Κοινωνία

Γραμμή 4 μετρό: Πότε θα είναι στην διάθεση του κοινού και ποιους θα εξυπηρετεί

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν σε χρόνο ρεκόρ από του Γουδή στην Κυψέλη, σε 13 λεπτά και από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά. Ωστόσο τι διαφορετικό θα έχει η γραμμή 4 από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα; και πόσο ωφέλιμη θα είναι για τους πολίτες και το περιβάλλον;

Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα συνδέει το Άλσος Βεϊκου με το Γουδή, θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς και θα διατρέχει τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου). Το μήκος της θα ανέρχεται στα 13 χλμ. και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περί τους 340.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029, ενώ ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Ένα από αυτά βρίσκονται στην Κατεχάκη, όπου έχει ξεκινήσει η διάνοιξη του φρέατος από το οποίο θα μπει ο πρώτος «μετροπόντικας» στις αρχές του νέου έτους.

 

Τα επόμενα τμήματα που θα τεθούν υπό κατασκευή είναι τα εξής:

  • Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
  • Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
  • Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
  • Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φρέατος δίπλα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο καθώς και στο Άλσος Βεΐκου, θα έχουν φτάσει και τα νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων (Tunnel Boring Machine – ΤΒΜ).

Την ίδια στιγμή, έχουν ανακαλυφθεί τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα στο εργοτάξιο της Κυψέλης, όπως αντίστοιχα έχουν βρεθεί στο φρεάτιο των οδών Σίνα – Μασσαλίας στο κέντρο της Αθήνας και στο εργοτάξιο για το σταθμό Ελικώνος.

 

Έργα για την γραμμή 4 του μετρό στην πλατεία Κυψέλης (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Τα σημαντικότερα ευρήματα θα αξιολογηθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία και θα εκτεθούν στους μελλοντικούς σταθμούς για το κοινό.

Κ. Καραμανλής: «Η κατασκευή του έργου θα αλλάξει θεαματικά την ζωή των πολιτών στην Αθήνα»

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας: «Κάνουμε ένα ακόμα βήμα, και μάλιστα ένα ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα, για την κατασκευή του έργου που θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Αθήνα».

«Κάνουμε το πιο καθοριστικό βήμα για τη σωστή κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Και δείχνουμε στην πράξη, πώς πρέπει να γίνονται τα έργα στην Ελλάδα. Ενώνοντας δυνάμεις. Αθροίζοντας τεχνογνωσία, εμπειρία και προσπάθεια. Και δουλεύοντας όλοι μαζί, για το καλό των πολιτών και του τόπου μας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπερσύγχρονοι smart συρμοί – Χωρίς οδηγό η γραμμή 4

Καινοτομία αποτελεί το γεγονός πως οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι χωρίς οδηγό και η λειτουργία τους θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου της γραμμής 4, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή των Σεπολίων.

Οι smart συρμοί θα έχουν νέες δυνατότητες και ήδη έχει γίνει αναφορά για συρμούς που θα υπολογίζουν την πληρότητα του κάθε βαγονιού. Στον στάνταρ εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται και ο κλιματισμός, καθώς και οι οθόνες αναπαραγωγής μηνυμάτων και βίντεο.

Το καινοτόμο αυτό έργο το έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Πρόκειται για μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ΑΒΑΞ, η οποία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνο Μιτζάλη: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα έργο πνοής, όχι μόνο από πλευράς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και των μετακινήσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και γενικότερα για τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα έργα υποδομής στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Από πλευράς ΑΒΑΞ είμαστε περήφανοι, καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και η μεγάλη μας δυναμική με την αξιολόγηση της τεχνικής μας προσφοράς, αλλά και η ανταγωνιστικότητα μας όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στο εγχείρημα, για την αφοσίωση και τις προσπάθειες τους».

«Ανάσα» για το περιβάλλον η νέα γραμμή 4

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης: «το μνημόνιο που υπογράφουμε εξασφαλίζει μεταξύ άλλων όχι μόνο την προστασία και τη φροντίδα του δημοσίου χώρου, αλλά πρώτα και κύρια την περιβαλλοντική και πράσινη κατεύθυνση του έργου».

 

Η επισήμανση ήρθε προς απάντηση των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από πολίτες την τελευταία περίοδο, λόγω της αποψίλωσης δέντρων για τις εργασίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «γυμνή» πλέον πλατεία Κολωνακίου. Όπως έχει διευκρινιστεί τα δέντρα όχι μόνο θα επανατοποθετηθούν στο νέο σχεδιασμό των σημείων, αλλά και θα αυξηθούν κατά 2.000 στο σύνολο της πόλης.

Επίσης, εκτιμάται πως χάρη στη νέα γραμμή 4, στην οποία θα επιβαίνουν χιλιάδες πολίτες, τα ΙΧ θα μειωθούν κατά 60.000 ανά ημέρα. Λόγω αυτού τα περιβαλλοντικά οφέλη ενδέχεται να είναι μεγάλα καθώς δεν θα απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξεiδίου του άνθρακα και θα εξοικονομείται περισσότερη ενέργεια.

Τέλος, χάρη στην τεχνολογία των συρμών που θα είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά, θα συμβάλλουν στην μείωση της ρύπανσης.

Σύνδεση γραμμών – Τι αλλάζει

Οι κομβικοί σταθμοί της γραμμής 4 θα είναι στα δύο άκρα, δηλαδή ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ και ΓΟΥΔΗ όπου θα εξελιχθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς που θα συνδέονται με άλλες γραμμές, δηλαδή τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ (σύνδεση με τη γραμμή 3) και ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2).

 

Χάρτης γραμμή 4 του μετρό (πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε)

Για την σύνδεση των σταθμών ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ έχει προβλεφθεί μια συνδετήρια υπόγεια διάβαση περίπου 100 μέτρων όπου οι επιβάτες θα μπορούν να αλλάζουν γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για την μετεπιβίβαση μεταξύ των γραμμών στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ όπου οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν υπόγεια αλλά και επίγεια διάβαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