Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά-Για ποιους ανοίγει η πλατφόρμα 4ης δόσης

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ. Υγείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), αύριο Τετάρτη 13/4 ανοίγει η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70-79.

Την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα περίπου 40.000 ραντεβού.

Επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό και την τρίτη στα παιδιά.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για ραντεβού για τους πολίτες άνω των 70 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με τέταρτη δόση εμβολίου και την ερχόμενη Παρασκευή για τους άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». 

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει πως η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση. 

Μίλησε και για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστημονικά δεδομένα, τόνισε, δε, πως εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση στα παιδιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλιμάκωση μέτρων: Τι θα ισχύσει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, ήδη από χθες, έδωσε το «σινιάλο» για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.

«Οδικός χάρτης» μέχρι τον Σεπτέμβριο

Αναφέρθηκε και στη χαλάρωση των μέτρων, δηλώνοντας ότι είτε αύριο είτε μεθαύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατεύθυνση του οποίου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. 

Η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά». 

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στα μέτρα που θα ισχύουν το Πάσχα από αυτό που ζούμε τώρα, καθώς ήδη δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. 

Τέλος, σε ερώτηση για το αν οι πιστοί θα μπορούν να πάνε κανονικά στις εκκλησίες, ο γενικός γραμματέας απάντησε θετικά. 

Παραμένουν οι μάσκες

Η χρήση της μάσκας είναι από τα μέτρα που δεν θα μας εγκαταλείψουν εύκολα ακόμα και το καλοκαίρι. Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφορικά με τον τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ειδικοί συστήνουν σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων το Πάσχα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκου Τζανάκη ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τους πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, μπαρ κλπ λόγω και των αυξημένων εξόδων της περιόδου. «Οι πολίτες θα πρέπει να διερευνούν αν τηρούνται ορθά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν όσοι σερβίρουν ή βρίσκονται στην Παρασκευή φορούν τις μάσκες τους. Αν όλα αυτά τηρηθούν εκτιμώ ότι θα περάσουμε ένα σχετικά καλό Πάσχα». Προσοχή αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών που είναι σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές νοσοκομείων, όπως οι αιματολογικές και οι ογκολογικές, οι οποίοι αποτελούν υψηλές ομάδες κινδύνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