Με τα χρόνια εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας της COVID19 να μοιάζουν με μακρινό παρελθόν, σε επίπεδο μνήμης και συμπεριφοράς τουλάχιστον, χιλιάδες πολιτών κατακλύζουν κάθε γωνιά της Ελλάδας για να γιορτάσουν "με την ψυχή τους" την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού.
Κέφι, χορός, τραγούδι, πολύχρωμα στολές και αλκοόλ συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων εικοσιτετραώρων στην Ελλάδα με εκδομείς να σπεύδουν ειδικά στις φημισμένες για τις καρναβαλικές τους παρελάσεις, πόλεις, θέλοντας έτσι μάλλον να "ξορκίσουν" το αίσθημα περιορισμού από την επέλαση της COVID19 σε μια, όπως φαίνεται, απόλυτη ανάγκη για να ξεδώσουν.
Η επανέναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εθίμων φαίνεται πιο δυναμική από ποτέ, με τον κόσμο να διψά για αποδράσεις και τα ξενοδοχεία να είναι sold out.
Πατρινό Καρναβάλι για Πάντα
Σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει ξανά η πόλη της Πάτρας, έπειτα από τρία χρόνια «απουσίας», λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την προστασία από την COVID - 19.
Χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, ενώ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις δύο μεγάλες παρελάσεις και την τελετή λήξης, χαρακτηρίζονται από την μεγάλη συμμετοχή, την σάτιρα, την ανατροπή, την ευρηματικότητα, την δημιουργία, την φαντασία και την χαρά.
Θέλοντας να στείλουν παντού τα μηνύματα της ελπίδας και της αισιοδοξίας περισσότεροι από 50.000 καρναβαλιστές - μέλη των 139 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, αλλά και με τις γεμάτες έμπνευση κατασκευές τους.
Η πρώτη μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Η συγκεκριμένη παρέλαση ονομάζεται και ποδαράτη, επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων, αλλά παρελαύνουν μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους. Απόψε λοιπόν αναμένεται να ξετυλιχτεί στο κέντρο της Πάτρας ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τους φωτισμούς, τη γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του πατρινού καρναβαλιού.
Η δεύτερη μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι και θα εμφανιστούν έπειτα από τρία χρόνια και τα άρματα του πατρινού καρναβαλιού, που κατασκευάστηκαν από τους καλλιτέχνες του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων.
Συγκεκριμένα, η παρέλαση των αρμάτων θα ξεκινήσει με τον τυμπανιστή προπομπό του βασιλιά καρνάβαλου, ο οποίος με το ταμπούρλο του θα δίνει τον καρναβαλικό ρυθμό και θα ακολουθήσει ο πολύχρωμος βασιλιάς καρνάβαλος ως κλόουν, που θα έχει την εξέχουσα μορφή ενός τσίρκου και ενός καρουζέλ ζώων.
Επίσης, θα παρελάσουν το άρμα της βασίλισσας, με την βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού 2023, Κατερίνα Βενέρη - Σιούλη, το άνθινο άρμα με τη βασίλισσα των τριών προηγούμενων διοργανώσεων που δεν είχε πραγματοποιηθεί παρέλαση, Μαρία Κυριακοπούλου, το «Imagine» με τον Τζον Λένον και το βανάκι του να καταπατούν το τανκ του πολέμου , το «Hell Oil» για την τιμή της βενζίνης, το «Facebook» με τη σάτιρα να κατευθύνεται με κωμικό πνεύμα στα fake προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το «Rabbit Test Show» που αντιμετωπίζει με χιουμοριστική ματιά την περιπέτεια της πανδημίας και τα δυο μουσικά άρματα.'
Ακόμη, θα παρελάσουν τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών, «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» (άρμα αιμοδοσίας), «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».
Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα εμφανιστούν τέσσερα άρματα και ένα βαγονέτο του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια.
Παρουσιαστές της μεγάλης παρέλασης, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ - 2, θα είναι οι πατρινοί δημοσιογράφοι, Νατάσσα Τραγουστή και Μιχάλης Μπαϊρακτάρης.
Στο μεταξύ η Πάτρα έχει αρχίζει να κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά το πατρινό καρναβάλι και να πάρουν μέρος στην μεγάλη γιορτή.
Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν 100% πληρότητα, ενώ και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σχετικά κοντά στην αχαϊκή πρωτεύουσα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες πληρότητες. Ακόμη, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», από τα διόδια του Ρίου με κατεύθυνση την Πάτρα είχαν περάσει από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα το πρωί περίπου 21.000 αυτοκίνητα, ενώ συνεχή είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων κυρίως από την Αθήνα, αλλά και από άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, ο Βόλος κ.α. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των τρένων προς το Κιάτο με τελικό προορισμό την Πάτρα, μέσω των λεωφορείων που συνδέουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κορινθίας με την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Λόγω λοιπόν της έλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, με σκοπό να μην δημιουργηθούν προβλήματα.
Ειδικότερα, με απόφαση της 6ης υγειονομικής περιφέρειας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, πανεπιστημιακό και «'Αγιος Ανδρέας» θα λειτουργούν με ταυτόχρονη εφημερία, καθώς επίσης και το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων για τα παιδιατρικά περιστατικά.
Επίσης, τα δύο κέντρα υγείας (αστικού τύπου) βορείου και νοτίου τομέα της πόλης, θα λειτουργούν από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να προσφέρουν την βοήθειά τους σε όποιον την έχει ανάγκη.
Από την πλευρά της η αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με ενισχύσεις από γειτονικές περιφερειακές ενότητες.
Το Ρέθυμνο του Καρναβαλιού και πάλι εδώ
Το τριήμερο που περίμεναν όλοι τρία χρόνια ήρθε και πάλι στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα και αύριο,σύμφωνα με το goodnet.gr με την μεγάλη παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής να κρατά το «σκήπτρο» της διασκέδασης για χιλιάδες καρναβαλιστές και ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
Στην πόλη αναμένονται τουλάχιστον 2.500 επισκέπτες στα ξενοδοχεία της πόλης, οι επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες πολίτες που θα βγουν για να γιορτάσουν την Αποκριά και οι 32 ομάδες είναι στην … εκκίνηση για την γιορτή.
