Ανοίγουν οι φάκελοι των κληρονομιών που κατέληξαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου ύστερα από πλήθος καταγγελιών ότι αποσπάστηκαν μεγάλες περιουσίες σε ακίνητα και μετρητά με αθέμιτους τρόπους. Τουλάχιστον από το 2019 έως σήμερα, υπήρξαν αρκετοί που μεταβίβασαν είτε εν ζωή, είτε μετά θάνατον την περιουσία τους στην Κιβωτό, πράξεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, ενώ απασχολούν και τη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες συγγενών των θανόντων.
Στις καταγγελίες γίνεται λόγος για την πιθανή ύπαρξη «κυκλώματος της Κιβωτού» που υφαρπάζει περιουσίες χρησιμοποιώντας τακτικές που θυμίζουν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καταγγελλόντων, κάτι από τον τρόπο δράσης της περιβόητης «εταιρείας δολοφόνων», της αδίστακτης σπείρας που έπαιρνε τις περιουσίες ηλικιωμένων με πλαστές διαθήκες.
Μία από τις υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη είναι κι αυτή της Μαρίας Τραμπίδου, η οποία απεβίωσε έπειτα μάχη με την επάρατη νόσο στις 8/1/2021, σε ηλικία 52 ετών. Δύο μήνες πριν από τον θάνατο της συνέταξε τη διαθήκη της, στην οποία ανέφερε ότι αποκληρώνει την κόρη της Δήμητρα Αραμπατζή, επειδή τη χτυπούσε και της φερόταν βίαια και ως εκ τούτου άφηνε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, δηλαδή δύο σπίτια, αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα, στην Κιβωτό του Κόσμου.
Οι κλειδαριές
Στις 24/9/2021 και σε επίσημο έγγραφο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Κιβωτού και σύζυγος του πατέρα Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, εξουσιοδοτεί δύο συνεργάτες της να προβούν σε επιθεώρηση κατάστασης, έλεγχο και ό,τι άλλο χρειάζεται, για παράδειγμα, αντικατάσταση κλειδαριών, «για τα ακίνητά μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «που μας διατέθηκαν από την κληρονομιά Γεωργίου Σαραντόπουλου και κληρονομιά Μαρίας Τραμπίδου» που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, Εύοσμος, Νέα Καλλικράτεια κ.λπ. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές υποθέσεις που αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο το οποίο είχε συντάξει και υπογράψει η πρεσβυτέρα.
Η 28χρονη κόρη της Μαρίας Τραμπίδου, Δήμητρα Αραμπατζή, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται στη διαθήκη της μητέρας της είναι ψευδή και υποκινούμενα από τρίτα πρόσωπα, τα οποία είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι τους.
«Η μητέρα μου είχε γνωρίσει μια κυρία στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, συνταξιούχο φιλόλογο, ο σύζυγος της οποίας ήταν συνταξιούχος δικηγόρος και ο γιος της δικηγόρος εν ενεργεία. Στο φιλικό τους περιβάλλον υπήρχαν και αρκετοί συμβολαιογράφοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αυτή η κυρία ερχόταν σπίτι μας και καθόταν ατελείωτες ώρες μαζί με τη μητέρα μου, την οποία είχε απομονώσει στο δωμάτιό της.
Μετά τον θάνατο της, εμφανίστηκε ξαφνικά μια διαθήκη, στην οποία μάρτυρες είναι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο γιος της συνταξιούχου φιλολόγου. Η διαθήκη είναι πολύ αναλυτική και συντάχθηκε σε μια περίοδο που η μητέρα μου δεν είχε το κουράγιο να σηκώσει ούτε ένα ποτήρι νερό, ούσα εξαντλημένη από τις παρενέργειες των θεραπειών που ακολουθούσε, είχε σχεδόν λιώσει…».
Η 28χρονη νοσηλεύτρια με σπουδές Βιοϊατρικής αποφάσισε να κινηθεί νομικά. Στις 18/3/2022 κατέθεσε αγωγή κατά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κιβωτός του Κόσμου καταθέτοντας μια σειρά από ένορκες βεβαιώσεις που δείχνουν ότι εκείνη ήταν το μοναδικό άτομο που φρόντιζε τη μητέρα της μέχρι το τέλος της ζωής της, υποστηρίζοντας ότι της φερόταν πάντοτε με αγάπη και σεβασμό.
Ακόμη, η 28χρονη επικαλείται μια σειρά από ιατρικά έγγραφα τα οποία και περιλαμβάνει στην αγωγή της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η μητέρα της έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας που περιόριζαν σε σημαντικό βαθμό την αντίληψη και τη δικαιοπρακτική της ικανότητα. Βάσει αυτών των εγγράφων, τονίζει, το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης διαθήκης είναι εντελώς ψευδές και περιέχει ανυπόστατους ισχυρισμούς, τους οποίους «είμαι βέβαιη ότι δεν επικαλέστηκε η μητέρα μου με δική της βούληση. Είμαι βέβαιη ότι η μητέρα μου υπέγραψε τη διαθήκη, χωρίς να έχει καμία συνείδηση και κατανόηση περί των ισχυρισμών που αναφέρονται σε αυτή και σίγουρα χωρίς δική της πρωτοβουλία».
