Νεώτερη ενημέρωση
Προφυλακιστέα κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για το θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.
Τι υποστήριξε στην απολογία της
Σε τυχαία στοιχεία αποδίδει την ποινική εμπλοκή της, που οδήγησε στην απόφαση για την προσωρινή της κράτηση, η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία στο απολογητικό υπόμνημα της χαρακτηρίζει «κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστη, εξωπραγματική και επονείδιστη» την κατηγορία που της αποδίδεται για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας.
Μέσα στις δέκα σελίδες του υπομνήματός της η κατηγορούμενη επιχειρεί να μετακυλήσει το βάρος της ευθύνης για το θάνατο του παιδιού της στους γιατρούς του νοσοκομείου, αρνούμενη ότι εκείνη έχει την παραμικρή σχέση με τη χορήγηση της κεταμίνης.
«Σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να ‘χάσω’ την παραμικρή ευκαιρία για να διακηρύξω την αθωότητά μου για την κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστή, εξωπραγματική και επονείδιστη κατηγορία που μου προσάπτετε. Για το λόγο αυτό θα εμφανιστώ αυτοπροσώπως όποτε κληθώ εωσότου τελικά δικαιωθώ και απαλλαγώ από την κατάφορη αδικία που με βαραίνει, ενώ ρητά δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου, για όλους όσους με κατέστησαν κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στον επίλογο του υπομνήματός της η κατηγορούμενη, η οποία νωρίς το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται την κατηγορία ισχυριζόμενη ότι «ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά».
«Τυχαία στοιχεία»
Η κατηγορούμενη κάνει λόγο για «τυχαία στοιχεία» στα οποία -όπως λέει- βασίζεται η κατηγορία, ενώ επισημαίνει ότι ως μητέρα της Τζωρτζίνας, εκείνη όφειλε να είναι η σύνοδος του παιδιού στο νοσοκομείο. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κατηγορητηρίου που ήθελαν την μικρή Τζωρτζίνα να παθαίνει όλα τα επεισόδια πάντοτε εκτός ΜΕΘ, η 33χρονη φέρεται να απαντά ότι αυτό συνέβη επειδή ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου ήταν συγκριτικά ελάχιστος σε σχέση με το χρόνο νοσηλείας στο θάλαμο της κάθε παιδιατρικής κλινικής.
Αρνούμενη ότι εκείνη ήταν που χορήγησε τη θανατηφόρα ουσία στο παιδί της η κατηγορούμενη υποστηρίζει ‘ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε 2 χρήσεις μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».
Σημειώνεται, ότι φέρεται να έχει υποβάλλει διπλό αίτημα για το εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και δεύτερον αν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.
Η ίδια επισημαίνει, ότι «σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14.30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδότική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού. «Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο υπόμνημα της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα άλλα δύο παιδιά
Νωρίτερα και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η απολογία της, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, οι δικογραφίες για τους θανάτους των δύο κοριτσιών της οικογένειας από την Πάτρα πέρασαν στα χέρια δύο εισαγγελέων οι οποίοι θα διενεργήσουν κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με εντολή η έρευνα να ολοκληρωθεί τάχιστα.
Με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν ανακύψει οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της μόλις 6 μηνών Ίριδας, το Μάρτιο του 2021, αλλά και της 3,5 ετών Μαλένας, τον Ιούλιο του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι στο θάνατο της Ίριδας αίσθηση έχει προκαλέσει εκτός το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους που επισημαίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση ως δερματίτιδα, και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής / εκζεματοειδούς αντίδρασεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)» αλλά και το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του μωρού μετά το θάνατο του με σταγόνες αίμα.
Όσον αφορά το θάνατο της Μαλένας, προβληματισμό έχουν προκαλέσουν, οι «δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα» που καταγράφει η ιατροδικαστική έκθεση, εύρημα που τώρα αναμένεται να εξεταστεί, υπό το νέο πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.
Οι δηλώσεις του δικηγόρου της
Αρχικό κείμενο
Ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν πέντε ώρες, η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.
Αμέσως μετά η 33χρονη μητέρα μεταφέρθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα.
Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία της ανακρίτρια και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την προφυλάκιση της κατηγορουμένης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA ο ανακριτής έθεσε πάρα πολλά ερωτήματα στης 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η απολογία διήρκησε τόσες πολλές ώρες.
Δείτε το σχετικό βίντεο
«Ιατρικό λάθος ο θάνατος της Τζωρτζίνας»
Νωρίτερα, η 33χρονη έσπευσε να αποδώσει τον θάνατο της Τζωρτζίνας σε ενδεχόμενο ιατρικό λάθος.