Πληρότητα 100% στην πόλη, αλλά και στις περιαστικές μονάδες στις 2500 κλίνες, που είναι διαθέσιμες για το τριήμερο του καρναβαλιού ανακοίνωσε η γραμματέας του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Κατερίνα Ξεκάλου.
Περιγράφοντας την ζήτηση, η κα Ξεκάλου συμπλήρωσε πως για μια ακόμα φορά οι επισκέπτες – στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τους άλλους νομούς του νησιού μας – έδειξαν ζωηρότατο ενδιαφέρον για να έρθουν στην πόλη μας για το καρναβάλι.
«Το τριήμερο θα έχει αρκετό κόσμο. Άνοιξαν περίπου 2 χιλιάδες κλίνες ξενοδοχείων από τρία ως πέντε αστέρια, με τιμές δωματίων από 50 ως 155 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουν δύο πεντάστερα ξενοδοχεία γι’ αυτές τις μέρες. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, στην πόλη ήδη από την Τετάρτη η πληρότητα είναι στο 100% και την Πέμπτη και στις περιφερειακές μονάδες έφτανε το 95%. Μαζί με τα 20 ξενοδοχεία μέλη του συλλόγου, τα καταλύματα στην πόλη, ξενοδοχεία που ήταν ήδη τον χειμώνα ανοιχτά και διάφορα άλλα καταλύματα, εκτιμούμε ότι οι διανυκτερεύσεις στην πόλη θα κυμανθούν από 2500-2800 κλίνες.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας και ευχόμαστε σε όλους ένα χαρούμενο, δημιουργικό, ευχάριστο και ασφαλές τριήμερο».
Στους αριθμούς αυτούς προφανώς δεν περιλαμβάνονται τα καταλύματα, που λειτουργούν ως AirBNB, ούτε φυσικά οι επισκέπτες που θα φιλοξενηθούν από ντόπιους!
To Μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι των Γρεβενών
Στο πλαίσιο των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου Γρεβενών, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΠΙΝΔΟΣ”, οργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2023 στην κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού, το «Μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι των Γρεβενών», όπου τις εντυπώσεις έκλεψε το ξακουστό πλέον αποκριάτικο τραγούδι για τον Μίλτο Τεντόγλου, το οποίο μας χάρισε με αγάπη η Κοζανίτικη Αποκριά, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι πολιτιστικές δράσεις «Γρεβενών Ακούσματα» και «Της Πίνδου τα Γανώματα…των Γρεβενών Καμώματα…». +
Οπως αναφέρει ο greveniotis,o Πολιτιστικός Σύλλογος Πίνδος συμμετέχοντας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Γρεβενών, αναβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 24-2-2023, ένα δρώμενο από ένα ξεχασμένο πλανόδιο επάγγελμα, το επάγγελμα του γανωτζή ή γανωτή.
Σταθερή αξία η Ξάνθη
Η «καρδιά» του Καρναβαλιού χτυπάει φέτος στην Ξάνθη, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννη Ιερόπουλο, φέτος αναμένεται η μεγαλύτερη προσέλευση όλων των εποχών και σε αριθμούς αυτό υπολογίζεται να ξεπερνάει τα 100.000 άτομα για την ημέρα της παρέλασης που γίνεται την Κυριακή.
Ήδη από την Παρασκευή φτάνουν στην περιοχή οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται για το τριήμερο της Αποκριάς, με τα καταλύματα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή να είναι γεμάτα, τονίζει το xantinea.gr.
Έκτακτα δρομολόγια για το Καρναβάλι της Ξάνθης έχουν προσθέσει και τα ΚΤΕΛ Έβρου και Ροδόπης.
Πολύς κόσμος και σάτιρα στην Κοζάνη
Αποκριά στην Κοζάνη, σημαίνει διασκέδαση και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας!
Η πόλη παίρνει «φωτιά», με μοναδικά events που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο της διασκέδασης!
Πολλά ευφάνταστα πάρτι, χάλκινα ακούσματα αλλά και διάφορα live έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι των καφέ-μπαρ & εστιατορίων της πόλης για τη φετινή Αποκριά .
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το πάρτι νεολαίας, από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου ,όπου θα γιορταστούν τα 20 χρόνια αυτού του θεσμού που ξεκίνησαν δειλά δειλά το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας, με την βοήθεια του δήμου Κοζάνης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR, σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου για να στήσουν το σκηνικό φώτα, κονσόλες, σκηνή, ηχεία κλπ, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το μεγάλο πάρτι.
Επίσης αναμένεται πλήθος κόσμου, διαφόρων ηλικιών να βρεθούν στο πάρτι νεολαίας και να κατακλείσουν την κεντρική πλατεία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά από δύο χρόνιας απουσίας λόγω των απαγορεύσεων του κορονοϊού, που μας κράτησαν μακριά από τα έθιμα και την καθημερινότητά μας.
Θα "το κάψει" η συμπρωτεύουσα
Σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού θα κινηθεί το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς η Θεσσαλονίκη συνοψίζει το ΑΠΕ, με τους δήμους να προγραμματίζουν, τρία χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, πλήθος εκδηλώσεων, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.
Στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά κυριαρχεί το έθιμο των Κουδουνοφόρων, οι οποίοι με τα κουδούνια τους ξεσηκώνουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Στους υπόλοιπους δήμους κυριαρχεί η μουσική, τα παραδοσιακά γλέντια με όλα τα νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και το πέταγμα του χαρταετού στους ανοιχτούς, δημόσιους, χώρους.
Ανοιχτές εκδηλώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανοιχτές εκδηλώσεις για όλους τους δημότες θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο δάσος του Σέιχ Σου, σε Τούμπα, Χαριλάου και Τριανδρία, όπου θα διανεμηθούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνες, χαλβάς, ελιές, φασόλια φούρνου, τουρσί, ταραμάς και κρασί ενώ τον ρυθμό της ημέρας θα δίνουν μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής.
Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Δάσος του Σέιχ Σου (Πλ. Τσιάτρα, 11.00 -15.00), Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57, 11.00 -15.00), Πάρκο Νέας Ελβετίας (11.00 - 16.00) και Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας (Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς, 10.30-13.30).
