Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κιάτο: Αλλαντίαση σκότωσε την 46χρονη - Οι τελευταίες πληροφορίες - Η σχέση με το μπότοξ (βίντεο)

Θύμα ενός διαβόητου βακτηρίου που προκαλεί παράλυση έπεσε μια 46χρονη στο Κιάτο, ο πρώτος θάνατος από αλλαντίαση που έχει αναφερθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι νευροτοξίνες του συγκεκριμένου βακτηρίου χρησιμοποιούνται ευρέως για κοσμητικούς και ιατρικούς λόγους και έχουν γίνει διάσημες με την εμπορική ονομασία Botox.

Η αλλαντίαση προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum (πιο σπάνια από άλλα είδη Clostridium), το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στα εδάφη σχεδόν όλου του κόσμου.

Η ασθένεια πήρε το όνομά της από τα αλλαντικά, τα οποία προσφέρουν το αναερόβιο περιβάλλον που χρειάζεται το βακτήριο για να πολλαπλασιαστεί. Οι κονσέρβες που δεν έχουν αποστειρωθεί επαρκώς είναι μια άλλη συχνή πηγή μόλυνσης. Παραμένει ωστόσο άγνωστο πώς το μικρόβιο βρέθηκε στα φασόλια που είχε καταναλώσει η άτυχη γυναίκα στο Κιάτο.

Δείτε το βίντεο απο το mega

 

Ανθεκτικά σπόρια του μικροβίου ανιχνεύονται ορισμένες φορές και στο μέλι, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του από βρέφη επιτρέπεται μόνο μετά την ηλικία του ενός έτους.

Τι προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης – Η μάχη της μητέρας να κρατηθεί στη ζωή

Ο Διοικητής του νοσοκομείου μιλώντας στο Newsit.gr επιφυλακτικός ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση των δύο γυναικών προήλθε από τα φασόλια», ενώ ένας κάτοικος της περιοχής μας εξηγεί τις συνθήκες ζωής της άτυχης οικογένειας στο Κιάτο.

«Ήταν μία φτωχή οικογένεια. Ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και όλοι τους έχουν νοητική υστέρηση» λέει κάτοικος της Κορίνθου στο Newsit.gr, αναφερόμενος στις δύο γυναίκες από το Κιάτο που έμελλαν να γίνουν πρωταγωνίστριες μίας απίστευτης τραγωδίας.

Το περιστατικό συνέβη την παραμονή της 25ης Μαρτίου. Η κόρη ήταν ήδη νεκρή όταν διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Κιάτου και η μητέρα της βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει ακόμα με βεβαιότητα γιατί η άτυχη 46χρονη γυναίκα έχασε την ζωή της και οι γιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν επρόκειτο για αλλαντίαση ή οι δύο γυναίκες έπαθαν άλλου είδους δηλητηρίαση από κάτι που κατανάλωσαν.

Στο Newsit.gr μιλά ο Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρης Καρπούζης που ζει από κοντά την περιπέτεια της οικογένειας με τον χαμό της 46χρονης και την 77χρονη μητέρα της να χαροπαλεύει. «Η κόρη διακομίστηκε νεκρή στο Κέντρο Υγείας του Κιάτου. Σε εμάς ήρθε η μητέρα η οποία διαγνώσθηκε και με κορονοϊό.

Τι περιλάμβανε το μοιραίο γεύμα

Ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό αμέσως την διασωλήνωσαν και τώρα βρίσκεται στην ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Κορίνθου. Δεν ξέρω αν είναι φασόλια, αν είναι αρακάς. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ό,τι έγινε είναι από φασόλια που γράφεται και λέγεται. Αν δεν βγουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν μπορούμε να ξέρουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κιάτου ρώτησαν τον πατέρα της αδικοχαμένης 35χρονης και σύζυγο της διασωληνωμένης γυναίκας στην MEΘ Covid του νοσοκομείου Κορίνθου, τι είχαν καταναλώσει οι δύο γυναίκες πριν το περιστατικό και εκείνος τους ενημέρωσε ότι το μοιραίο μεσημέρι οι δύο τους είχαν φάει φασόλια, αυγά και τυρί.

Η νεκροψία – νεκροτομή που θα διενεργηθεί από την ιατροδικαστική υπηρεσία στο άψυχο σώμα της άτυχης 35χρονης αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις για την ακριβή αιτία θανάτου της νεαρής γυναίκας και την σοβαρή κατάσταση της μητέρας. Προανάκριση διενεργεί για το περιστατικό το αστυνομικό τμήμα Κιάτου.

Νευροτοξίνες

Το C.botulinum είναι επικίνδυνο επειδή παράγει αλλαντοτοξίνες, ουσίες που μπλοκάρουν την επικοινωνία των νεύρων με τους μυς και προκαλούν έτσι παράλυση.

Οι αλλαντοτοξίνες θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια του κόσμου –μόλις 70 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου θα ήταν αρκετά για να σκοτώσουν ένα άτομο 70 κιλών, ενώ ένα κιλό της τοξίνης θα αρκούσε για να εξοντώσει ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ασθενής 14 ετών με αλλαντίαση. Αν και βρίσκεται σε πλήρη συνείδηση δεν μπορεί να κινήσει το πρόσωπό του και οι κόρες του είναι διεσταλμένες (Herbert L. Fred, Hendrik A. van Dijk, CC BY 2.0)

Αδυναμία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση και παράλυση των μυών του προσώπου είναι τα συχνότερα αρχικά συμπτώματα σε περίπτωση κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μόλυνσης τραυμάτων από το βακτήριο.

Περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των κρουσμάτων αλλαντίασης καταλήγουν σε θάνατο λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών, ενώ το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο χωρίς τη χορήγηση «αντιτοξίνης», αντισωμάτων που δεσμεύουν την τοξίνη στην κυκλοφορία του αίματος.

Η πρόκληση τοπικής παράλυσης είναι ο λόγος που οι αλλαντοτοξίνες χρησιμοποιούνται στις θεραπείες Botox, διαθέσιμες σήμερα και με άλλες εμπορικές ονομασίες.

Απειροελάχιστες ποσότητες διοχετεύονται με ένεση απευθείας στους μύες για να τους παραλύσουν προσωρινά, κάτι που μειώνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο και άλλες περιοχές του προσώπου για διάστημα έως 4 μηνών.

Όμως, εκτός από τις κοσμητικές χρήσεις, οι αλλαντοτοξίνες χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, των σπασμών, του χρόνιου πόνου και της ακράτειας, μεταξύ άλλων.

Το Clostridium botulinum είναι έτσι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις θανατηφόρων παθογόνων οργανισμών που βρίσκουν εφαρμογές στην Ιατρική.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