Κοινωνία

Ολονύχτια προσπάθεια σωτηρίας της μικρής φάλαινας στον Άλιμο

Ηρωικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση της φάλαινας που βρέθηκε τραυματισμένη μόλις λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου. Η αγωνία για την τυχη  του θηλαστικού κλιμακώνεται, ενώ συγκίνηση προκαλεί η επιχείρηση σωτηρίας. 

Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων, η κατάσταση της υγείας της φάλαινας, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν το βράδυ και αύριο το πρωί.

Από τη λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν επίσης ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο σημείο από νωρίς το πρωί έχει σπεύσει το λιμενικό, που κατάφερε τελικά να οδηγήσει το κήτος περίπου δύο μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία. Εάν το κήτος προσπαθήσει να κολυμπήσει στα βαθιά, αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του, όμως αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα χρειαστεί ειδική αγωγή για να ζήσει. 

Σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού.

Το λιμενικό, στη συνέχεια, ειδοποίησε ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών.

Όπως μάλιστα τόνισε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, πρόκειται για μία μικρού μήκους φάλαινα, ένα εντελώς άκακο ζώο.

 

Τι είναι ο ζιφιός

Ζιφιός ονομάζεται το κήτος που βγήκε στα ρηχά στον Άλιμο. Πρόκειται για ένα είδος κήτους που μοιάζει με δελφίνι, που ζει για χιλιάδες χρόνια στα ελληνικά νερά. Υπάρχουν 13 είδη της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ελλάδα και εντοπίζονται κυρίως στον Κυπαρισσιακό κόλπο και τον Σαρωνικό τον χειμώνα.

«Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για Ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας» αποκάλυψε στην EΡT ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε εκείνη ότι ο Ζιφιός έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος», ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της «ήσυχης» συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...