Κούλουμα στο Φράγμα του Δήμου Θέρμης
Με τα Χάλκινα της Γουμένισσας θα διασκεδάσουν οι Θεσσαλονικείς και θα πετάξουν χαρταετό στο Φράγμα της Θέρμης την Καθαρά Δευτέρα. Τη διοργάνωση της γιορτής, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, έχουν αναλάβει ο δήμος Θέρμης, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΕΠΠΑΘ) και η κοινότητα Θέρμης Τριαδίου, που καλούν τον κόσμο να βρεθεί στην περιοχή για να γλεντήσει και να απολαύσει σαρακοστιανά εδέσματα. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η Πολιτική Προστασία και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης.
Τρεις χιλιάδες μερίδες σαρακοστιανά στον Δήμο Καλαμαριάς
Τρεις χιλιάδες μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα και 300 χαρταετούς, προκειμένου να χαρούν τα παιδιά, θα μοιράσει την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Καλαμαριάς. Η γιορτή για τα Κούλουμα θα στηθεί από τις 11 το πρωί στις Καπναποθήκες αλλά και στην πλαζ Αρετσούς. Οι δημότες θα γιορτάσουν με αποκριάτικους ρυθμούς από dj, με χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.
Γλέντι με Χάλκινα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου
Να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας σε Εύοσμο και Κορδελιό που θα «πλημμυρίσουν» από χορό, μουσική, άφθονο κρασί και πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα καλούνται οι δημότες.
Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και για τη διασκέδαση θα φροντίσει το μουσικό σχήμα «Σαλονικιώτικο Τακίμι». Στον Εύοσμο, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε δύο σημεία: στο Πάρκο Ελπίδος με σαρακοστιανές γεύσεις και υπό τους ήχους των «Χάλκινων της Γουμένισσας» και στο Πάρκο Προσκόπων, με το ανάλογο τραπέζι συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά
Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στο Σοχό του δήμου Λαγκαδά, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.
Την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται με την αναβίωση του εθίμου των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς.
Παραδοσιακό γλέντι στον Δήμο Νεάπολης Συκεών
Με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική και όλα τα εδέσματα θα γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, οι κάτοικοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Νεάπολης Συκεών.
Ειδικότερα, σημεία συνάντησης έχουν οριστεί στον Άγιο Παύλο, το δημοτικό αθλητικό κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου) με τους Adam Aman, στη Νεάπολη στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, στα Πεύκα στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία Συκεών για γλέντι με τον Δημήτρη Κεχαγιά.
Σερπαντινοπόλεμος στον Δήμο Παύλου Μελά
Αποκριάτικο πάρτι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania» και πολύχρωμο σερπαντινοπόλεμο οργανώνει για την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί στο Τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη και Ελπίδος) ο δήμος Παύλου Μελά.
Ένα μοναδικό έθιμο, με τελετουργικό που παραπέμπει στην αρχαιότητα, είναι «ο χορός των γερόντων», που κάθε χρόνο αναβιώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Κυριακή της Τυροφάγου κατά την Εκκλησία, σε δύο χωριά του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Μπορεί στην πόλη της Κέρκυρας, η Αποκριά να έχει βενετσιάνικο χρώμα, όμως στα χωριά Επίσκεψη και Νυμφές, η μέρα έχει το δικό της παραδοσιακό χρώμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να το ζήσουν.
«Ο χορός των γερόντων» χορεύεται χωρίς μουσικά όργανα, χωρίς την συμμετοχή γυναικών. Τον σέρνει ο γηραιότερος ιερέας, τον ακολουθούν οι νεότεροι κληρικοί και στην συνέχεια οι λαϊκοί, κατά ηλικία, με τελευταίο τον νεότερο.
Το έθιμο τηρείται μετά τον εσπερινό της συγχώρεσης, στις 5 το απόγευμα. Στο χωριό Επίσκεψη χορεύεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, ενώ στις Νυμφές, μέσα στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.
Λίγο πριν από τον χορό, αμέσως μετά το εσπερινό της συγχώρεσης και της αγάπης, όλοι ανταλλάσουν φιλιά και αγκαλιάζονται.
Ο πρωτοχορευτής ιερέας τραγουδάει τον πρώτο στίχο και επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Ο χορός είναι αργός, δοξαστικός στον Τριαδικό Θεό, την Παναγία αλλά και τους 12 Αποστόλους. Οι στίχοι του μοιάζουν με ψαλμό, κάνουν λόγο για έναν επουράνιο χορό .
Κέρκυρα: «Δόξα να...», ο χορός των γερόντων, με πρώτο χορευτή ιερέα
Οι ντόπιοι αποκαλούν το έθιμο, «Δόξα να ..», σύμφωνα με τον πρώτο στίχο, ο οποίος αποδίδει τιμή στον Θεό, που χαρίζει στον κόσμο κάθε καινούργια μέρα.
Οι τελευταίοι στίχοι έχουν άμεση σχέση με τον εσπερινό της συγχώρεσης. Ο ιερέας που σέρνει τον χορό προτρέπει όλους να αγαπούν, να κάνουν ελεημοσύνη, να έχουν μία σωστή ζωή.
Τότε, οι χορευτές δένουν σφιχτά τα χέρια, χτυπάνε τα πόδια και πηδάνε ψηλά , ενώ εύχονται να ξανασυναντηθούν, να ξαναχορέψουν « με υγεία», την επόμενη χρονιά.
Ο επίτροπος του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου της Επίσκεψης Σταμάτης Δένδιας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έθιμο, λέει χαρακτηριστικά:
«Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε. Κατά παράδοση, εμείς το συνεχίζουμε. Δίνουμε συνέχεια κάθε χρόνο. Μεταλαμπαδεύουμε το χορό κι εμείς, στα παιδιά μας». Ο επίτροπος μάς μεταφέρει τη δική του παιδική μνήμη, σχετικά με το έθιμο και την τελετουργία του τις παλαιότερες εποχές. Όπως λέει, πριν από δεκαετίες, όταν το χωριό είχε δύο ενορίες, ο εσπερινός της συγχώρεσης γινόταν και στους δύο ιερούς ναούς. Αμέσως μετά, όλοι μαζεύονταν στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου, όπου είναι και η πλατεία του χωριού, ο «φόρος» όπως την αποκαλούν, αντάλλασσαν φιλιά και αμέσως μετά, ξεκινούσε ο χορός, με πρώτο χορευτή τον γηραιότερο ιερέα.