Η κατηγορούμενη παρέδωσε στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα απολογητικό υπόμνημα και αυτή την ώρα απολογείται με την παρουσία των δικηγόρων της Κώστα Ζάρδα και Όθωνα Παπαδόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 33χρονη αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ενώ θα επικαλέστηκε και την πιθανότητα λάθους των γιατρών.
Η 33χρονη φέρεται να περιγράφει στο υπόμνημα της ότι το επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώνεται στις 14.30 το μεσημέρι αλλά το παιδί είχε παλμούς μέχρι και τις 15.10.
Σχετικά με την ανυπαρξία κεταμίνης στο νοσοκομείο Παίδων, η κατηγορούμενη φέρεται να αντιτείνει πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αυτή η ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς χορηγείται στην κτηνιατρική και την παιδοχειρουργική.
Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί η εντολή για την εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας ώστε να εξεταστεί τι υπάρχει στο tablet που τοποθέτησε μέσα στο φέρετρο η μητέρας της.
Εξελίξεις, όμως αναμένονται, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα και για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστο Ρουγκάλα εμφανίστηκε σίγουρος πως θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις για την πολύκροτη υπόθεση, αναφέροντας πως «η αίτηση διαζυγίου που κατατέθηκε νομίζω δεν θα ‘χρειαστει’, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης θα βρίσκονται σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα, όπως θα φανεί εμπλοκή και της αδελφής της Ρούλας Πισπιρίγκου, το λέω και ας μου κάνουν πάλι μήνυση, αυτή είναι η εκτίμηση μου, ότι θα προφυλακιστούν και αυτοί».
«Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά και είμαι ένα βήμα πριν τη φυλακή»
Ρωτήθηκε για το τι ακριβώς εννοούσε στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν η 9χρονη κόρη της πεθάνει, λέγοντας στους γιατρούς πως «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα» και ότι η μικρή «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα».
Η 33χρονη φέρεται να απάντησε στην ανακρίτρια πως τα λόγια της αυτά ήταν ένα "καμπανάκι" προς τους γιατρούς να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, γιατί από προηγούμενα περιστατικά γνώριζε ότι το παιδί της έκανε τρία επεισόδια με ταχυκαρδίες και μία βραδυκαρδία.
Ακόμη η 33χρονη ρωτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την ανακρίτρια για τις ερωτήσεις που έκανε σε νοσηλευτή για τον εάν υπήρχαν κάμερες στο νοσοκομείο. Για το θέμα αυτό φέρεται να απάντησε πως έκανε αυτή την ερώτηση γιατί είχε σημειωθεί μια κλοπή και ήθελε να είναι σίγουρη για τα προσωπικά της αντικείμενα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της απολογίας της η κατηγορούμενη μητέρα φέρεται να αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη από την αρχή μέχρι και την ημέρα του θανάτου της κόρης τους Τζωρτζίνας. Η 33χρονη, μάλιστα δεν άφησε καμία αιχμή για εκείνον ενώπιον της ανακρίτριας.
Επίσης, αναφορικά με το μονόκλινο δωμάτιο που φέρεται να ζήτησε ότι το αίτημα της αυτό δεν σημαίνει κάτι, διότι όπως φέρεται να υποστήριξε αυτό το δωμάτιο θα το είχε ούτως ή άλλως λόγω της τετραπληγίας της κόρης της.
Επιχειρώντας, δε, να δικαιολογήσει την ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη στάση της όλο αυτό τον καιρό, η κατηγορουμένη είπε κατά τις πληροφορίες στην ανακρίτρια: «Ήδη είχα χάσει δύο παιδιά...». Ακόμη σε άλλο σημείο της απολογίας της φέρεται να ανέφερε: "Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά και είμαι ένα βήμα πριν από τη φυλακή".
Ρωτήθηκε, τέλος, και για τα άλλα δυο παιδιά που έφυγαν από τη ζωή, τη Μαλένα και την Ίριδα και φέρεται να επικαλέστηκε τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που δεν έδειξαν εγκληματική ενέργεια.
Ειδικά για την περίπτωση της Μαλένας φέρεται να ανέφερε πως είχε υποβάλλει μήνυση για το θάνατο της. Χαρακτηριστικά επί αυτού του θέματος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 33χρονη είπε στην απολογία της: "Αν ήμουν ένοχη θα επεδίωκα έρευνα από τη Δικαιοσύνη;".