Στοχεύοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ενισχύοντας το διαχρονικό μήνυμα όλης της ανθρωπότητας, κανένας λαός να μη ζήσει ποτέ ξανά τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, ο δήμος Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι εννέα δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου), που στο παρελθόν είχαν ακμάζουσες εβραϊκές κοινότητες.
Με ετήσια προεδρία
Όπως έγινε γνωστό, το «Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού» που θα δημιουργηθεί θα έχει εναλλασσόμενη ετήσια προεδρία και τον δικό του προϋπολογισμό, για τη διενέργεια εκδηλώσεων ιστορικού χαρακτήρα και την κατασκευή ιστοσελίδας, η οποία θα προβάλλει τις κοινές δράσεις των δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης και Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνεργάτες των δημάρχων.
Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφενός θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αφετέρου θα αφήσει το αποτύπωμά της στην προσπάθεια προβολής της περιοχής εκτός των στενών ορίων της Περιφέρειας.
Για το προτεινόμενο καταστατικό
Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί το προτεινόμενο καταστατικό του «Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού» σε όλους τους δήμους, για τυχόν αλλαγές ή παρατηρήσεις, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία επίσημης σύστασης του νέου φορέα.
Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Καβάλας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «οι ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς, το Μπιρκενάου και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πρέπει να γίνουν γνωστές ανά το πανελλήνιο και εκτός των συνόρων της χώρας μας, για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους εκείνους που διακατέχονται από φασιστικές αντιλήψεις και εκδηλώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι πόλεις μας έζησαν τον εφιάλτη του ναζισμού και έχασαν μέσα σε λίγους μήνες το σύνολο σχεδόν των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων τους».
«Ο δήμος Καβάλας», συνέχισε ο κ. Μουριάδης, «θα παρουσιάσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την εξόντωση των Εβραίων της Καβάλας. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή μιας κοινής δράσης σε ετήσια βάση, με απώτερο στόχο τη συνένωση όλων των δυνάμεων της Α.Μ.Θ. που εμφορούνται από δημοκρατικά ιδεώδη και έχουν την ίδια ανησυχία με όλους εμάς για την επανάκαμψη κομμάτων και φορέων που εκκολάπτουν το αβγό του φιδιού σε όλη την Ευρώπη».