Ο 96χρονος Ντίνος Μιχαλάκης θα χορέψει και φέτος! Διηγείται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του κάθε «Στρινές», όπως αποκαλούν στα χωριά της Κέρκυρας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, να χορεύει το «Δόξα να...». Το έμαθε από τον πατέρα του και τον παππού του.
Ο κ. Μιχαλάκης θυμάται και μας μεταφέρει, ότι μέχρι πριν από 50 χρόνια, το έθιμο είχε και συνέχεια. Μετά «τον χορό των γερόντων», ακολουθούσε ο «χορός των γραιών». Με την συνοδεία μουσικών οργάνων, οι γυναίκες του χωριού, ντυμένες με τις τοπικές ενδυμασίες, οι περισσότερες από τις οποίες ποτέ δεν τις είχαν αποχωριστεί, γιατί ήταν το καθημερινό τους ρούχο, χόρευαν έναν συρτό παραδοσιακό χορό. Πρώτη χορεύτρια ήταν η πρεσβυτέρα, με τις άλλες γυναίκες να την ακολουθούν, κατά ηλικία.
Οι στίχοι του «Δόξα να...», είναι γνωστοί και σε άλλα χωριά στην Βόρεια Κέρκυρα, ωστόσο με χορό συνοδεύονται, μόνο στην Επίσκεψη και τις Νυμφές.
Η ημέρα έχει την δική της γαστρονομία. Το τραπέζι θα στρωθεί με την τιμητική τους να έχουν η τυρόπιτα, η μπακαλιαρόπιτα και βεβαίως το ντόπιο κρασί.
Οι Νυμφές και η Επίσκεψη είναι δύο όμορφα κεφαλοχώρια της Βόρειας Κέρκυρας, που περιβάλλονται από ελαιώνες, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στην αρχιτεκτονική τους. Η Επίσκεψη, αμφιθεατρικά χτισμένη, είναι ένα «μπαλκόνι», με θέα το Β. Ιόνιο, την Αδριατική και τα Διαπόντια Νησιά. Οι Νυμφές, βρίσκονται μέσα στην βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Εκεί, κατά την μυθολογία λούζονταν οι Νύμφες που έδωσαν και το όνομα τους στο χωριό.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, αναβιώνοντας παλαιά έθιμα και πολαπλασιάζοντας την ευθυμία και τη διασκέδαση.
Θρύλοι της Άμφισσας- Το «Στοιχειό της Χάρμαινας»
Οι θρύλοι για τα στοιχειά έχουν μεγάλη διάδοση στην Άμφισσα. Λέγεται πως τα στοιχειά αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας» ένας θρύλος που ζωντανεύει και πάλι.
Τότε που τα παραμύθια ήτανε ακόμα αλήθεια, ζούσε στην Άμφισσα ένα παλικάρι, ο Κωνσταντής. Ήτανε ένας όμορφος, ψηλός και περήφανος νέος, αλλά πάνω απ' όλα ειλικρινής και ντόμπρος. Δούλευε στο βυρσοδεψείο του θείου του, στη Χάρμαινα. Μοχθούσε καθημερινά για να βγάλει το ψωμί του, αλλά δεν τον ένοιαζε, ούτε η σκληρή δουλειά, ούτε η φτώχεια. Αγαπούσε τη Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος.
Η Λενιώ, ήταν όμορφη, καλοσυνάτη νέα, χωρίς κανένα ψεγάδι πάνω της. Βοηθούσε στ΄αμπέλια και στα ελαιόδεντρα που είχε ο πατέρας της. Ήταν μοναχοθυγατέρα και ανεκτίμητη για τους γονείς της. Αγαπούσε τον Κωνσταντή και λαχταρούσε να τον συναντήσει, στο Κάστρο της Ωριάς. Οι δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι και έπλαθαν όνειρα για το μέλλον τους. Η ζωή απλωνόταν μπροστά τους και τους χαμογελούσε. Πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορούσε να τους αρπάξει την ευτυχία τους.
Ένα πρωί ο Κωνσταντής φόρτωσε το κάρο του με ολοκαίνουργα δέρματα και έφυγε από την πόλη. Έπρεπε να παραδώσει τα εμπορεύματα και να αγοράσει εργαλεία, απαραίτητα για τη δουλειά του. Περιόδευε από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για εβδομάδες και οι παραγγελίες των δερμάτων ολοένα αυξάνονταν. Όλες του οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και έπειτα από κάμποσο καιρό γύρισε στην Άμφισσα με ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Έτρεξε ανυπόμονα στο σπίτι της Λενιώς για να τη ζητήσει, από τον πατέρα της, σε γάμο. Πλησιάζοντας τον «ζώσανε τα φίδια», γιατί το σπίτι έστεκε αλλόκοτο. Ήταν αμπαρωμένο και μια σκιά θανάτου πλανιόταν στον αέρα.
Πληροφορήθηκε από τους γείτονες και τον καρδιακό του φίλο Γιάννο, τον απρόσμενο θάνατο της αγαπημένης του. Η Λενιώ, είχε πάει στην Πηγή της Χάρμαινας για να γεμίσει τη στάμνα της δροσερό νερό. Ξαφνικά, χάλασε ο καιρός και άρχισαν να πέφτουν αστραπές και κεραυνοί. Μια καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε τους χωματόδρομους. Άρχισε να σουρουπώνει, ερημιά, ψυχή δεν φαινόταν τριγύρω. Ήταν μόνη της κάτω από τα γέρικα πλατάνια. Ο αέρας φυσούσε με μανία και τίποτα δεν άφηνε όρθιο. Δεν πρόλαβε να φύγει. Ένας κεραυνός τη χτύπησε και σωριάστηκε εκεί, στην πηγή τους, μ' ένα φρεσκοκομμένο ματσάκι γιασεμί, να ανεμίζει στα μακριά μαλλιά της.
Οι γονείς της Λενιώς, βουτήχτηκαν σε λύπη βαθιά. Μην μπορώντας ν' αντέξουν τον θάνατο της μονάκριβης θυγατέρας τους, πούλησαν το βιο τους, κακήν- κακώς και πήραν των ομματιών τους και έφυγαν από την πόλη.
