλυτή, υπάρχουν δύο κατηγορίες «μοναχικών λύκων»:
Εκείνοι που ορμώμενοι από ένα συναίσθημα ή ένα παιδικό τραύμα (πχ. κάποιος να είδε την οικογένειά του να ανατινάζεται), αποφάσισαν όταν μεγαλώσουν να εκδικηθούν τη Δύση
Εκείνοι που προέρχονται από τα πεδία των μαχών και έχουν πολεμική εμπειρία
Ελληνικός συναγερμός
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, βρίσκεται σε συναγερμό εδώ και μέρες.
Οι εσωτερικοί πληροφοριοδότες στους καταυλισμούς προσφύγων αλλά και σε δομές εστιάζουν σε άτομα που μπορεί να θεωρήσουν ύποπτα. Παράλληλα γίνονται «φύλλο και φτερό» επικοινωνίες αλλά και το διαδίκτυο για μηνύματα μίσους και απειλές.
Συγκεκριμένα, ειδικοί αναζητούν και αναλύουν λέξεις - κλειδιά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο τηλέφωνο είτε στο διαδίκτυο.