Σύμφωνα με το ΕΝΔΥΣΙ, το «ξεπάγωμα» των συντάξεων το 2023 δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από αντίστοιχες αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων. Το πιθανότερο σενάριο είναι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων να διαπιστώσει ότι οι όποιες αυξήσεις, θα μείνουν «στα χαρτιά». Όλα αυτά, ενώ εδώ και 12 χρόνια, οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, έχοντας υποστεί σφαγιαστικές περικοπές λόγω μνημονίων…
Πάντως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να πραγματοποιηθούν αυξήσεις στις συντάξεις, έστω και λογιστικές. Αυτό επισήμανε χθες και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόλγου, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι αυτές οι αυξήσεις, είναι πιθανό να μην φανούν στην πράξη, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Αιτία, η διατήρηση του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς», που ουσιαστικά απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος από όλες εκείνες τις αυξήσεις που θα γίνονται κατά τα επόμενα έτη, χωρίς να τις καρπώνονται οι συνταξιούχοι, σε ένα συντριπτικό ποσοστό.
Με βάση την μνημονιακή νομοθεσία, οι όποιες αυξήσεις θα προκύπτουν κύρια από την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός), αλλά και από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας (ρυθμός ανάπτυξης). Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με βάση τα φετινά δεδομένα, οι όποιες αυξήσεις δοθούν θα είναι στα επίπεδα του 4-5% το πολύ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, είναι τόσο μεγάλες οι προσωπικές διαφορές που υπάρχουν στις συντάξεις, ώστε περίπου το 65 – 70% των δικαιούχων, δεν θα εισπράξει το παραμικρό ή στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει πολύ μικρές αυξήσεις (3-5 ευρώ το μήνα). Απλώς, σε αυτούς τους συνταξιούχους, θα υπάρξει μια μείωση της προσωπικής διαφοράς, που θα προσεγγίσει το μηδέν.
Στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα είναι «συγκρατημένες».