Η λύπη και ο πόνος τρύπωσαν στην καρδιά του Κωνσταντή. Ένιωθε ανήμπορος, μπρος στον θάνατο, μετέωρος. Δεν μπόρεσε να αντέξει τον άδικο χαμό τής αγαπημένης του και ράγισε η καρδιά του. Την άλλη μέρα, βρήκαν το άψυχο σώμα του κάτω από το κάστρο της πόλης. Η όψη του ήταν γαλήνια και ένα αχνό χαμόγελο διαγραφόταν στο πρόσωπό του. Πίστευε ότι η ψυχή του θα ενωνόταν με την αγαπημένη του Λενιώ. Έτσι, θα μπορούσε να την έχει για πάντα κοντά του, χωρίς να φοβάται ότι θα πάψει να την αγαπάει. Η θρησκεία δεν τον δέχτηκε στην αγκαλιά της και καταδικάστηκε να περιπλανιέται. Από τότε, ο Κωνσταντής στοίχειωσε και καταφεύγει στο λημέρι του, την Πηγή της Χάρμαινας. Μοιρολογεί για τα νιάτα που δεν έζησε, θρηνεί για την αγάπη που έχασε.
Το Στοιχειό της Χάρμαινας, ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, πανύψηλο, με μακρουλά χέρια. Είχε άγριο και φριχτό παρουσιαστικό. Φύλαγε την Πηγή της Χάρμαινας, που δούλευαν οι ταμπάκηδες της πόλης και τους προστάτευε από κάθε κακό και από τ' άλλα στοιχειά της περιοχής. Γιατί, τους αγαπούσε τους βυρσοδέψες, τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους. Κι όταν κάποιος απ' αυτούς, ήταν ετοιμοθάνατος, τότε γύριζε έξω από το σπίτι του και άρχιζε ένα αξιοθρήνητο ουρλιαχτό πόνου.
Όταν το έζωνε η μοναξιά, το στοιχειό έβγαινε από το ησυχαστήριό του και περιφερόταν από σοκάκι σε σοκάκι, βγάζοντας άγριες στριγκλιές και βογκητά. Μαζί με τα ουρλιαχτά ακούγονταν και περίεργοι θόρυβοι και σύρσιμο από αλυσίδες.
Ακολουθούσε πάντα την ίδια διαδρομή. Περνούσε από το σπίτι της Λενιώς, από το πατρικό του και από τα σπίτια των φίλων του. Τότε οι κάτοικοι κλειδαμπαρώνονταν στα σπίτια τους και γεμάτοι φόβο προσεύχονταν στο Θεό να τους φυλάει.
Στην Άμφισσα τότε, εκτός από το Χαρμαινιώτικο, υπήρχαν και άλλα στοιχειά. Το καθένα από αυτά, προστάτευε κάποια πηγή νερού, κάποια συνοικία, τους αμπελώνες, τα ελαιόδεντρα κ.α. Πολλές φορές τα στοιχειά συγκρούονταν μεταξύ τους και πάλευαν μερόνυχτα ολόκληρα. Πάντα όμως νικούσε το Χαρμαινιώτικο, γιατί ήταν το πιο δυνατό και έξυπνο. Η πάλη γινόταν στη Χάρμαινα, κάτω από τα πλατάνια και τα πεύκα. Οι Αμφισσιώτες φοβόνταν και δεν έβγαιναν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Περίμεναν καρτερικά, ώσπου να τελειώσουν όλα και να σταματήσουν οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των στοιχειών.
Μετά από τα τριπλάσια χρόνια της ηλικίας του Κωνσταντή και της Λενιώς μαζί, το Στοιχειό της Χάρμαινας, ησύχασε, καταλάγιασε. Έπαψε να φοβίζει τους ανθρώπους. Φαίνεται, ότι ο Θεός το συγχώρησε.
Η ιστορία του, πέρασε από γενιές σε γενιές, στόμα με στόμα, με μυστήριο και φόβο. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του. Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αη Νικόλα κατεβαίνει το στοιχειό και μαζί ακολουθούν νεράιδες, ξωτικά, σκιάχτρα και άλλα αλλόκοτα πλάσματα.
«Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι
Στο Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας.
Ο «Βλάχικος Γάμος» της Θήβας
Κάθε Καθαρή Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του περίπου στο 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.
Η γιορτή ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, συνεχίζεται την Κυριακή το απόγευμα με τον χορό των συμπεθέρων και το προξενιό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την επόμενη γίνονται τα αρραβωνιάσματα του ζευγαριού, η παράδοση των προικιών, το ξύρισμα γαμπρού και το στόλισμα της νύφης.
Οι «Γέροι» της Σκύρου
Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει τον «γέρο» και την «κορέλα» να βγαίνουν στους δρόμους, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα των ημερών.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποτε στη Σκύρο ένας γέρος με τη γριά του είχαν λίγα κατσίκια. Όμως μια νύχτα του χειμώνα έπεσε στο βουνό χιόνι και άγρια παγωνιά και όλα τους τα ζώα πέθαναν. Απελπισμένος ο γέρος βοσκός ζώστηκε τα κουδούνια και τα τομάρια των πεθαμένων ζώων του και μαζί με τη γυναίκα του (κορέλα) κατέβηκαν μέχρι τη Χώρα. Οι χτύποι των κουδουνιών έφεραν στους συγχωριανούς το μήνυμα της καταστροφής.
Ο Γέρος φοράει άσπρο μάλλινο παντελόνι, φαρδύ από το γόνατο και πάνω, (το τυπικό παντελόνι των βοσκών του νησιού), άσπρες κάλτσες που τις στερεώνει κάτω από το γόνατο με μαύρες καλτσοδέτες, σανδάλια με πλεχτά δερμάτινα λουριά και μαύρη κάπα, την οποία φοράει ανάποδα, ώστε το τριχωτό μέρος να είναι απ' έξω. Μέσα από την κάπα στερεώνει κουρέλια στην πλάτη, που δημιουργούν μια ψεύτικη καμπούρα. Στη μέση του στερεώνει 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Τα κουδούνια δεν είναι όλα ίδια, άλλα είναι μικρά, άλλα μεγάλα με διαφορετικό σχέδιο και ήχο. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με τη «μουτσούνα», τη μάσκα δηλαδή, η οποία είναι ολόκληρο το τομάρι ενός μικρού κατσικιού και φοριέται με την τριχωτή πλευρά προς τα έξω. Όταν στερεωθεί καλά η μάσκα, η οποία έχει δυο μικρές τρύπες για μάτια, φοριέται η κουκούλα της κάπας. Στο τέλος, αφού βάλει και ένα ωραίο μαντίλι στον λαιμό, στολισμένο με τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια, ο Γέρος παίρνει τη γκλίτσα του και είναι έτοιμος!
