Αυτά είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία των έγκριτων νομικών που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές ο Φρέντι Μπελέρης, λίγη ώρα μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αποφυλάκιση και αντικατάσταση με περιοριστικούς όρους.
«Είδα έναν άνθρωπο καθαρό, με γνώση τριακονταετίας των προβλημάτων και αιτημάτων της περιοχής του. Εναν άνθρωπο αποφασισμένο να θυσιαστεί για να υπερασπιστεί το δίκαιο το δικό του, το δίκαιο των εκλογέων του», ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος, που μαζί με τον κ. Δημήτρη Βερβεσό, τον Πάτρικ Χένρι και τον δικηγόρο Αθηνών Αρη Κατσαλίδα βρέθηκαν στη δίκη του Φρέντι Μπελέρη.
«Εχει εντολή…»
«Μιλήσαμε πάνω από μισή ώρα. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν νομιμοποιεί τον εαυτό του, έχει εντολή. Και κατανοεί την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους του. Εχει ένα θυσιαστικό πρόσημο και δεν τον νοιάζει μέχρι να δικαιωθεί. Εχει χάσει 25 κιλά από την ημέρα που φυλακίστηκε άδικα», προσθέτει ο κ. Παΐσιος.
Ενενήντα έξι ημέρες βρίσκεται κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Την περασμένη εβδομάδα το αλβανικό δικαστήριο απέρριψε ακόμη ένα αίτημα για αποφυλάκιση χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση, κάτι το οποίο διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που παρακολούθησε τη διαδικασία. «Αφού είχαμε συζητήσει με τον συνήγορο του κ. Μπελέρη, ακούσαμε μια συγκινητική απολογία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας προς τη Δικαιοσύνη της χώρας του, με μεγάλο σεβασμό, εμβρίθεια, με ουσιαστικό λόγο, ούτε εθνικιστικές κορόνες ούτε κάτι μεμπτό. Είναι ένας δήμαρχος μιας αλβανικής πόλης, τώρα αν τυχαίνει να είναι μειονοτική ή να κατοικείται από Ελληνες είναι άλλο πράγμα. Και τόνισε, επίσης, ότι όλα έχουν όχι πολιτικό τόσο όσο οικονομικό πρόσημο, όπως είπε. Ανέφερε, δηλαδή, ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη σύλληψή του και τη φυλάκισή του. Και μετά είχαμε μια ολιγόλεπτη εισήγηση του εισαγγελέα να επιμείνει στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή να συνεχιστεί η προφυλάκιση, και μια εντελώς αναιτιολόγητη, λίγων γραμμών απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου που διατήρησε τους όρους κράτησης», ανέφερε ο κ. Παΐσιος.
Η απόρριψη από το δικαστήριο των Τιράνων του νέου αιτήματος λήξης της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη είναι η τρίτη κατά σειρά της αλβανικής Δικαιοσύνης που διατηρεί την προσωρινή κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στις φυλακές Δυρραχίου.
Ούτε η παρουσία του Πάτρικ Χένρι από τους Ευρωπαίους Δικηγόρους Χωρίς Σύνορα ελήφθη υπ’ όψιν από το Μονομελές Δικαστήριο, το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά διαβάζοντας την απόφαση πέντε γραμμών επέμεινε στην κράτηση του Φρέντι Μπελέρη. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πάτρικ Χένρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να απορριφθούν τα δίκαια αιτήματα του Φρέντι Μπελέρη.
Ούτε ύποπτος φυγής είναι, γιατί εάν έφευγε θα ήταν ευχής έργον για αυτούς που τον κατηγορούν, ούτε μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία, αφού έχει κλείσει ο φάκελος της προανακριτικής διαδικασίας, ούτε μπορεί να τελέσει το «έγκλημα» για το οποίο τον συνέλαβαν και τον έβαλαν φυλακή, αφού δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές αυτήν τη στιγμή. Μάλιστα, ανέφερε, και με τη συμβολή των Ελλήνων ποινικολόγων Δημήτρη Βερβεσού, Χρήστου Παϊσίου και Αρη Κατσαλίδα, 31 νομολογιακές περιπτώσεις των ίδιων εκλογών όπου για μεγαλύτερα αδικήματα τα άτομα που κατηγορήθηκαν είτε αφέθηκαν ελεύθερα είτε δεν συνελήφθησαν ποτέ. «Είναι τουλάχιστον ύποπτη η συμπεριφορά της αλβανικής Δικαιοσύνης στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη», συμπέρανε ο κ. Χένρι.
Οι παραβιάσεις της Αλβανίας και τα επόμενα βήματα της πλευράς Μπελέρη
Για τρεις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάνουν λόγο οι Ελληνες δικηγόροι στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Η πρώτη παραβίαση αφορά στο άρθρο 3 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί ελεύθερων εκλογών. Η δεύτερη παραβίαση αφορά στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ περί ελευθερίας πολιτικής έκφρασης και η τρίτη αφορά στο άρθρο 6 της Σύμβασης περί παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας.
Πλέον, η πλευρά Μπελέρη θα πρέπει μέχρι τις επόμενες 45 ημέρες να κάνει ένσταση κατά της απόφασης απόρριψης της αίτησής του για αποφυλάκιση, ενώ έχει ήδη προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, μόνο που αυτή η προσφυγή καθυστερεί και μόνο εάν πάρει τη μορφή του «κατεπείγοντος» θα εξεταστεί.
Από την πλευρά της η αλβανική κυβέρνηση περιμένει να συμπληρωθούν τρεις μήνες από τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας, δίχως τον εκλεγμένο δήμαρχο, αφού, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Αλβανίας, εάν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν ορκιστεί εντός τριών μηνών από τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε χάνει την εντολή του. Ως εκ τούτου, με βάση πάντα το Σύνταγμα της Αλβανίας, η κυβέρνηση υποχρεούται να τον απολύσει και να προκηρύξει νέες εκλογές για τον δήμο που παραμένει χωρίς δήμαρχο.