Κοινωνία

"Σαρώνει" η Όμικρον! Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο Ιανουάριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωση του κύματος που πλέον «καθοδηγείται» από την Όμικρον και η κυβέρνησης εξετάζει τα επόμενα βήματά της.

Καθώς το «κύμα» της Όμικρον "σαρώνει" στη χώρα -παράλληλα με τη Δέλτα- και με τους ειδικούς να «βλέπουν» σύντομα την κορύφωση, οι ανησυχίες εντείνονται σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα έχει η τελευταία έξαρση στο ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Χθες, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 30.010 νέα κρούσματα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση χθες ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φθάνει και τις 100.000. Σύμφωνα με την ίδια, το peak αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου.

«Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική και θα γεμίσει ο κόσμος με την κινητικότητα που υπάρχει» προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και ημέρες που τα κρούσματα θα φθάσουν μέχρι και τα 65.000 ή και παραπάνω ενδεχομένως, τονίζοντας ότι η κορύφωση αναμένεται στις 20 - 22 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αργότερα όπως είπε, θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για έναν μήνα.

Στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, θα καταγράφονται πιο διαχειρίσιμοι αριθμοί, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούμε «σε απόλυτη νίκη επί της Όμικρον», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN.

Όπως εκτίμησε, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, τα κρούσματα θα είναι κάτω από τα 1.000, ενώ τον Απρίλιο θα μπορούμε να μιλάμε ένα με δύο κρούσματα, «θα έχουμε τελειώσει με την Όμικρον», όπως επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για 50.000 - 55.000 κρούσματα ημερησίως, κατά μέσο όρο, προτείνοντας παράλληλα την παράταση του ανοίγματος των σχολείων για μία εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο «τραπέζι» φαίνεται πως βρίσκεται ένα νέο πακέτο μέτρων όσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στους ανεμβολίαστους.

Προσφάτως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους πολίτες, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το πιστοποιητικό να λήγει στους εφτά μήνες, χωρίς την τρίτη δόση, για όλους.

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, σχετικά με την πρώτη δόση, πέραν των 60 και άνω, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι υπάρχει στο «τραπέζι», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει με ηλικιακά κριτήρια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από το «Σωτηρία», απηύθυνε κάλεσμα στους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Όποιος μας ακούει σήμερα, ανεμβολίαστος συμπολίτης μας, θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να είναι αυτός ο οποίος θα καταλήξει εδώ να διασωληνωθεί, να δίνει τη μάχη για τη ζωή του. Ενώ αν είναι εμβολιασμένος, έχει 20 φορές μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Διαβεβαίωσε το υγειονομικό προσωπικό πως «σε συνεργασία και με το Υπουργείο έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε κι άλλο την άμυνα του συστήματος υγείας, ειδικά εδώ στην Αττική, επιστρατεύοντας και όλες τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα».

«Κι επειδή εδώ διάφορες συζητήσεις οι οποίες γίνονται σχετικά με το ποιος σηκώνει το πραγματικό βάρος, η αλήθεια είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήκωσε σχεδόν όλο το βάρος της αντιμετώπισης του COVID, όμως ο ιδιωτικός τομέας όποτε χρειάστηκε, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο συμμετείχε και συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια. Έτσι θα γίνει και τώρα, εφόσον αυτό χρειαστεί, ειδικά εδώ στην Αττική» επεσήμανε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Οργή στην Αλβανία για το εξώφυλλο στο βιβλίο της Γ' Δημοτικού με τον "τρανσέξουαλ χαρακτήρα" ντυμένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου: "Θα τους αλλάξει μυαλά ή φύλο;"

"Να σκίσουν οι γονείς το εξώφυλλο" γράφουν στα Social Media - Το ουράνιο τόξο είναι ένα παιδικό σύμβολο και από την...