«Μακαρούνα» της Καρύστου
Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα».
Σύμφωνα με την παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε ανάλογες ικανότητες. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές, όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μέγας θρήνος ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό.
Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι.
Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο «παπάς» και οι «ψαλτάδες» που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και «οδυρόμενοι». Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας τον «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.
Χέγια και κοντοσούβλι γίγας στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας
Οι Απόκριες ξεκινούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς το γνωστό χέι τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και το μεγάλο χέι στην Πάνω Πλατεία του χωριού. Πρόκειται για διονυσιακό κατάλοιπο με χορό μασκαράδων συνοδεία τύμπανου και καραμούζας. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν κάθε γειτονιά είχε το δικό της χέι αλλά τώρα έχουν συμπτυχθεί σε ένα με πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Την Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι της Αμφίκλειας ετοιμάζουν το γνωστό κοντοσούβλι που έχει μήκος 130 μέτρα με περισσότερα από 800 κιλά κρέας. Το μεσημέρι της Κυριακής στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι κάτοικοι και προσκεκλημένοι.
Οι Κουδουναραίοι του Διστόμου
Ιδιαίτερα ...θορυβώδης είναι η αποκριά στο Δίστομο με το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο των «Κουδουναραίων» με αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυστική σάτιρα!
Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα έθιμο 30 αιώνων της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων -νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένων με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, οι οποίοι προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη Φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Μαζί με την αθυρόστομη «αριστοφανικής προέλευσης» γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε, δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει παράσταση, αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται με το καθιερωμένο «τολμηρό» τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!
Χαλκίδα: Καρναβάλι σε στεριά και θάλασσα
Τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «θαλασσινό καρναβάλι» της Χαλκίδας, που δίνει άλλη δυναμική στην πόλη, τοποθετώντας την ανάμεσα στους αποκριάτικους προορισμούς της Ελλάδας.
Ο αποκριάτικος θεσμός κορυφώνεται την Κυριακή της Αποκριάς με ένα ιδιαίτερο δρώμενο. Από το απόγευμα, ο κόλπος του Ευβοϊκού, που απλώνεται μπροστά στη πόλη, μετατρέπεται σε υδάτινη θεατρική σκηνή, όπου κυριαρχούν η φωτιά, το νερό, τα πυροτεχνήματα, τα μεγάλα αυτοσχέδια σκηνικά και τα οπτικοακουστικά εφέ. Ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι σε στεριά και θάλασσα που περιλαμβάνει:
Παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων, μια μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, άρματα και πλήθος καρναβαλιστών με ευρηματικές ενδυμασίες και κατασκευές, η οποία ξεκινά από το Κόκκινο Σπίτι και καταλήγει στην παραλία Χαλκίδας, αλλά και θαλασσινή παρέλαση, από εκατοντάδες πλεούμενα και πληρώματα, σε ένα υπερθέαμα μουσικής, πυροτεχνημάτων, εφέ ήχου και φωτός και το παραδοσιακό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου μέσα στη θάλασσα.
Το καρναβάλι της Λαμίας
Η καμήλα ή Τζιαμάλα είναι ένα λαϊκό δρώμενο που με διάφορες παραλλαγές το συναντάμε στη ΝΑ Ευρώπη. Κάθε χρόνο το έθιμο της καμήλας αναβιώνει στις Απόκριες στη Λαμία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων.
Το καρναβάλι της Λαμίας είναι συνδεδεμένο με την ιστορική καμήλα της στο οποίο πρωταγωνιστεί. Ένα δρώμενο που χαρίζει κέφι, καθώς τριγυρνά στους δρόμους της πόλης όχι μόνο την Κυριακή της Αποκριάς αλλά και μια βδομάδα πριν. Είναι αυτή που ξεκινά από τη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων όπου εκεί παραδοσιακά οι κάτοικοι τη στολίζουν και την περιφέρουν σε κάθε σημείο της πόλης. Την ακολουθούν μουσικοί από την ίδια γειτονιά και όταν κλείσει μια ολόκληρη βδομάδα που περιφέρεται στους δρόμους της Λαμίας, την Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιείται η θυσία της. Το «σφάξιμο της Καμήλας», όπως το ονομάζουν, μαζί με τον τελευταίο της χορό πριν εξαφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση το γλέντι που στήνεται είναι τρικούβερτο, ενώ την ίδια περίοδο οργανώνονται σειρά από εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το τοπικό καρναβάλι.
Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή της Αποκριάς με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Λαμίας.
Την Καθαρή Δευτέρα το ραντεβού ολόκληρης της περιοχής είναι στη συνοικία της Νέας Μαγνησίας στην οποία κατοικούν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένας γάμος ανάμεσα σε έναν ντόπιο και μια προσφυγοπούλα είναι αφορμή για ένα δρώμενο το οποίο ανανεώνεται συνέχεια και παίρνει αφορμή από τις εξελίξεις και την επικαιρότητα. Ο λεγόμενος «Νεομαγνησιωτικός γάμος» που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της περιοχής με χιλιάδες θεατές να βρίσκονται εκεί το πρωί της Καθαροδευτέρας, ενώ κούλουμα οργανώνονται στα περισσότερα χωριά της Λαμίας όπως επίσης και σε γειτονιές μέσα στην πόλη.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στην περιοχή και έχουν μια παράδοση ιδιαίτερη είναι και το καρναβάλι της Μακρακώμης που κορυφώνεται το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας με εκατοντάδες καρναβαλιστές να στήνουν πρωτότυπα δρώμενα μέσα στο κέντρο της πόλης.
Κρυμμένος θησαυρός στο Ναύπλιο
Εκατοντάδες παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, βούτηξαν σε σαπουνάδες και στο γιαούρτι για να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό στο Ναύπλιο.
