Αξιωματικός εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού και μία υπάλληλος νοσοκομείου που φέρεται να βρίσκεται σε αναστολή, περιλαμβάνονται μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης εμφανίστηκαν ως όργανα της αυτοαποκαλούμενης «Συνταγματικής Αστυνομίας» σε διαγωνιστικό κέντρο της Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησαν να ελέγξουν την άδεια νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης και τα στοιχεία των εργαζομένων.
Φέροντας καρτελάκια υπό τον τίτλο "Δελτίο Α120Σ" που παραπέμπει στην αυτοαποκαλούμενη ομάδα "Θεματοφύλακες του 'Αρθρου 120 του Συντάγματος" η οποία ακολουθώντας ακραία ρητορική και επικαλούμενη την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, ισχυρίζεται πως με τον εμβολιασμό ή τη μάσκα καταλύεται το Σύνταγμα, οι τέσσερις συλληφθέντες εμπόδισαν τη διενέργεια rapid test για την Covid-19, προκαλώντας αναστάτωση στην επιχείρηση.
«Εισήλθαν ταυτόχρονα στο κατάστημα χωρίς να φοράνε μάσκες, παρατήρησα ότι η γυναίκα είχε το κινητό της τηλέφωνο σε χρήση κάμερας και φαινόταν να βιντεοσκοπεί το χώρο και εμάς. Τους ζήτησα να περάσουν έξω, αλλά αρνήθηκαν και μιλώντας σε έντονο ύφος δήλωσαν ότι είναι ελεγκτικός μηχανισμός και συγκεκριμένα "Αστυνομία". Τους ζήτησα να μου επιδείξουν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες καθώς και οι τέσσερις ήταν με πολιτική περιβολή. Τότε μου ανέφεραν ότι είναι "συνταγματική αστυνομία", έχουν αρμοδιότητα βάσει του Συντάγματος να ελέγχουν τα πάντα και μου επέδειξαν κάποιες κάρτες με φωτογραφίες... Μας ζήτησαν τις άδειες και τα νομιμοποιητικά έγγραφα της επιχείρησης καθώς και τα στοιχεία μας» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο νόμιμος εκπρόσωπος του διαγωνιστικού κέντρου.
Όταν ο ίδιος κάλεσε την 'Αμεση Δράση, τα συγκεκριμένα άτομα παρέμειναν έξω από την επιχείρηση αποκαλώντας τους εργαζόμενους "προδότες", "παράνομους" κι ότι το κατάστημα "θα έπρεπε να είχε σταματήσει τη λειτουργία". Όπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία, ένας εξ΄ αυτών πλησίασε τον νοσηλευτή της επιχείρησης και έναν πελάτη με συνέπεια να παρεμποδίσει τη διενέργεια ασφαλούς δειγματοληψίας. Την ίδια ώρα, η γυναίκα - πάντα κατά τη δικογραφία - περιεργαζόταν με γυμνά χέρια το υγειονομικό υλικό, ένα θετικό δείγμα από προηγούμενη δειγματοληψία και κλειστές συσκευασίες εξοπλισμού διενέργειας τεστ που ήταν πάνω σε τραπέζι και μετά έβαλε τα χέρια στον κάδο απορριμάτων, καθώς και στο ειδικό κυτίο συλλογής μολυσματικών αποβλήτων μη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θέτοντας ευθέως τον εαυτό της και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Κατόπιν έγκλισης του νόμιμου εκπροσώπου και με εισαγγελική εντολή συνελήφθησαν. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για αντιποίηση Αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη βιντεοσκόπηση και παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο από το οποίο πήραν αναβολή για να δικαστούν την προσεχή Τετάρτη και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στις προανακριτικές τους απολογίες ο απόστρατος του Στρατού κι ένας ακόμη συγκατηγορούμενός του αποποιήθηκαν τα περί "Συνταγματικής Αστυνομίας".
«Δεν χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία του Συντάγματος και των Νόμων» φέρεται να είπε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος, όπως έγινε γνωστό, επισήμανε ότι η χρήση του συγκεκριμένου όρου ήταν ειρωνική. «Παρομοίως θα μπορούσε να είχα πει πως είμαι ο γιος του σούπερμαν» φέρεται να ανέφερε. Ως προς το κίνητρο της ενέργειάς τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι απολογήθηκαν πως διαπίστωσαν εκτεθειμένο έναν κάδο βιολογικών υλικών και υπολειμμάτων rapid test και γι' αυτό το λόγο «ως ενδιαφερόμενοι πολίτες ζητήσαμε επίδειξη εγγράφων».