Κιβωτός του Κόσμου
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κακοποιήσεις στην "Κιβωτό του Κόσμου": Μουδιασμένη παρακολουθεί η κοινωνία-Στον δρόμο της δικαιοσύνης η υπόθεση

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, Κιβωτός του Κόσμου. Η Εισαγγελία Αθήνας κινητοποιήθηκε μετά από καταγγελία 19χρονου στο Συνήγορο του Πολίτη που κατέθεσε πως ο ίδιος έπεσε θύμα κακοποίησης, και ώρα με την ώρα οι καταγγελίες πληθαίνουν. Η έρευνα τώρα διευρύνεται με σωρεία καταθέσεων, με τον ιδρυτή της Κιβωτού Πατέρα Αντώνιο να δηλώνει άγνοια για τις καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪΓιάννης Σουλιώτης, σήμερα ένα ακόμα ανήλικο αγόρι έδωσε κατάθεση στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται να έχει λάβει χώρα το 2021 στη δομή της Κιβωτού στη Χίο. Το συγκεκριμένο αγόρι δεν είναι θύμα, αλλά μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ενός νεαρού αγοριού που έμενε μαζί του στη συγκεκριμένη δομή από μέλος της ΜΚΟ. Η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί τότε για το περιστατικό, όταν όμως τα στελέχη της ΕΛΑΣ πήγαν να πάρουν κατάθεση από το συγκεκριμένο αγόρι/μάρτυρα, εκείνο τότε είχε αρνηθεί να μιλήσει, υπό καθεστώς φόβου, κάτι που έγινε σήμερα με καθυστέρηση αρκετών μηνών, και προφανώς μετά από τη δημοσιοποίηση της έρευνας στην Κιβωτό. 

Το ιστορικό της έρευνας 

Όσον αφορά το ιστορικό της έρευνας, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή περισσότερο κάποιες διοικητικού χαρακτήρα παραβάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη, σε συνεννόηση με κεντρική υπηρεσία πρόνοιας του υπουργείου Εσωτερικών. Τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη μετέβησαν στις πέντε δομές της Κιβωτού ανά την Ελλάδα, και σε μια από αυτές έγιναν αποδέκτες μιας καταγγελίας του 19χρονου που έδωσε αναλυτική κατάθεση στους αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην αρμόδια υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην ασφάλεια Αττικής οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί είναι ουσιαστικά δυο. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι έχουν ανοίξει τα στόματα, με μαρτυρίες παιδιών που είτε βρίσκονται είτε πέρασαν από δομές της περιφέρειας που μιλούν εν γένει για κακοποιητικές και προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος τους σε δομές της Κιβωτού. 

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο φάκελος της υπόθεσης για την ΜΚΟ επιστρέφει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.»

Η Εισαγγελία Ανήλικων αναλαμβάνει την έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών για κακοποίηση, που έγιναν από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία, που με εισαγγελική εντολή ξεκίνησε να σχηματίζει η Υπηρεσία Προστασίας Ανήλικων της Αστυνομίας, επιστρέφει στην Εισαγγελία προκειμένου η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανήλικων, η οποία αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αν ναι σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, παράλληλα, ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της υπόθεσης, όσο ο φάκελος βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο πατέρας Αντώνιος καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για κακοποίηση ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα.  Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα».

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. “Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης” είπε ο πατέρας Αντώνης.

“Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε” δήλωσε.

“Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά” πρόσθεσε.

Η πρεσβυτέρα από πλευράς της τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. “Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού” είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η παραβατική συμπεριφορά στην “Κιβωτό”.

“Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω” πρόσθεσε. “Πως μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί” ρωτά η πρεσβυτέρα τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τους έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό.

“Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση” ευχήθηκε ο πατέρας Αντώνιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...