Για 31η συνεχή χρονιά διεξήχθη το πρωί του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος το αποκριάτικο έθιμο που έχει γίνει θεσμός.
Στο «Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε γρίφους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, την κριτική τους σκέψη για να φτάσουν στον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τον μεγάλο θησαυρό.
Χοροί, τραγούδια, σαπουνομαχίες, γιαουρτομαχίες και άλλα παιχνίδια προσέλκυσαν τα παιδιά που φάνηκε να το διασκεδάζουν στο αποκριάτικο δρώμενο που διοργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων, αναφέρει ο αναγνώστης.
«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα
Στη Νάουσα που είναι γνωστή συμφωνα με το ΑΠΕ για τα καρναβάλια της και το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, παραχώρησε τον βοηθητικό χώρο του γηπέδου για να έρθει κόσμος με τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα, αφού πουθενά στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε δωμάτιο, όπως αναφέρει, μετά από αίτημα που δέχτηκε από τον σύλλογο αυτοκινούμενων Ελλάδας.
«Τζαμάλες» στα Γιάννενα
Η προετοιμασία για τις «Τζαμάλες» στα Γιάννενα έχουν εδώ και μέρες, ξεκινήσει. Το έθιμο της φωτιάς επιστρέφει μετά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα της πανδημίας. Φέτος, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο εορταστικό χαρακτήρα.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, σε κάθε γειτονιά θα ανάψουν οι μεγάλες φωτιές, οι «τζαμάλες» και ο κόσμος θα χορέψει, θα αστειευτεί, θα διασκεδάσει με κρασί και τσίπουρο μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Το γλέντι, παραδοσιακά θα ξεκινήσει με ζεστή φασολάδα και κλαρίνα.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με τον δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Σε κάθε πλατεία δημιουργείται ένας μεγάλος κύκλος, με διάμετρο τουλάχιστον 6 μέτρα, από άμμο, όπου τοποθετούνται τα ξύλα, κυρίως κορμοί δένδρων και κούτσουρα. Οι φλόγες σηκώνονται προς τον ουρανό και φωτίζουν όλη τη γειτονιά. Παλαιότερα, υπήρχε ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις γειτονιές για την μεγαλύτερη «τζαμάλα».
Το έθιμο χάνεται στο βάθος του χρόνου και έχει συμβολισμούς, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εποχής.
Στην Άρτα, σήμερα αναβιώνει το έθιμο των Μπαντίδων με αποκριάτικα δίστιχα και γλέντι στο κέντρο της πόλης. Το έθιμο έρχεται από τον 15ο αιώνα, το 1449, τότε που η Άρτα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αντιπρόσωπος του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη έκανε δεκτό το αίτημα των Αρτινών, να μασκαρεύονται στις Απόκριες. Κατά τους λαογράφους, οι «μπαντίδες» ήταν οι «μάγκες» της εποχής, που την Αποκριά, έβγαιναν στους δρόμους ατημέλητοι, με παντελόνια ζωσμένα με ένα μαντήλι και έκαναν πειράγματα σε όποιον συναντούσαν.
Αύριο το πρωί, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου θα πλέξουν τα Γαϊτανάκια.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη όπου από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θα στηθεί μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για όλους.
Οι μοναδικοί Locomondo ανοίγουν το συναυλιακό πρόγραμμα (13:00) και δίνουν τον παλμό με ένα δυνατό ζωντανό πρόγραμμα, ενώ ο ταλαντούχος Σπύρος Γραμμένος με τη χαρακτηριστική πρόζα και το αστείρευτο χιούμορ θα μάς παρασύρει σε μουσικά μονοπάτια, γεμάτα εκπλήξεις (17:00).
Οι εκρηκτικοί Polkar έρχονται με πολλή διάθεση για να στήσουν ένα γλέντι που υπόσχεται άφθονο κέφι και ατέλειωτο χορό (19:00), ενώ ο μετρ της διασκέδασης, ο περφόρμερ Τόνι Σφήνος, μάς καλεί στο απόλυτο αποκριάτικο πάρτι (21:00)!
Από τις 22:00 έως τις 02:00, μια σειρά καταξιωμένων Djs και ραδιοφωνικών παραγωγών «μασκαρεύουν» τον ήχο τους και μάς προσκαλούν να υποδυθούμε τον δικό μας, αγαπημένο ήρωα, με ή χωρίς αποκριάτικη στολή.
Κυριακή της Αποκριάς στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ, κορυφαίοι συλλέκτες και Djs της πόλης, μάς προσκαλούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για να διασκεδάσουμε με αυθεντική ντίσκο μουσική, με πρωτοβουλία του This is Athens. Οι δισκοθήκες ανοίγουν και γεμίζουν την Αγορά με τις καλύτερες μουσικές στιγμές των θρυλικών club των early ‘70s.
Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, μία μπάντα πνευστών.
Ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανούς ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.
Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου:
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
Κάθε χρόνο, η Αποκριά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δίνει μια αφορμή να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και τον εαυτό μας, όπως άλλωστε υπαγορεύει το μήνυμα της συγκεκριμένης γιορτής.
Ειδικά για φέτος, αγαπημένες μπάντες ενώνουν το τελετουργικό του αποκριάτικου πάρτι με την κουλτούρα του δρόμου! Χορευτικοί ρυθμοί, διαδραστικότητα και μοναδικά happenings, «μεταμφιέζουν» το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες.
Αρχικά, η πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της με ρυθμικές εμφανίσεις σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, στο Ξέφωτο, από τις 12.00 έως τις 13.00, η μπάντα πνευστών Hasta Brassta σκορπάει θετικά vibes με διασκευές διάσημων κομματιών, ενώ, από τις 13:30 έως τις 15:00, το συγκρότημα Hermaphrodite’s Child φέρνει το rock’n’roll των 50’s και των 60’s στο σήμερα, με το ανάλογο ντύσιμο και πνεύμα!
Εξωστρεφείς και πληθωρικοί, οι Bloco Swingueira είναι μια μπάντα κρουστών που δημιουργήθηκε το 2014. Κάθε τους εμφάνιση παραπέμπει σε βραζιλιάνικο καρναβάλι, με samba afro και samba reggae ρυθμούς που ξεσηκώνουν το κοινό. Πέρα από τις δεκάδες live εμφανίσεις τους, διοργανώνουν μαθήματα κρουστών, αλλά και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από τη Βραζιλία.
