Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, όλοι άνδρες, δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω. Οι μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 60 με 80 άτομα.
Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma.
Τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περισταστικού έχει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και τα παραπλέοντα πλοία δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος βρέθηκε χθες βράδυ σε δυσχερή θέση.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς δεν βοηθούν την επιχείρηση καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ και έχει ταραγμένη θάλασσα. Από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός αυτών φορούσε σωσίβιο ενώ οι υπόλοιποι όχι.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.
Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη
«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων στην περιοχή, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας.
Η Ελλάδα - όπως πάντα - σώζει ζωές στο Αιγαίο.»
Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, η οποία διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση με το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το οποίο μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), την πυραυλάκατο ΡΟΥΣΣΕΝ, τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB - 205) και 1 UAV HERON, ενώ έχει κληθεί και προσεγγίζει την περιοχή και η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.
Ο κ. Χαρδαλιάς συνεχάρη τα στελέχη του ΕΘΚΕΠΙΧ για την αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμό και αυτού του περιστατικού και τους ευχαρίστησε για το συνολικό έργο που με αφοσίωση και ζήλο καθημερινά επιτελούν για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.
Τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.