Κοινωνία

«Πάτησαν» Ελλάδα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που θα βοηθήσουν με τις πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι

Την πρώτη αποστολή που έφθασε στην Ελλάδα από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (Pre-positioning project) το οποίο εφαρμόζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υποδέχθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τουρνάς ευχαρίστησε θερμά τη ρουμανική αποστολή, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή των Ρουμάνων πυροσβεστών επί του πεδίου σε δύσκολες πυρκαγιές και τη συνδρομή που προσέφεραν στους Έλληνες συναδέλφους τους κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την πρέσβη της Ρουμανίας για την άριστη συνεργασία, υπογραμμίζοντας την εξαρχής στήριξη της Ρουμανίας στο πρόγραμμα.

Μιλώντας, δε, για την αξία του προγράμματος προ-εγκατάστασης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε τον καινοτόμο χαρακτήρα του, που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, έχοντας ως οδηγό την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κλιματική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στη Μεσογειακή Ευρώπη. Τα έχουμε ζήσει, δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο στην Ελλάδα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Τουρνάς.

Στην εκδήλωση που έγινε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – ΙΣΝ στη Νέα Μάκρη, το «παρών» έδωσαν η πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Ανδριάννα Σιαμπά και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γιώργος Πουρναράς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε παράδοση-παραλαβή πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Liaison Officer Coordination Cell και παρουσίαση του φετινού προγράμματος προ-εγκατάστασης από τον αντιπύραρχο Βασίλειο Μπίκα, συντονιστή των Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Τουρνάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την πρέσβη της Ρουμανίας τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρουμανίας στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μάλτα) θα βρίσκονται στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με σκοπό:

– Να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της χώρας μας, με έμφαση στην άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά.

– Να ανταλλάξουν πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

– Να πραγματοποιήσουν θεωρητική και πρακτική συνεκπαίδευση.

Οι αποστολές θα εδρεύουν σε τρία σημεία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία. Εκτός από την πρώτη αποστολή των Ρουμάνων πυροσβεστών, στην Ελλάδα έχει επίσης καταφθάσει η πρώτη αποστολή πυροσβεστών από τη Βουλγαρία, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αντίστοιχη από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Παράλληλα σημειώνεται ότι τον Μάιο, στο πλαίσιο της φετινής προετοιμασίας του προγράμματος προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι στο πλευρό των Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών θα ασκήσουν καθήκοντα ως Διοικητικοί Σύνδεσμοι (ΔΙ.ΣΥ) ξένων αποστολών. Επιπλέον, έλαβε χώρα διήμερη επανεκπαίδευση 45 Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών (Σ.Α.Ξ.Α.).

Το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Ελλάδα -στη βάση ελληνικής πρότασης- κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε 204 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Φινλανδία) εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας για άμεση παροχή συνδρομής σε Έλληνες συναδέλφους τους, με τους οποίους επιχείρησαν από κοινού για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών και αντάλλαξαν τεχνογνωσία.

Μάλιστα, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, «η επιτυχία του πιλοτικού αυτού προγράμματος αναγνωρίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες, γεγονός που οδήγησε σε απόφαση για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή του». Έτσι, το πρόγραμμα εφαρμόζεται φέτος πέραν της Ελλάδας, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, αναδεικνύεται πυλώνας της έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πρωτοστατεί στη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU», επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...