Οι Hasta Brassta είναι μια μπάντα πνευστών που επικεντρώνεται σε διασκευές γνωστών disco, pop και funk τραγουδιών. Ξεκινώντας επίσημα κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας, μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί κυρίως σε δρόμους της Αθήνας, όπου κερδίζουν τις εντυπώσεις μέσα από το μοναδικό ηχόχρωμα των οργάνων τους και την αλληλεπίδρασή με το κοινό.
Λάτρεις των Beatles, του Elvis Presley, των Kinks και του Dick Dale, μεταξύ άλλων, οι Hermaphrodite’s Child φέρνουν τη rock’n’roll παράδοση των 50’s και των 60’s στις μέρες μας. Μέσα από εμφανίσεις σε πολυσύχναστους πεζόδρομους, όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μοιράζουν θετική ενέργεια αναβιώνοντας εποχές όπου η μουσική και ο χορός ήταν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.
Βασίλης Γεροδήμος, Εδώ Φάρος! Κρυφτό με Μάσκες
10.00 – 19.00, Φάρος
Για παιδιά 4-12 ετών
Με εισιτήριο
Tο KΠΙΣΝ, επενδύοντας σταθερά στην εκπαίδευση και την επαφή των παιδιών με την τέχνη, περιλαμβάνει στο φετινό πρόγραμμά του μία νέα εικαστική δράση: από τον Οκτώβριο, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, παιδιά 4 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών, εκπέμποντας «Εδώ Φάρος!».
Στον χώρο του Φάρου προϋπάρχει εικαστική εγκατάσταση με την επιμέλεια του καλλιτέχνη του μήνα, ο οποίος, στη συνέχεια, υποδέχεται τα παιδιά εντός του έργου και τα καθοδηγεί στην εξέλιξή του. Τον Φεβρουάριο καλλιτέχνης του μήνα είναι ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος.
Ας φανταστούμε ένα μεγάλο τοπίο με τεράστιες μάσκες. Tα παιδιά, με απλά υλικά, κατασκευάζουν μάσκες, κρύβονται πίσω απ’ αυτές και, έχοντας τη μουσική ως οδηγό, μετακινούν το μεγάλο τοπίο μέσα στο χώρο δημιουργώντας μια χαρούμενη γιορτή!
Το έργο θα είναι επισκέψιμο για το γενικό κοινό μετά το πέρας των εργαστηρίων από τις 19.00 έως τις 20.00.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€
Προπώληση:
Ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services
Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)
Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά: «Το καρναβάλι των ζώων αλλιώς»
11:30-14:00, Μεσογειακός Κήπος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Για παιδιά 4 ετών και άνω
Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας
Με αφορμή το γνωστό έργο του Camille Saint Saëns «Το καρναβάλι των ζώων» τα παιδιά δημιουργούν shadow boxes που λειτουργούν ως μικρόκοσμοι-δωμάτια, μέσα στα οποία τα ζώα, έχοντας μεταμορφωθεί σε φανταστικά πολύχρωμα πλάσματα, ποζάρουν ως άλλοι ήρωες μιας ιστορίας με pop διάθεση και αισθητική.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός – παιδαγωγός
Υποστήριξη εργαστηρίου: Ντορίνα Φουντουλάκη, εικαστικός-κεραμίστρια
Μασκαράτα... Πειραιά
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων υποδέχεται και φέτος ο Πειραιάς τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, για το τριήμερο της Αποκριάς. Διαδραστικά παιχνίδια, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, παραδοσιακό γλέντι στην παραλία της Φρεαττύδας και σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού, εναέριο show τεράστιων χαρταετών, είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις με τις οποίες γιορτάζει ο Πειραιάς τη φετινή Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
1ο Πειραϊκό Καρναβάλι από τον Ο.Π.Α.Ν. -Σάββατο 25 Φεβρουαρίου (11:00, Δημαρχείο Πειραιά, Σωτήρος Διός)
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, διοργανώνει το 1ο Πειραϊκό Καρναβάλι στο κέντρο του Πειραιά. Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, μασκαράδες και ένα μαγικό τρενάκι θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους μπροστά από το Δημαρχείο Πειραιά, σε ένα ξεχωριστό αποκριάτικο πάρτι, με μπαλόνια, μάσκες, σερπαντίνες και σφυρίχτρες.
Αποκριάτικο πάρτι στην πλατεία Κοραή (Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, 11:00 -15:00)
Το κέντρο της πόλης θα «πλημμυρίσει» με αποκριάτικη μουσική και κέφι, με τον Δήμο Πειραιά να καλεί τους δημότες και κυρίως τα παιδιά, που είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, να διασκεδάσουν με διαδραστικά παιχνίδια και ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο πνεύμα των Αποκριών.
Εκεί θα συναντήσουν το γαϊτανάκι της χαράς, το εργαστήρι ζωγραφικής, Face Painting από το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, διαδραστικό παραμύθι και μπαλονοκατασκευές, ενώ θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό στολής και χορού.
Παράλληλα οι ξυλοπόδαροι, τα «μαγικά» show και οι αποκριάτικες μελωδίες από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου θα δημιουργήσουν γιορτινή ατμόσφαιρα σε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι.
Κούλουμα στην παραλία της Φρεαττύδας- Παραδοσιακό γλέντι με την Χαρά Βέρρα και Φεστιβάλ Χαρταετών (11:30-14:30)
Ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία της Φρεαττύδας, με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, με σαρακοστιανά εδέσματα, χορό, μουσική και τραγούδι με την τραγουδίστρια Χαρά Βέρρα και την ορχήστρα της.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες, με τον Δήμο Πειραιά να προσφέρει δωρεάν χαρταετούς στα παιδιά, ενθαρρύνοντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας!
Επιπλέον, με το σύνθημα «Κοίτα ψηλά» ο δήμος καλεί τους Πειραιώτες να στρέψουν το βλέμμα τους στον πειραϊκό ουρανό, ο οποίος θα «πλημμυρίσει» με τεράστιους πολύχρωμους χαρταετούς. Μια εναέρια «πολύχρωμη παράσταση», η οποία θα προσφέρει στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες μια ξεχωριστή οπτική εμπειρία.
Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά για το τριήμερο της Αποκριάς είναι δωρεάν.