Τραγική κατάληξη είχε ο εντοπισμός ακόμα δύο αγνοουμένων στη Θεσσαλία, καθώς οι σοροί της μητέρας και του γιου στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας και έτσι ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel ανέρχεται στους 14.
Δυστυχώς, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της κακοκαιρίας ανεβαίνει, καθώς η 85χρονη μητέρα και ο 65χρονος γιος της αγνοούνταν από χθες στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας και μάλιστα είχαν καταγραφεί στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από τις πλημμύρες.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα (10.9.2023) εντοπίστηκε ένας 56χρονος που αγνοείτο από χθες ανάμεσα στους οικισμούς Άγιο Δημήτριο και Πέτρινο. Η σορός του άνδρα εντοπίστηκε από drone των Αρχών που κάνουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.
Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των αγνοουμένων τώρα ανέρχεται στους 3, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από τις 5 Σεπτεμβρίου αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου και από τις 7 του μήνα αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου.
Έπεσαν πυλώνες στη Θεσσαλία – «Κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Συστήματος», δηλώνει ο ΑΔΜΗΕ
Πτώση δύο πυλώνων μεταφοράς ρεύματος προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Όπως ενημέρωσε ο ΑΔΗΜΕ, η πτώση των πυλώνων δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πρόκειται για έναν πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Λάρισας – Λάρυμνας, στην περιοχή της Λάρισας και στη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.
Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που επιτράπηκε η πρόσβαση από τις αρχές, τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στην περιοχή και εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των γραμμών.
Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζοντας τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή.
Η επισκόπηση των Γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν Γραμμές Μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου.
Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζοντας τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή.
Με γέφυρες Bailey συνδέονται και πάλι οι περιοχές
Σε χρόνο ρεκόρ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό μιας γέφυρας τύπου Bailey στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο.
Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές. Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.
Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.
Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου Bailey στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.
Τρίκαλα: Δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη
Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι Τρικαλινοί εθελοντές από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη.
Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τούς διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ήδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.
Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Καταγραφή ζημιών
Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.
Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.
Την ερχόμενη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες – ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Ληθαίο ποταμό
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές στο trikalaoice, η μεγάλη πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε – εκτός των άλλων – τεράστιες ζημιές και στα λεβητοστάσια στην πόλη των Τρικάλων και τα νερά παρέσυραν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.
Αποτέλεσμα, μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα να έχει καλύψει τα νερά του Ληθαίου ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος, ενώ η βαριά μυρωδιά του πετρελαίου εξακολουθεί να πλανάται για ακόμη ένα 24ωρο.