Και συνεχίζει παρακάτω: «Δεν γνωρίζω ακόμη ποιος διατύπωσε τους εν λόγω ισχυρισμούς, αλλά εξαπάτησε τη μητέρα μου που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και δεν ήταν σε θέση ούτε να αντιληφθεί το περιεχόμενο της διαθήκης. Το κείμενο που συντάχθηκε και κλήθηκε να υπογράψει η μητέρα μου είναι φρικτό».
Η διαθήκη
Πράγματι, τα όσα φέρεται να αναφέρει στη διαθήκη η μητέρα της 28χρονης δείχνουν ότι η σχέση τους ήταν κάκιστη. Στο περιεχόμενό της παρουσιάζεται η εικόνα μιας διαλυμένης οικογένειας, ενώ αποδίδονται στα λόγια της πολύ σκληρές εκφράσεις που φέρεται να χρησιμοποιούσε εναντίον της η κόρη της. Συγκεκριμένα: «Αυτή φωνάζει δυνατά, έξω στη γειτονιά, και μου λέει “πρώτα θα σε πεθάνω και μετά θα τραγουδάω στο μνήμα σου”. Τραγικά λόγια που με κάνουν να κλαίω συνέχεια».
Σε άλλο σημείο της διαθήκης, η μητέρα της 28χρονης φέρεται να έχει πει τα εξής: «Εχω καρκίνο, είμαι βαριά, παρ’ όλα αυτά η κόρη μου δεν κάνει καμία δουλειά στο σπίτι. Μου δίνει ό,τι πετάει στον νιπτήρα από τα φαγητά, τα τάπερ τα πλένω εγώ. Ενιωθα φόβο και νιώθω τρομερό φόβο για τη ζωή μου. Η ζωή μου; Παλεύω για να γλιτώσω από τον καρκίνο αλλά και από αυτό το ίδιο παιδί που γέννησα. Την αποκληρώνω διότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έως και σήμερα, με ενοχλεί, με χτυπάει και με βρίζει. Χωρίς λόγο ορμάει πάνω μου. Με χτυπάει με μπουνιές ακόμη και στο κεφάλι, μου τραβάει τα μαλλιά ενώ την παρακαλώ να τα βρούμε χωρίς βία».
Συνοψίζοντας στην αγωγή κατά της Κιβωτού του Κόσμου, η 28χρονη Δήμητρα Αραμπατζή παραδέχεται μεν ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στη σχέση της με τη μητέρα της, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αληθεύουν τα όσα φέρεται να επικαλείται στη διαθήκη της. «Παρά τις δυσκολίες, παρέμεινα κοντά της και τη φρόντισα, όχι μόνο για να εκπληρώσω το ηθικό μου καθήκον απέναντί της, αλλά από την αγάπη μου γι’ αυτή», προσθέτει, τονίζοντας ότι η υπό κρίση διαθήκη την προσβάλλει βάναυσα, πως δεν είναι δυνατόν να αφήσει ένα τέτοιο έγγραφο να αμαυρώνει την ανάμνηση της μητέρας της, ζητώντας να κηρυχθεί η διαθήκη ως άκυρη.
Και συμπληρώνει: «Ποτέ δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος από το οικογενειακό και γειτονικό περιβάλλον μας που να υπαινιχθεί έστω ότι δεν φερόμουν σωστά στη μητέρα μου. Αυτό αποδεικνύεται και από την παρούσα αγωγή, καθώς έχω την αμέριστη συμπαράσταση της οικογενείας μου, ενώ αντίθετα η Κιβωτός του Κόσμου δεν επικαλέστηκε ούτε μία μαρτυρία που να επιβεβαιώνει τυχόν κακοποιητική συμπεριφορά από εμένα προς τη μητέρα μου».
Φιλάνθρωπο προσωπείο
Η δικηγόρος της Δήμητρας Αραμπατζή, Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», έκανε λόγο για ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην κοινωνία ως άγιες και με θεάρεστο σκοπό.
«Κρύβουν πίσω από το φιλάνθρωπο προσωπείο, τολμώ να πω εγκληματικές οργανώσεις που έχουν σκοπό το παράνομο όφελος, και προφανώς άλλα αδικήματα. Η μητέρα της εντολέως μου, σακατεμένη και αποστεωμένη από τον καρκίνο και μη έχοντας σώας τας φρένας της, όχι μόνο την αρρώστια, από την οποία παίρνει αναπηρική σύνταξη, αλλά και από τα πολλά ψυχολογικά φάρμακα, έπεσε θύμα επιτήδειων που δυστυχώς έχουν την ιδιότητα του νομικού και συνέταξαν μια διαθήκη με την οποία αποκληρώνει το ένα και μοναδικό παιδί της που τη φρόντιζε. Αφήνει λοιπόν όλη την περιουσία, την οποία δημιούργησαν με τα χέρια τους οι γονείς της, στην Κιβωτό και στους ανθρώπους γύρω από την Κιβωτό. Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα περιλαμβάνοντας ονόματα και περιστατικά. Δεν θα πτοηθούμε να καταγγείλουμε ούτε συμβολαιογράφους, ούτε δικηγόρους. Η εκμετάλλευση των ανθρώπων πρέπει να τελειώσει και το προσωπείο να πέσει».