Με νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία, αλλά με την αγορά ανοιχτή εορτάζουμε φέτος τα Χριστούγεννα με τις επόμενες ημέρες το τοπίο να μοιάζει αβέβαιο καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να φέρει και νέες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το typosthes.gr ήδη από το πρωί της Παρασκευής καθορίστηκε μεταξύ άλλων υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, ένα μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως όπως έχει ενημερώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και να έχει διάρκεια 15 ημερών.
Προς το παρόν οι πολίτες από χθες έως και τις 2 Ιανουαρίου, πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι θέλησαν να μπουν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να επισκεφθούν τα σούπερ μάρκετ είχαν την υποχρέωση να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα τύπου ΚΝ95.
Πιο αναλυτικά από την παραμονή των φετινών Χριστουγέννων στις 06:00 και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2021 τουλάχιστον:
- Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (π.χ. για να μπει κάποιος να πάει στο τραπέζι του), αλλά και στα γυμναστήρια. Στα μπαρ, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Όποιος δεν συμμορφωθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο.
- Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.
- Στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95 (που είναι αυξημένης προστασίας και πιο ακριβή…)..
- Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Εξαιρούνται, πάντως, τα θεματικά πάρκα.
- Στους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το υποχρεωτικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή το rapid test 24 ωρών για να μπουν στη χώρα, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
- Γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ανακοίνωση των μέτρων, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.
Με δεδομένη την σταθερά ανοδική πορεία της πανδημίας και με την Ομικρον να απειλεί ειδικά την περίοδο των εορτών που η κινητικότητα των πολιτών είναι αυξημένη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ κορυφώνονται με 10.000 αστυνομικούς να είναι στους δρόμους.
Νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου
Από τη νέα χρονιά ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και νέο πακέτο μέτρων το οποίο πιθανόν θα οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου. Τα νέα μέτρα αυτά που θα τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουαρίου θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό των επαφών σε χώρους υψηλού συνωστισμού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στο «στόχαστρο» θα μπει η διασκέδαση, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις με αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας αλλά και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του STAR, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σενάριο τριπλών απαγορεύσεων στην εστίαση που θα αφορούν το ωράριο, την πληρότητα αλλά και τους όρθιους πελάτης.
Ειδικότερα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:
- Κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα
- Μείωση της πληρότητας
- Τέλος οι όρθιοι πελάτες και τήρηση αποστάσεων
Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη για υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%.
Καββαθάς: Σε ανεπίσημο lockdown η εστίαση
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τους φόβους για περαιτέρω δυσκολιών, σε περίπτωση νέων μέτρων, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Η εστίαση είναι σε ανεπίσημο lockdown. Εδώ και δύο μήνες σχεδόν, από τις αρχές Νοεμβρίου λόγω των περιοριστικών μέτρων ο κλάδος έχει υποστεί μια μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 50-60%»είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων παρουσίασε μια παρόμοια εικόνα, καθώς όπως εκτίμησε, οι κρατήσεις κινήθηκαν στο 60-70% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, απάντησε ότι ο κλάδος της εστίασης έχει ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης, ενώ τμήματα του κλάδου είναι ήδη κατεστραμμένα.
«Προέχει η δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις» κατέληξε.