Κοινωνία

Να μπει τώρα πλαφόν στις τιμές-Η καταστροφή στην Θεσσαλία θα φέρει χιλιάδες ακατάλληλα τουρκικά φρούτα-λαχανικά στην χώρα μας;

Τα ύψη έχουν πάρει ως γνωστόν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά στις λαϊκές αγορές και τα Σούπερ Μάρκετ, και οι όποιες προσπάθειες συγκράτησης των τιμών έχουν πέσει στο κενό.

Μετά την τεραστίων διαστάσεων καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο, Έβρο αλλά και στον Βόλο, ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη εποχικών προϊόντων.

Μήλα, οπωροκηπευτικά, αχλάδια, λάδι, αλλά και άλλα εποχικά είδη τα οποία προμήθευε ο θεσσαλικός κάμπος έχουν καταστραφεί από την νεροποντή που εξαφάνισε ολόκληρες εκτάσεις.

Είναι γνωστές οι εικόνες στην τηλεόραση με ζαρζαβατικά να “πετάνε” στα 7-9 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να μη μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία κύμα ακρίβειας, λόγω των πυρκαγιών, των θεομηνιών και της ακρίβειας που μαστίζει και την Ευρώπη σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλα.  

Για τον λόγο αυτόν, και λόγω των καλών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας, πολλοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αθρόες εισαγωγές τουρκικών νωπών προϊόντων, τα οποία όμως είναι υποδεέστερα ποιοτικά και πολλές φορές επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Τα τουρκικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας είναι άκρως επιβαρυμένα από απαγορευμένα φυτοφάρμακα σύμφωνα με παλαιότερες εκθέσεις της ένωσης, με το 51% στην Ευρώπη να αφορούν τουρκικά προϊόντα.

Το πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), είχε αναφέρει παλαιότερα ότι εδώ και μερικά χρόνια αυξήθηκαν αλματωδώς οι  εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Τα τουρκικά προϊόντα έχουν θέμα με τα φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και από επικίνδυνα μικρόβια (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι).

Οι πιο πολλές μάλιστα απορρίψεις τουρκικών φορτίων νωπών προϊόντων πραγματοποιούνται από το βουλγαρικό κράτος και δυστυχώς λιγότερες από την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας παθογένειες  στο σύστημα διενέργειας ελέγχων.

Η κατανομή των εξαγωγών της Τουρκίας στην Ελλάδα σε 6 μήνες αναλύεται ανά τομείς, τα «χημικά και λοιπά προϊόντα» κατατάσσονται στην πρώτη θέση στον κλάδο. Ο τομέας αυτός ακολουθείται από τους τομείς "σπόροι, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι και λοιπά προϊόντα" και ο "χάλυβας".

Η χώρα μας μόνο το 2021 αγόρασε περισσότερα αγαθά από την Τουρκία με την αύξηση μάλιστα να ξεπερνάει το 50%.

Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι υπαρκτή και οι κίνδυνοι πλέον είναι πολλοί για την δημόσια υγεία.

Άμεσα μέτρα στήριξης Αδροτών-Κτηνοτρόφων και όχι τα χρήματα της ΕΕ στους Δήμους

Μια κίνηση θα ήταν να μπει πλαφόν στις τιμές με επιδότηση των αγροτών, ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατό αποτελέσματα ομαλών τιμολογιακών πολιτικών τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θα ήταν να στηρίξουμε τους αγρότες μας, ειδικά τους νέους σε όλες τις περιοχές της χώρας, με ειδικά προγράμματα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους που βαίνει συνεχώς μειούμενος, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.   

Τα τουρκικά φασολάκια και τα λεμόνια Αργεντινής, στις λαϊκές αγορές είναι όνειδος για μια χώρα σαν την Ελλάδα που παράγει σχεδόν τα πάντα, και εξάγει χιλιάδες τόνους ανάλογα προϊόντα στο εξωτερικό.

Το τρίτο μέτρο θα ήταν η ανασυγκρότηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών ενώσεων, με νέα πρότυπα, αυστηρότατο έλεγχο, ώστε να αποτελέσουν το κύριο όπλο κατά των εμπόρων που θησαυρίζουν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή εδώ και πολλά χρόνια.

Απαιτούνται πράξεις, χωρίς διαφήμιση και προμοτάρισμα στα κανάλια των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, με στόχο σε μια 5ετία να έχουμε διπλασιάσει την σημερινή παραγωγή νωπών προϊόντων, με παράλληλη στήριξη και των κτηνοτρόφων προσωπικά και όχι να δοθούν τα χρήματα στους Δήμους.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