Κοινωνία

Πάτρα: «Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τη Μαλένα», λέει ο παππούς - «Κλειδί» στις έρευνες οι καταθέσεις

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκίνησε σε ότι αφορά την εξιχνίαση των θανάτων των τριών κοριτσιών που έφυγαν από την ζωή σε μία τριετία στην Πάτρα.

Οι θάνατοι χαρακτηρίστηκαν περίεργοι και με εντολή εισαγγελέα, ερευνώνται από έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινάει ένας κύκλος περίπου 25 καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών, από τις οποίες τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να διακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου – μέσα σε 32 μήνες – των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δηλώνουν έμπειροι αστυνομικοί

Τη δική τους οπτική στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα δίνουν δύο πάρα πολύ έμπειροι αστυνομικοί, και συγκεκριμένα δύο πρώην διοικητές της Ασφάλειας Πατρών. Τα όσα έχουν συμβεί στην Πάτρα έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, και όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα των ερευνών για να φανεί τι έφταιξε και τα τρία αδέρφια έφυγαν από τη ζωή.

Ο αντιστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Δρακόπουλος μιλώντας στο pelop.gr, έδωσε έμφαση στις πιθανότητες να λυθεί πλήρως το «μυστήριο» των τριών θανάτων: «Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας θα πάρουμε επαρκείς απαντήσεις και δεν θα μείνει τίποτα ανεξιχνίαστο. Θεωρώ απόλυτα βέβαιο ότι οι ιατροδικαστές και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών βλέπουν την υπόθεση ως ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το κορυφαίο στοίχημα τους στα ιατροδικαστικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας».

Ακολούθως, ο κ. Δρακόπουλος προχώρησε σε μια κρίσιμη εκτίμηση: «Καλά κάνουν οι υπηρεσίες και συνιστούν να είναι οι πάντες επιφυλακτικοί και να αποφεύγονται διαρροές, παραπληροφόρηση και συγκεχυμένες αιτιάσεις γύρω από την υπόθεση. Οι αποσπασματικές προσεγγίσεις και μάλιστα από »ειδήμονες» οι οποίοι δεν χειρίζονται τις έρευνες, είναι ανούσιες, περιττές και δεν συντρέχει λόγος να εξάπτεται η φαντασία της κοινής γνώμης, να διαμορφώνεται κλίμα και με αυτόκλητους »Εισαγγελείς» να περισσεύουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ακόμη βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και η υπόθεση δεν έχει θύτες και κατηγορούμενους. Μόνο θύματα έχει τρία αθώα πλάσματα. Πιστεύω, πάντως, ακράδαντα ότι οι έρευνες (οφείλουν να) έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση…»

Ολοκληρώνοντας, ο Χρήστος Δρακόπουλος σχολιάζει την τηλεοπτική εμφάνιση του ζεύγους Δασκαλάκη: «Ο καθείς κάνει τις επιλογές του όσον αφορά τη διαχείριση των ψυχικών και πολλών άλλων τραυματικών συνεπειών ενός δράματος, που στην προκείμενη υπόθεση είναι τριπλό, βασανιστικό και ανείπωτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχουν το τρόπο»

Από την δική του πλευρά, ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος υποστηρίζει:

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από προφάσεις. Αν δεν προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τους τρεις θανάτους, τότε ο νους αναπόφευκτα πηγαίνει στην ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορεί να καθυστερήσει ένα ατράνταχτο πόρισμα, αλλά όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, το «μυστήριο», θα λυθεί. Έχουν τους τρόπους και τα μέσα οι ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές να «ομολογηθεί» από τις έρευνες τους ή πλήρης αλήθεια, για τους λόγους που τρία αθώα αγγελούδια βρίσκονται στον τάφο».

Ακολούθως, ο κ. Νταβλούρος επισημαίνει: «Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ περίεργη υπόθεση, που ανάλογη δεν έχει καταγραφεί στη βιβλιογραφία των παγκόσμιων αστυνομικών και εγκληματολογικών χρονικών. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να αποφεύγονται εικασίες και να υιοθετούνται αβασάνιστα διάφορες απόψεις.

Θέλω, πάντως, στο σημείο αυτό να παραδεχθώ ότι η κοινωνία επέδειξε πιο έγκαιρα τα αντανακλαστικά της σε αντίθεση, με τις Αρχές που μάλλον καθυστερημένα αντέδρασαν, μέχρις ότου τελικά δοθεί η παραγγελία για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης».

«Θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα»

«Είναι μια πολύ εξαιρετική περίπτωση. Από την πρώτη στιγμή απορούμε πώς έχουν κρατήσει την ψυχραιμία τους οι γονείς. Αυτό που ερευνάται, είναι η περίπτωση του να υπάρχει όχι ιατρική αμέλεια, αλλά κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Το Ανθρωποκτονιών δεν έχει στοχοποιήσει κάποιον, έχει πιάσει τα πάντα από το μηδέν και προχωρά προσπαθώντας να βρει εξηγήσεις. Στην ιατρική αμέλεια όταν ερευνούμε πιθανή ποινική ευθύνη κάποιου γιατρού εξετάζεται τι έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά» είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο MEGA.

«Μέχρι στιγμής η έρευνα δείχνει ότι κανένας γιατρός δε λειτούργησε έξω από το πρωτόκολλο. Άρα εκ των πραγμάτων θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα», συμπλήρωσε  ο δικηγόρος.

Σα γονέας θέλω να πω ότι αν υποπτευόμουν ότι υπάρχει ιατρική αμέλεια, θα είχα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον των ιατρών», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Η κατάθεση του παππού

Εικοσιπέντε άτομα (γιατροί νοσηλευτές και ιδιώτες) αναμένεται να καταθέσουν στους Αστυνομικούς του «Ανθρωποκτονιών» που έχουν αναλάβει την υπόθεση για τους περίεργους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα.

Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση του παππου των κοριτσιών στην Αστυνομία για τον θάνατο της Μαλένας.
Ο Δημήτρης Δασκαλάκης, πατέρας του πατέρα των τριών κοριτσιών, κατέθεσε στην αστυνομία στην Αθήνα, δυο ημέρες μετά τον θάνατο της Μαλένας και τόνισε στους αστυνομικούς του ΑΤ Αμπελοκήπων ότι η εγγονή του παρουσίαζε συνεχή βελτίωση αλλά και ότι οι γιατροί έκαναν τα πάντα για τη σώσουν. Η κατάθεσή του έρχεται σε αντίθεση με αυτά που υποστήριξαν οι γονείς και ειδικά η μητέρα που κατηγορούσε στη δική της κατάθεση το προσωπικό του νοσοκομείου για αδράνεια.

Σημαντική διαφορά είναι ότι η κατάθεση του παππού δόθηκε αμέσως μετά τον θάνατο της μικρής στην Αθήνα, ενώ οι γονείς κατέθεσαν τέσσερις μήνες μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 στην Πάτρα υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου η οποία τελικά τέθηκε στο αρχείο.

«Εγώ ενημερώθηκα από τον ανιψιό μου την 30 ή 31-03-2019 ότι η εγγονή μου έχει ένα φούσκωμα στο αριστερό μέρος του λαιμού και ότι με εντολή της παιδιάτρου, η οποία την παρακολουθούσε, έπρεπε να μεταφερθεί στο ΓΝΠΑ “ΠΑΝ & ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ”. Ο λόγος της μεταφοράς ήταν να κάνουν περισσότερες εξετάσεις στο ανωτέρω νοσοκομείο για να μπορέσουν να καταλάβουν τι πρόβλημα υπήρχε με την υγεία του παιδιού. Όπως και έγινε και την ίδια ημέρα ξεκίνησε τη νοσηλεία του στο ΓΝΠΑ “ΠΑΝ & ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ” κατά την οποία χορηγούσαν και άδεια εξόδου μέσα στη μέρα», λέει ο παππούς.

Όπως όλοι όσοι έχουν μιλήσει για τα τραγικό τέλος του παιδιού αλλά όπως προκύπτει και από το Σημείωμα Νοσηλείας και εκείνος τονίζει ότι η νόσος που εμφάνισε δεν ήταν βαριά. «Εκεί οι ιατροί μετά από εξετάσεις τις οποίες έκαναν στην εγγονή μου περίπου μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 04-04-2019, μας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει λευχαιμία αλλά σε πολύ απλό στάδιο. Οι γονείς έπειτα από αυτό, μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας μετέφεραν το παιδί στον ογκολογική μονάδα Ελπίδα για να συνεχίσει τη νοσηλεία του. Εκεί επιβεβαίωσαν ότι η εγγονή μου πάσχει από λευχαιμία και ότι πρέπει να εισαχθεί προς νοσηλεία. Από τις 04-04-2019 έως τις 13-04-29019 από τα λεγόμενα των εκεί ιατρών, η κατάσταση του παιδιού ολοένα και βελτιωνόταν».

Σε ερώτηση αν θεωρεί κάποιον υπεύθυνο για τον θάνατο της εγγονής του ο παππούς ήταν ξεκάθαρος. «Όχι, θεωρώ ότι οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος μένει στην Αθήνα και παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη της υγείας της μικρής Μαλένας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