Πραγματικά τις 10 πληγές του Φαραώ δεχόμαστε στην πατρίδα μας εδώ και μήνες, αρχής γενομένου περιστατικών όπως οι σύγκρουση των Τρένων στα Τέμπη, τις τεράστιες φωτιές που έκαιγαν 20 ημέρες καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, και τώρα πλημμύρες που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στην ελληνική χώρα.
Μετά την φονική πλυμμύρα στον Βόλο, εφιαλτικές εικόνες έχουμε στα Φάρσαλα καθώς αυτή την ώρα εκκενώνονται Υπέρεια και Μεγάλο Ευίδριο. Οι κάτοικοι των δύο χωριών είχαν συγκεντρωθεί σε υψηλό σημείο στην εκκλησία, αλλά πλέον τα νερά του Ενιπέα που υπερχείλισε τα ξημερώματα έχουν καλύψει τα σπίτια, φτάνουν σε μεγάλο ύψος, ενώ συνεχίζει να βρέχει ασταμάτητα.
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.
Ο κρατικός μηχανισμός, μέλη του οποίου παλεύουν με περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση, αν και υποστελεχωμένος λόγω των δεκαετών θυσιών και των περικοπών δαπανών λόγω των μνημονίων, είναι ανήμπορος να σηκώσει αυτό το τεράστιο βάρος, ότι και να δηλώνουν πολλοί πολιτικοί και ειδικοί.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις περιφέρειες και τους Δήμους που χρόνια τώρα ασχολούνται με το σαφάρι συλλογής φόρων των πολιτών τους, χωρίς να έχουν ορθό σχεδιασμό για τέτοιες ομολογουμένως ακραίες καταστάσεις.
Ακραία κατάσταση είναι όταν ρίχνει 400mm νερού σε μερικές ώρες στον Βόλο, ενώ η μέση ετήσια ποσότητα νερού στην Αττική είναι 400mm.
Ακραίο είναι με 8 μποφόρ να ξεσπούν 60 εστίες σε διαφορετικά σημεία στην Αττική, ενώ μετά από λίγο να ξεκινούν μεγάλες φωτιές σε Ρόδο και Αλεξανδρούπολη ( από εμπρησμό).
Χωρίς απαραίτητα αεροσκάφη, σχεδιασμό, αντιπυρικές ζώνες, για τις φωτιές, άνοιγμα φρεατίων, και διαπλατύνσεις χειμάρρων από νωρίς, αλλά πολλά άλλα, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τόσο ακραία φαινόμενα.
Η Τουρκία δέχεται φονικές βροχές ειδικά η Κωνσταντινούπολη
Την ίδια περίοδο από τεράστια νεροποντή πλήττεται και η Κωνσταντινούπολη, η Σαμψούντα και άλλες τουρκικές πόλεις, καθώς το καιρικό φαινόμενο κτυπά και την γειτονική Τουρκία.
Σύμφωνα με ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο, το επιμελητήριο Γεωλόγων Τουρκίας προειδοποίησε για επικείμενους σεισμούς σε 24 πόλεις όπως Σμύρνη ,Κων/νούπλη αλλά και Χατάυ, Ικόνιο, Γερμανίκεια Φώκαια, Μπαλίκεσερ Αυδίνιο, Ερζερούμ, Κοτσάτ, Κοτσαέλι, Καισάρεια, Μούγκλα, Εσκίσεχηρ και Χάκαρι.
Οι καταστροφές που έρχονται στην περιοχή μας ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες, και πιο σημαντικές, λόγω και του κλίματος, αλλά δεν πρέπει να τα φορτώνουμε όλα στην φύση, αφού είναι σίγουρο ότι ο άνθρωπος έχει βάλει το χεράκι του σε όλα αυτά.