Υγειονομική «βόμβα» που τελικά εξερράγη αποδείχθηκε η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, κατά την πανδημική περίοδο και λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, 15 άνθρωποι και άλλοι 54 να μολυνθούν. Η απουσία ευθυγράμμισης με τους κανονισμούς, που επέβαλε τότε το υγειονομικό επιτελείο, έφερε αντιμέτωπους τον ιδιοκτήτη της κλινικής, όπως και νεφρολόγους γιατρούς, με κακουργηματικού τύπου ποινικές διώξεις.
Η υπόθεση, που απασχόλησε την κοινή γνώμη το 2020, στην «καρδιά» της υγειονομικής κρίσης, αναβιώνει, καθώς στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών επρόκειτο, σήμερα, να καθίσουν τρεις κατηγορούμενοι, η δίκη όμως πήρε αναβολή.
Πρόκειται για την πρώτη δίκη για τον κορωνοϊό, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή της ανώτατης ποινής φυλάκισης, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με το άρθρο 285, προβλέπεται ειδικότερα η συγκεκριμένη ποινή, αν οδηγήθηκε σε θάνατο μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
«Έφτασε η στιγμή να αποδοθεί Δικαιοσύνη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τον θάνατο των 15 συνανθρώπων μας και για την μόλυνση 54 τουλάχιστον ατόμων από covid-19 εξαιτίας της εκ προθέσεως παραβίασης, από τους κατηγορούμενους, των μέτρων για την αποτροπή της μεταδοτικής αυτής ασθένειας καθώς και την εισβολή και διάδοσή της εντός της συγκεκριμένης κλινικής» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαριζάνα Κίκηρη, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.
Στο προσκήνιο έρχονται, δε, ξανά, στοιχεία από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που φέρνει στο φως το protothema.gr.
Όπως προκύπτει, η διεύθυνση της κλινικής, παράλληλα με την απουσία επιβολής των αναγκαίων μέτρων, όπως η θερμομέτρηση κατά την είσοδο και ο περιορισμός των προσελεύσεων, επέτρεπε τη λειτουργία και δεύτερης εισόδου στην κλινική δίπλα από την κύρια και μάλιστα κοντά στις δύο μονάδες τεχνητού νεφρού. Επιτρεπόταν έτσι η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων, κάτι που τελικά απέβη μοιραίο.
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση ανεξέλεγκτης διασποράς και δύο γιατροί-νεφρολόγοι, ενώ στον ιδιοκτήτη έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, δηλαδή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή ποσού της τάξης των 10.000 ευρώ.
Πώς ξεκίνησε όμως η αρχή της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού; Ασθενής που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνητού νεφρού παρουσίαζε συμπτώματα κορωνοϊού, με την κλινική ωστόσο να μην λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο απομόνωσης.
Παρά, μάλιστα, το γεγονός πως ήδη από τις 21 Απριλίου του 2020 υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κρούσματος σε ασθενείς, δεν ενημερώθηκαν -όπως αναφέρει το βούλευμα- έγκαιρα οι αρμόδιες κρατικές αρχές ούτε και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής.
Την ίδια στιγμή, δεν υπήρξε μέριμνα, ώστε οι ασθενείς να μεταφερθούν σε ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, ούτε και υπήρξε η έγκαιρη προμήθεια διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο. Αντιθέτως, επιτράπηκε η εκτέλεση ιατρικών ενεργειών από ιατρικό προσωπικό που είχε ανιχνευτεί θετικό στον κορωνοϊό. Ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης εγκαλείται, ακόμη, για το γεγονός ότι δεν επέβαλε τη χρήση προστατευτικών μασκών, ούτε και μερίμνησε για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κρεβατιών των ασθενών.
Στην κλινική, σημειώνεται, λειτουργούν δύο μονάδες μονάδες τεχνητού νεφρού με δυναμικότητα 14 και 13 κλινών αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι προκαταρτική εξέταση για την κλινική ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του protothema.gr για τουλάχιστον 28 κρούσματα.