Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ναυάγιο στην Πύλο: «Μυστήριο» με τον κυβερνήτη - Πληροφορίες πως εγκατέλειψε, στον πνιγμό

Ένα πέπλο μυστηρίου επικρατεί γύρω από την περίπτωση του κυβερνήτη του μοιραίου σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου. Πνίγηκε, εγκατέλειψε το πλοίο πριν το ναυάγιο ή συνελήφθη όπως διέρρευσε;

Μέχρι στιγμής, σε 9 συλλήψεις προχώρησε το Λιμενικό, όλοι τους Αιγύπτιοι, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο. Στο μεταξύ με βάση νέα στοιχεία από την Αίγυπτο φαίνεται ότι ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό και στη συνέχεια αφού έκανε στάση στη Λιβύη συνέχισε με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μάλιστα, το αλιευτικό έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε αναφερθεί πως ανάμεσα στους στους συλληφθέντες βρισκόταν και ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος εικάζεται πως ήταν ένας από τους διακινητές. «Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις» είχε αναφέρει το μεσημέρι ο εκπρόσωπος ύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open. Ερωτώμενος δε για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί τόνισε ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, και πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, ο καπετάνιος φέρεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο και δεν βρίσκεται στους επιζώντες.

Συναγερμός για να συλληφθούν όλοι οι διακινητές πριν μεταφερθούν στη Μαλακάσα οι διασωθέντες από το ναυάγιο

Εν τω μεταξύ με μεγάλη προσοχή τα κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος χειρίζονται την υπόθεση μετά το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, αφού ανάμεσα στους 104 διασωθέντες βρίσκονται και άτομα που ελέγχονται για διακινητές. Τυχόν λάθη θα επιτρέψουν στους διακινητές να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στη χώρα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την συγκεκριμένη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχωρά τις σχετικές διαδικασίες καταγραφής και προανακρίσεων των διασωθέντων έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν αυτοί να μπορέσουν να περάσουν πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο έχει οργανώσει την φιλοξενία τους στο Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την μεταφορά τους να γίνεται σήμερα αργά το βράδυ, ωστόσο κατά τις πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προανακρίσεις του Λιμενικού και κατ' επέκταση πιθανόν η μεταφορά των διασωθέντων ίσως γίνει την Παρασκευή το πρωί.

Ο αριθμός των διασωθέντων που θα μεταφερθούν στη δομή Μαλακάσας δεν αναμένεται να είναι 104 αφού ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και όσοι ελέγχονται ως διακινητές του συγκεκριμένου πλοίου που μετατράπηκε σε φέρετρο για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ανθρώπους στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου το λεγόμενο Φρέαρ των Οινουσσών το οποίο έχει βάθος σχεδόν 5.000 μέτρα.

Η διαδικασία στη Μαλακάσα

Η προσοχή των αρχών είναι μεγάλη και αυτό γιατί όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί πως δεν θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα άτομα που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις στην συγκεκριμένη υπόθεση, ήτοι, είχαν ρόλο διακινητή.

Μόλις οι διασωθέντες βρεθούν στη Μαλακάσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις όπου οι μετανάστες θα αιτηθούν ασύλου. Αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες, και αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλα ΚΥΤ στη χώρα ανάλογα με το προφίλ τους όπου και θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν έως ότου επεξεργαστεί η αίτηση ασύλου, δηλαδή εάν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Σε όσους απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους, ή των εθελοντικών επιστροφών. Σημειώνεται δε πως μόλις οι μετανάστες μπορέσουν και λάβουν το σχετικό έγγραφο του αιτούντος άσυλου θα μπορούν, είτε να μείνουν στη δομή φιλοξενίας ή να κυκλοφορήσουν νομίμως ελεύθερα εντός της χώρας, αλλά όχι να φύγουν στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με το ποιοι και πόσοι εξετάζονται ως διακινητές έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να ξεφύγουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