Σύμφωνα με τον ίδιο, στα μέσα Οκτωβρίου, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού. Αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό θανάτων, που είναι κατά μέσο όρο 200 άτομα την εβδομάδα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δήλωσε, ότι «κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα έχουμε 2.500 θανάτους από οποιαδήποτε αιτία. Ο κορονοϊός έχει θετικότητα 7 – 8%». Με αυτό το δεδομένο όπως είπε, ένα ποσοστό 10% είναι συγκυριακό, υποστηρίζοντας, ότι «είναι άνθρωποι που πέθαναν με κορωνοϊό και όχι εξαιτίας του», είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ.
Όσον αφορά τη θνησιμότητα «φαίνεται ότι είναι από τις χαμηλότερες που έχουμε στην Ευρώπη. Εδώ και αρκετούς μήνες όλα τα κρούσματα είναι από την Όμικρον.
Σημαντική η ατομική υγιεινή στα σχολεία
Σχετικά με τα σχολεία είπε, πως «η ατομική υγιεινή παίζει ρόλο. Αν δούμε ότι τα νοσοκομεία δεν πιέζονται, θα πρέπει να λειτουργούμε μέσα σε μια κανονικότητα. Αν δούμε έξαρση και πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν και στα σχολεία», τόνισε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».
«Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε νέο στέλεχος»
Mιλώντας για το πώς θα επηρεάσει η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στην καθημερινότητά τους ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε και κάποιο νέο στέλεχος». Προτρέπει όσους είναι κάτω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου και να μην επαναπαυτούν στις πρώτες δύο. Ενώ για τα νέα εμβόλια, ανέφερε ότι αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον μήνα Νοέμβριο.
Προσθέτει ακόμη ότι, ο εμβολιασμός βοηθάει στη διαχείριση της κατάστασης και υποστήριξε ότιθα συνεχίσουμε «χαλαρά», με δεδομένο ότι κάθε φορά οι αποφάσεις λαμβάνονται εξετάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα.
Μιλώντας για το ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν προτεραιότητα ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ό,τι «στο Ηνωμένο Βασίλειο η σύσταση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι άνω των 50 ετών. Περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα ληφθούν στην Ελλάδα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον «Κένταυρο» εκφράζοντας την άποψη ότι ακόμα και αν εμφανιστεί στη χώρα μας δεν «θα πάρει κεφάλι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο καθηγητής υγιεινής αναφέρθηκε και στα κρούσματα του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Μακεδονία.